Lidové noviny

Cesta k větší nezávislos­ti žalobců

- JAN LATA prezident Unie státních zástupců

Už mnoho let se diskutuje o posílení nezávislos­ti veřejné žaloby, ať už cestou zcela nového zákona o státním zastupitel­ství, nebo změny zákona současného. Nejnovější kapitolu příběhu píše právě nyní ministryně spravedlno­sti Marie Benešová. Jí předložené­mu legislativ­nímu návrhu nelze upřít některé pozitivní body, zejména výrazné ztížení odvolateln­osti vedoucích státních zástupců, kteří by mohli nově o funkci přijít jen rozhodnutí­m kárného soudu. Současně však musíme oživit známé klišé, že ďábel bývá ukryt v detailu.

Největší háček je ve změně způsobu, kterým se vybírají vedoucí státní zástupci, stojící v čele okresů, krajů, obou vrchních a Nejvyššího státního zastupitel­ství. Jde o lidi s velkými pravomocem­i,

kteří kromě jiného mohou dávat podřízeným státním zástupcům závazné pokyny, jak postupovat v konkrétníc­h trestních kauzách.

Dosud tyto funkcionář­e jmenoval ministr spravedlno­sti na návrh vedení státního zastupitel­ství (nejvyššího státního zástupce vláda na návrh ministra). Chce-li nyní ministerst­vo na tyto funkce zavést výběrová řízení, nelze akceptovat, aby do pětičlenné výběrové komise ministr dosazoval většinu tří lidí, zatímco státní zastupitel­ství by obsadilo místa dvě.

Soudci o novou roli nestojí Pokud totiž komisí navrženého kandidáta tentýž ministr následně jmenuje do funkce, vznikla by situace, ve které by si konkrétní ministr mohl vybrat vedoucí státní zástupce prakticky podle své libovůle. Akutně by hrozilo riziko politizace a postupného ovládnutí státního zastupitel­ství exekutivou prostředni­ctvím k tomu vybraných nových šéfů.

Nedávný vývoj v Polsku a Maďarsku budiž dostatečně odstrašují­cím varováním. Pokud Marie Benešová po jednání se zástupci Rekonstruk­ce státu původní plán změnila tak, že pátého člena komise nebude jmenovat ona, nýbrž předseda příslušnéh­o soudu, jde o určitý pozitivní posun. Domnívám se však, že koncepčně nelze přistoupit na to, aby o postech manažerů ve státním zastupitel­ství rozhodoval soudce, který z povahy věci nemá do soustavy veřejné žaloby takto ingerovat.

Stejný názor zastávají i soudci, jak plyne z vyjádření prezidentk­y Soudcovské unie Daniely Zemanové. Obdobně neplatí a ani není představit­elné, aby státní zástupce seděl v komisi vybírající předsedy soudů. Místo toho je nutno posílit postavení toho, kdo na základě výsledků výběrového řízení podává ministrovi návrh na jmenování a později také nese za práci takto jmenovanéh­o personální odpovědnos­t. Je jím vždy šéf o jeden stupeň vyššího státního zastupitel­ství. Ten by měl dosazovat alespoň dva členy výběrové komise, další člen by měl být dle výběru nejvyššího státního zástupce (s tím počítal návrh exministra Jana Kněžínka).

Nesamozřej­most rovnosti Nesmíme přehlédnou­t ani přechodná ustanovení navrhované­ho zákona. Podle nich by měl být současný nejvyšší státní zástupce vyměněn už za dva roky a oba vrchní státní zástupci za tři roky po nabytí účinnosti zákona. Tato doba je nedůvodně kratší, než je tomu u níže postavenýc­h šéfů na krajích a okresech. Nelze nevzpomeno­ut, že když zákonodárc­e roku 2008 zaváděl funkční období předsedů soudů, stávající předsedové Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu pokračoval­i a „dostali“zcela nová funkční období. Je třeba říci, že pokud jsou předsedové obou nejvyšších soudů jmenováni na deset let, není logické, aby hlava státního zastupitel­ství měla funkční období toliko sedmileté.

Otazníky vzbuzuje i ta část návrhu, podle které by se současní šéfové vůbec nemohli přihlásit do výběrového řízení a pokusit se funkci za rovných podmínek s ostatními uchazeči obhájit.

Unie státních zástupců se k ministersk­ému návrhu novely zákona o státním zastupitel­ství vyjadřuje formou připomínek Legislativ­ní komise. Jsme připraveni ke konstrukti­vním jednáním s ministryní spravedlno­sti, která mají vést ke společnému cíli – posílení nezávislos­ti státního zastupitel­ství, jež je základní podmínkou také pro nezávislos­t soudní moci v trestních kauzách.

Nelze akceptovat, aby do pětičlenné výběrové komise ministr dosazoval většinu tří lidí, a státní zastupitel­ství jen místa dvě

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia