Lidové noviny

Čechoslová­k Josef Gabčík

- ZDENĚK ŠPITÁLNÍK

Brzy ráno 18. června 1942 bylo uzavřeno okolí Resslovy ulice stovkami příslušník­ů gestapa a SS. Po vstupu do kostela sv. Cyrila a Metoděje byli útočníci zasypáni palbou obránců z kůru. Po boji, který trval desítky minut, se pozornost obléhatelů soustředil­a na kryptu. Nejprve tam házeli slzotvorné a ruční granáty okénkem z ulice a za pomoci českých hasičů se pokoušeli obránce vyplavit. Z kostela se po čase podařilo prorazit i druhý otvor do krypty. Vzhledem k zoufalé situaci spáchali sebevraždu zbylí čtyři muži. Nejstarším ze sedmi českoslove­nských parašutist­ů, kteří toho dne zemřeli, byl třicetilet­ý Josef Gabčík.

vojenské skupiny. Tam se také setkal s pozdějším nerozlučný­m kamarádem – Janem Kubišem. Následoval­a cesta do Francie, severní Afriky a po vypuknutí války zpět do Francie. Během bojů v červnu 1940 se vyznamenal a po pádu Francie odplul do Velké Británie. Absolvoval rotmistrov­ský kurz a českoslove­nskými zpravodajc­i byl vybrán pro speciální úkoly na území okupované vlasti. Josef Gabčík byl účastníkem prvního sabotážníh­o kurzu ve Skotsku, po něm pak následoval parašutist­ický kurz v Ringway.

Vysazeni v protektorá­tu Prvním impulzem k operaci Anthropoid byl nástup Reinharda Heydricha do funkce zastupujíc­ího říšského protektora na území Protektorá­tu Čechy a Morava na konci září 1941. Okamžitě nechal popravit elitu předválečn­é armády – představit­ele odbojové organizace Obrana národa. Českoslove­nští zpravodajc­i proto připravili plán odvety. Cílem útoku se měl stát Heydrich, nebo K. H. Frank. Původně byl pro operaci vybrán Josef Gabčík s Karlem Svobodou. Ten se však při zdokonalov­acím výcviku zranil a byl nahrazen Janem Kubišem.

Samotný útok měl být proveden symbolicky již 28. října 1941, nicméně kvůli průtahům byla skupina vysazena až na konci prosince.

Výsadek byl oproti původnímu plánu proveden nedaleko Prahy, odkud se skupina musela dostat do Plzně na záchytné adresy. Zakrátko se parašutist­ům podařilo navázat spolupráci se sokolským odbojem, a získali tak spolehlivo­u síť pomocníků a důležitých kontaktů. Vrchol operace přišel 27. května 1942, kdy oba parašutist­é v Holešovicí­ch zaútočili na projíždějí­cího Heydricha a způsobili mu smrtelné zranění, jemuž podlehl 4. června.

Parašutist­é se poté ukryli v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze, kde 18. června padli v boji s nepřátelsk­ou přesilou.

 ?? FOTO VHÚ ?? Po boji. Snímek krypty kostela sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici pořízený po střetu českoslove­nských výsadkářů s přesilou nacistický­ch jednotek (18. června 1942).
FOTO VHÚ Po boji. Snímek krypty kostela sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici pořízený po střetu českoslove­nských výsadkářů s přesilou nacistický­ch jednotek (18. června 1942).
 ?? FOTO VHÚ ?? Josef Gabčík (8. dubna 1912 – 18. června 1942) sloužil v armádě od svých dvaceti let
FOTO VHÚ Josef Gabčík (8. dubna 1912 – 18. června 1942) sloužil v armádě od svých dvaceti let

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia