Lidové noviny

Pravidelné odčervován­í je důležité

KOČIČÍ DOVĚTEK

- MAREK GALBINEC

Pravidelné odčervován­í vašeho zvířecího přítele se rozhodně nevyplatí podceňovat. Díky němu zůstane vaše zvíře zdravé a zároveň se významně omezí riziko přenosu nemoci na ostatní zvířata a v neposlední řadě i na vás či vaši rodinu. Odčervení je navíc důležité v případě, že se svou kočkou či jiným domácím zvířetem cestujete do jižní Evropy nebo na jiný kontinent.

Paraziti (červi), kteří jsou v případě neléčení potenciáln­ím nebezpečím pro zdraví zvířete, mohou vaší kočce způsobit zvracení, úbytek na hmotnosti nebo může být pak vaše kočka anemická. Někteří červi (zvlášť škrkavka) se mohou přenášet na lidi. Především děti jsou zranitelné.

Prostředky na odčervení zpravidla likvidují parazity ještě před tím, než dojde k vážnému poškození zdraví vašeho zvířete. Ideálním řešením jsou širokospek­trální antiparazi­tika účinná proti oblým i plochým červům. Jsou dostupná zpravidla ve formě tablet, pasty nebo tzv. „spot on“u veterinárn­ího lékaře. Tato varianta je alternativ­ou v případě, že kočka nebo jiné zvíře při podávání tablet či pasty příliš nespolupra­cuje. Aplikace je přesto jednoduchá – přípravek se podává formou kapky za krk a je účinný jak proti vnějším parazitům, jako jsou blechy, všenky, ušní svrab a tělový svrab, tak proti vnitřním parazitům – oblým červům a měchovcům, včetně srdečních červů.

Jak často byste měli odčervovat vaše zvíře, závisí především na jeho životním stylu. Pokud domácí zvířecí mazlíček jí syrové maso, loví ptactvo, myši nebo potkany, pak byste jej měli odčervovat častěji ve srovnání s kočkami žijícími usedlým domácím způsobem života. Pro většinu koček je optimální odčervován­í každé tři měsíce. Veterinárn­í lékař vám doporučí parazitárn­í preventivn­í program, který bude pro vás a vaši kočku nejvhodněj­ší.

Jakmile chodí vaše kočka ven, musíte celoročně počítat i s vnějšími parazity. V důsledku napadení klíšťaty či blechami se u ní může rozvinout dokonce i infekční anémie, někdy označována také jako hemotropní mykoplazmó­za, hemoplazmó­za nebo hemobarton­elóza. Jde o závažné onemocnění, které může mít pro zvíře fatální následky. Preventivn­í ošetření tady proto také není vhodné podceňovat.

Autor je veterinárn­í lékař z pražské kliniky Vethope

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia