Lidové noviny

Kdy se Froome vrátí?

- TOMÁŠ MACEK

PRAHA Ještě v úterý Dave Brailsford, manažer týmu Ineos, vyhlašoval: „Uděláme v červenci vše pro to, abychom pomohli Froomovi vyhrát Tour a vydláždit jeho místo v historii sportu a mezi pětinásobn­ými šampiony závodu.“

Ještě ve středu dopoledne světové sázkové kanceláře vedly Frooma coby favorita číslo jedna letošního ročníku. Před týmovým kolegou a obhájcem titulu Geraintem Thomasem i loni druhým Tomem Dumoulinem.

Jenže pak přišla z přípravnéh­o klání v Dauphiné zpráva: Chris Froome upadl při projíždění trati časovky a odstoupil ze závodu.

Nedlouho poté se na webových stránkách deníku L’Equipe objevily spekulace: údajně existuje podezření na zlomeninu pánve.

Po převozu do nemocnice v Roanne přišla první diagnóza: jde o otevřenou zlomeninu stehenní kosti.

A později i další: navíc má zlomený loket a žebra.

Což znamenalo: sbohem, Tour. Manažer Brailsford tuto zvěst potvrdil: „Určitě nebude 6. července na startu. Je to pro nás obrovský šok. Potrvá dlouhou dobu, než bude moci opět závodit.“

Vážně hrozí, že nestihne ani srpnovou Vueltu, ani mistrovstv­í světa v Yorkshiru na konci září.

Froome se ve čtvrtek podrobil náročné osmihodino­vé operaci a momentálně je pod dohledem lékařů na jednotce intenzivní péče v Saint-Étienne.

„Operovali mu stehenní kost, kyčel, loket. Má také zlomená žebra, takže i vnitřní poranění. Byla to dlouhá operace, ale úspěšná. Na jednotce intenzivní péče zůstane několik dnů. Pak se uvidí, kdy bude moci být převezen domů,“přibližova­l Brailsford.

Frooma nepochybně čeká dlouhá léčba. Příklady cyklistick­ých profesioná­lů z minulosti ukazují, že po zlomenině stehenní kosti se do závodů vrátili v rozmezí dvou až šesti měsíců.

Databáze Pro Cycling Stats (dostupná od roku 2014) tvrdí, že žádný z cyklistů, který si zlomil stehenní kost po 15. květnu, už v té samé sezoně nezávodil. Froome si ji zlomil 12. června. K pádu došlo podle analýzy v rychlosti 54 km/h ve sjezdu do cíle. Britský cyklista pustil jednou rukou řidítka, aby se vysmrkal. Vzápětí se mu stal osudným větrný poryv, při němž ztratil rovnováhu a kontrolu nad svým kolem a vletěl s ním do zídky.

Froomovo zranění okamžitě vyvolalo velkou vlnu sympatií napříč cyklistick­ým spektrem.

„Ať už je to soupeř, nebo ne a bez ohledu na to, co si o něm někteří lidé myslí, Chris je zároveň i otec rodiny, má doma dvě malé děti a manželku. Na tento lidský prvek musíme myslet v první řadě,“vykládal Richie Porte, někdejší týmový kolega a nyní lídr týmu Trek.

Opět se tak pád postavil mezi Chrise Frooma a jeho grandtouro­vé sny. Šestkrát na závodech velké trojky triumfoval. Ale zároveň na nich také opakovaně padal.

Třikrát se ocitl na zemi ve čtvrté a páté etapě Tour 2014, aby posléze odstoupil. Na Vueltě 2015, kde usiloval o double Tour-Vuelta, upadl po třech kilometrec­h královské etapy v Andoře, pomlácený musel opět vzdát.

Upadl rovněž loni při projíždění trati před zahajovací časovkou Gira v Jeruzalému, tehdy se však navzdory mnohým pohmožděni­nám zotavil a závod po ohromující­m zvratu v průsmyku Finestre vyhrál.

„Chris pracoval neuvěřitel­ně tvrdě, aby se před Tour dostal do současné fantastick­é formy,“uvedl Brailsford.

Letošní Tour bez něj bude úplně jiná a zda v budoucnu ještě zaútočí na vysněný pátý titul ze „Staré dámy“, ukáže až čas.

Přece jen je mu už 34 let.

„Je jedním z nejtvrdšíc­h chlapíků v pelotonu. Tím, jak trénuje i jak žije. Nemůžete ho odepisovat,“vyzývá Richie Porte.

Dave Brailsford přidává: „Chrisova mentální síla a odolnost jsou obrovské. To mu pomůže, aby v cyklistice ještě zamířil na ty největší cíle. A my mu pomůžeme.“

Přijde o Tour a nejspíše také o Vueltu. Možná se už v této sezoně do závodů nevrátí. Zpráva o vážném zranění Chrise Frooma zasáhla cyklistick­ý svět.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Převoz do nemocnice. Froome po těžké nehodě v péči lékařů.
FOTO PROFIMEDIA Převoz do nemocnice. Froome po těžké nehodě v péči lékařů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia