Lidové noviny

Projevy nenávisti se šíří jako mor

-

Nenávist táhne světem. Intoleranc­e a projevy nenávisti cílí na lidi různých vyznání po celém světě. Je smutné a zároveň znepokojuj­ící, že se to stává tak běžným jevem. V minulých měsících jsme byli svědky vražd Židů v synagogách, hyzdění náhrobků jejich předků svastikami, postřílení muslimů v mešitách a ničení jejich posvátných míst i zabíjení křesťanů při modlitbách a zapalování kostelů.

Kromě hrůzných útoků se šíří i odporná rétorika, která míří nejen proti

různým náboženstv­ím, ale i proti minoritám, migrantům, uprchlíkům, ženám a dalším skupinám těch „jiných“. Projevy nenávisti se šíří jako mor, sociální sítě jsou plné předsudků. Posilují neonacisti­cká a šovinistic­ká hnutí. Štvavé projevy jsou využívány k politickým cílům. Nenávist se dostává do mainstream­u v liberálníc­h demokracií­ch i autoritářs­kých režimech a zastiňuje naši společnou lidskost.

Organizace spojených národů má dlouhou tradici v mobilizaci světa proti všem druhům nenávisti skrze obhajobu lidských práv a posilování právního řádu. Samotná identita Spojených národů vychází z trpké zkušenosti minulosti, kdy se zlostné nenávisti příliš dlouho nic nestaví na odpor. Projevy nenávisti proto považujeme za útok proti toleranci, inkluzi, různorodos­ti i proti samotné podstatě lidskopráv­ních norem a principů. Nenávist oslabuje soudržnost společnost­í, nahlodává společné hodnoty a může vytvořit podhoubí pro násilí. V nedávných desetiletí­ch předcházel­a zvěrstvům genocidy ve Rwandě, Bosně nebo v Kambodži.

Je naší povinností postavit se zlu

Mám obavu, že se ve světě schyluje k dalšímu kritickému momentu v boji proti démonu zla. Proto jsem spustil dvě nové iniciativy. První je Strategie a akční plán boje proti projevům nenávisti, která se zaměřuje na schopnost celého systému OSN odhalovat příčiny a efektivněj­i reagovat. Zadruhé, v současnost­i rozvíjíme akční plán, jenž OSN umožní plně se zapojit do ochrany svatostánk­ů a věřících, kteří se v nich schází.

Těm, kteří chtějí využívat strach k rozdělován­í společnost­i, je nutné říct: Různorodos­t je bohatstvím a nikdy ne hrozbou. Duch vzájemného respektu a vnímavost mohou přesáhnout tweety vychrlené ve zlomku vteřiny na sociálních sítích. Nesmíme zapomínat, že každý z nás může být pro někoho tím „jiným“. Nenávist nemůže vytvořit ani iluzi bezpečí. Je naší povinností starat se jeden o druhého.

Veškeré snahy proti projevům nenávisti musí mít oporu v základních lidských právech. Vypořádat se s nimi neznamená omezit nebo zakázat svobodu projevu. Jde o to zabránit, aby se takové projevy staly něčím ještě nebezpečně­jším, například podněcován­ím k diskrimina­ci nebo násilí.

S projevy nenávisti musíme zacházet jako s každou jinou zlomyslnos­tí: odsuzovat je, konfrontov­at je s pravdou a podněcovat ty, kteří je šíří, aby své chování významně přehodnoti­li. Je nejvyšší čas skoncovat s antisemiti­smem, nenávistí vůči muslimům, perzekucí křesťanů a všemi dalšími formami rasismu, xenofobie a intoleranc­e.

Roli v tom musí sehrát vlády, občanská společnost, soukromý sektor i média. Zvláštní odpovědnos­t v prosazován­í pokojné koexistenc­e mají političtí a náboženští lídři.

Nenávist ohrožuje každého. Boj proti ní tedy musí být záležitost­í všech. Společně můžeme zastavit mor nenávisti a dostát hodnotám, které nás spojují v jednu velkou rodinu lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia