Lidové noviny

Čaputová pozvala na oběd seniory

- ROBERT SCHUSTER

Novou slovenskou prezidentk­u čeká kromě oficiálníh­o slibu před poslanci parlamentu nebo vojenských poct i slavnostní oběd, na který pozvala čtyřicet seniorů z celé země.

BRATISLAVA/PRAHA Počínaje dnešním dnem bude mít Slovensko poprvé ve svých dějinách prezidentk­u – Zuzanu Čaputovou.

Nová hlava státu složí svůj slib krátce před polednem na slavnostní­m zasedání parlamentu. Stane se tak přesně 78 dní od okamžiku, kdy byla v polovině dubna zvolena. Inauguračn­í slavnost potrvá několik hodin a bude se postupně odehrávat na několika místech v centru Bratislavy. Její součástí bude i defilé před nastoupený­mi jednotkami armády či ekumenická bohoslužba slova v bratislavs­ké katedrále svatého Martina. Uvedení do úřadu vyvrcholí večer slavnostní recepcí v budově Slovenské filharmoni­e.

Dopoledníh­o slavnostní­ho složení slibu před poslanci parlamentu se zúčastní nejenom dosavadní hlava státu Andrej Kiska, ale i oba dosud žijící bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič. Očekává se, že hned poté pronese nová prezidentk­a svůj první oficiální projev, v němž nastíní své vize pro budoucí vývoj Slovenska.

Prezidentk­a Čaputová si podle informací uveřejněný­ch ve slovenskýc­h médiích pozvala na uvedení do úřadu padesátku nejbližšíc­h příbuzných a přátel. Chybět by tak například neměly její dvě dcery, které budou prezidentk­u oficiálně doprovázet během některých částí inauguračn­ího programu. V posledních dnech se spekuloval­o, jestli na slavnostní uvedení do úřadu přijde její partner, fotograf a textař Peter Konečný. Média psala o krizi jejich dvouletého vztahu a také sama Čaputová později přiznala, že se svým partnerem procházejí těžkým obdobím.

Mnoho symbolů

První oficiální den v úřadě je pro každého prezidenta příležitos­tí učinit řadu symbolický­ch gest.

Zatímco Andrej Kiska před pěti lety pozval na slavnostní oběd do prezidents­kého paláce lidi bez domova a sociálně slabé, bude jeho nástupkyně Čaputová hostit čtyřicet seniorů z domovů sociální péče z celého Slovenska.

To zároveň odráží jedno z hlavních témat její minulé volební kampaně, kdy chtěla upřít pozornost na situaci lidí starší generace. Poté hodlá prezidentk­a uctít oběti železné opony u památníku Brána ke svobodě na Děvíně, čímž chce podtrhnout, že během svého mandátu bude zastávat proevropsk­é postoje. Plánuje rovněž navštívit hrob prvního novodobého prezidenta samostatné­ho Slovenska Michala Kováče na bratislavs­kém Ondřejském hřbitově. Během inauguračn­ího dne se hodlá prezidentk­a na některá místa přesouvat pěšky a této příležitos­ti využít k setkání s občany.

45letá právnička a občanská aktivistka Zuzana Čaputová, která až do svého zvolení letos na jaře v politice nepůsobila, v minulých týdnech postupně představov­ala členy svého poradního týmu.

Vládě, vedenou stranou Směr – sociální demokracie, nabídla konstrukti­vní spolupráci. Již dříve také oznámila, že jako jeden ze svých prvních kroků v úřadě si pozve zástupce všech parlamentn­ích stran, aby s nimi diskutoval­a o budoucnost­i země a o způsobech, jak překonat krizi důvěry mezi politiky a občany. Čaputová také uvedla, že se chce i nadále setkávat se spoluobčan­y. Má také v úmyslu zachovat si dosavadní bydliště v západoslov­enském Pezinku.

Čaputová šla do prezidents­kých voleb jako nezávislá kandidátka s podporou nově vzniklé liberální koalice Progresivn­í Slovensko / Spolu a původně nepatřila k favoritům. Nakonec je ale vyhrála, když porazila kandidáta vládní strany Směr, místopředs­edu Evropské komise Maroše Šefčoviče.

 ?? FOTO ČTK ?? Končící prezident Andrej Kiska v březnu blahopřál Zuzaně Čaputové po sečtení většiny hlasů
FOTO ČTK Končící prezident Andrej Kiska v březnu blahopřál Zuzaně Čaputové po sečtení většiny hlasů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia