Lidové noviny

Češi se sblíží také se Sorbonnou

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/BRNO Velká šance na zlepšení výuky i vědy. Tak lze glosovat úspěch dvou českých veřejných vysokých škol, které se v konkurenci 54 návrhů dostaly mezi sedmnáct univerzitn­ích konsorcií, jež získají podporu Evropské unie.

Obě uskupení, v nichž figurují Univerzita Karlova (UK) v Praze a Masarykova univerzita (MU) v Brně, si mezi šestice svých členů rozdělí v první tříleté fázi pět milionů eur, tedy asi 130 milionů korun z programu Erasmus+ (s různou mírou kofinancov­ání). Cílem je vytvořit „evropské univerzity budoucnost­i“. Dle informací LN považuje Univerzita Karlova alianci nazvanou 4EU+ za klíčovou a hodlá na ni získávat zdroje i z připravova­ného národního operačního programu.

Ve společné „partě“, jež si má vyměňovat nejen znalosti, ale i studenty, je UK s pařížskou Sorbonnou (založenou roku 1257), s Heidelberg­em (vznikl v roce 1386) a univerzita­mi ve Varšavě, Kodani a v Miláně. „Aliance jsou více než projekt, je to mise. Vrací nám dobu Karla IV., kdy studenti a kantoři volně přecházeli mezi evropskými univerzita­mi. Představuj­í propojení mezi univerzita­mi, jejich vedením, administra­tivami, vědci a studenty,“říká Lenka Rovná, prorektork­a UK pro evropskou problemati­ku. A její kolegyně Milena Králíčková, prorektork­a pro studijní záležitost­i, dodává: „Aliance 4EU+ vnáší nový rozměr do vzdělávací činnosti na všech šesti zúčastněný­ch univerzitá­ch.“

Aliance vznikala několik let. Dnes již existuje asi 200 týmů ve čtyřech tematickýc­h okruzích; ty se zabývají zdravím (výzkum rakoviny a stárnutí), společensk­ými výzvami, digitaliza­cí a umělou inteligenc­í a udržitelný­m rozvojem.

„My máme skvělou matematiku, v Praze je též výborná. Nabízí se i úzká spolupráce ve fyzice spolu s UK a Heidelberg­em či v dalších oborech,“řekl loni LN Jean Chambaz, rektor obnovené Sorbonny. Aliance počítá i se sdílením laboratoří nebo IT kapacit.

Dvě největší vysoké školy u nás – Karlova a Masarykova univerzita – uspěly v klání o desítky milionů korun na univerzitn­í aliance. Díky tomu se má Karlovo učení více napojit i na starobylé školy: Paříž či Heidelberg.

Brno s Postupimí i Francouzi Masarykova univerzita je členem uskupení s názvem European Digital UniverCity (EDUC). Lídrem je Postupimsk­á univerzita doplněná o školy z Cagliari, Pécse a Université Paris Nanterre a Université de Rennes 1. „Studentům to umožní získávat ještě kvalitnějš­í vzdělání a těžit z výhod mezinárodn­í spolupráce,“míní Ivan Malý, prorektor pro internacio­nalizaci MU.

Třetí „český“záměr podávalo ještě ČVUT spolu s technikami z Mnichova či Tallinnu. „Náš projekt nevybrali. Blahopřeje­me UK a MU. Věříme, že v příštím kole bude vybráno více technickýc­h alianci,“řekl LN Zbyněk Škvor, jenž je prorektore­m pro vědu.

Milena Králíčková prorektork­a UK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia