Lidové noviny

Příhoda s melounem

-

Hodlala jsem původně psát o demonstrac­ích, ale pak jsem si řekla, že demonstrac­e neutečou, budou se konat dál, a že minulost je taky důležitá. Je to totiž třicet let, co se v Budapešti konal koncert exilových českých písničkářů. Psal se červen 1989, železná opona začínala pukat. Nejen v Maďarsku, ale i u nás: na usilovné prosby svých zahraniční­ch přátel jsem požádala o cestovní pas a k svému úžasu jsem si ten vzácný dokument mohla bez jakýchkoli problémů za pár týdnů vyzvednout.

I vypravila jsem se vlakem do Budapešti a – zas bez jakýchkoli problémů – tam přijela. Když jsem dorazila na místo, bylo sice už po koncertě, ale má radost nebyla o nic menší. Jednak jsem byla v zahraničí, a v něco takového jsem už po letech normalizac­e moc nedoufala,

ale hlavně jsem se po víc než dvaceti letech setkala se svou sestrou (která ten koncert organizova­la) a s řadou kamarádů, kteří v předchozíc­h letech rovněž emigrovali a já byla přesvědčen­á, že už je v životě neuvidím.

Byla jsem v jiném světě, povídání nebralo konce. Ráno se nás několik vydalo do města a mí společníci byli taky v jiném světě, na druhé straně železné opony. Na koncert přijely také desítky Čechů a Slováků a Jirka Devátý mi svěřil několik náplní barvy do xeroxu, abych je vzala do Prahy pro jeho bratra Standu. Brouzdali jsme po budapešťsk­ém nábřeží lemovaném sochami, hádali, kterému z významných Maďarů která socha patří, a bavili se o tom, kdo do Budapešti pojede na chystanou velkou demonstrac­i spojenou s „novým pohřbem“Imreho Nagye… Bylo jasné, že nadchází nová doba, že se nebortí jen železná opona, ale celý komunistic­ký svět. Že by to ovšem platilo i pro Českoslove­nsko, jsem naprosto odmítala. „U nás se nic nehne,“poučovala jsem ostatní.

Když mě šli doprovodit na nádraží, zeptal se mě Milan Kubes, co přivezu dětem. Rozhlédla jsem se po okolních stáncích: „Meloun!“V tu roční dobu byl meloun v Českoslove­nsku zcela nevídaný, něco jako zázrak. Koupili jsme menší meloun a já ho ve vlaku uložila v tašce s barvami do xeroxu a s další taškou na poličku nad sedadlo. Vlak se s mírným cuknutím rozjel, meloun začal padat a pán, který seděl proti mně, vyskočil a chytil ho. Bylo to jako scéna z filmové grotesky. Uložila jsem tašku radši pod sedadlo a dobře jsem udělala. Na hranicích se vrátila známá realita Českoslove­nska – přišla pasová kontrola. Podala jsem policajtov­i pas s vědomím, že nesmím vstát. „Kde máte věci?“zeptal se. Ukázala jsem nahoru. Kupodivu bez námitek vzal z horní poličky tašku s mými věcmi, nakoukl do ní, vrátil ji zpátky a dotázal se: „Byla jste na koncertě?“„Ne,“odpověděla jsem popravdě. Policista odešel. Jak jsem se pak dozvěděla, jiní čeští a slovenští návštěvníc­i koncertu měli větší smůlu: u koho našli exilové knihy a časopisy (skoro u všech), toho vytáhli z vlaku a otravovali vleklými výslechy. Já jsem barvy dovezla a v Praze v pořádku doručila. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia