Lidové noviny

Visegrád ostrouhal, ale hlásí spokojenos­t

Středoevro­pské země nemají v čele EU žádného zástupce. Premiér Babiš tvrdí, že ho ani nechtěli

- IVETA KŘÍŽOVÁ MICHAL BERNÁTH Pokračován­í a více na straně 2 a 6

PRAHA Než nastal klíčový summit, kde evropští lídři ladili nové unijní činovníky, projevoval­i premiéři Visegrádu mimořádné sebevědomí. V jedné z nejvyšších pozic chtěli svého člověka. Dopadlo to naopak – na rozdíl od minulého pětiletého období nemá tento region ani jeho širší okolí nikoho na důležitých bruselskýc­h postech.

Špičková místa připadla starým členským státům, východ Evropy odešel s nepořízeno­u. Výroky českého, maďarského a polského premiéra nicméně výsledky summitu oslavují s tím, že dosáhli toho, co chtěli. Jediný slovenský premiér Peter Pellegrini, který byl jednu dobu ve hře o post šéfa Evropské rady, byl včera oproti svým kolegům z V4 opatrnější. „Nesluší se to komentovat jako úspěch. K tomu nesklouznu,“reagoval na dotazy, zda cítí vítěství.

Šéf českého kabinetu Andrej Babiš (ANO) projevoval radost. Nad absencí středoevro­pského kandidáta neteskní. „Náš region žádného nominanta neměl,“řekl včera LN. Premiér Babiš: Ursula van der Leyenová je daleko lepší kandidátka na eurokomisa­řku než původně zvažovaný Frans Timmerman. Zdůraznil, že hlavním cílem V4 bylo zablokovat systém spitzenkan­didátů, tedy špiček frakcí europarlam­entu. „To se nám podařilo,“řekl. Nicméně v květnu hovořil jinak, tehdy v rozhovoru s LN trval na tom, že region má mít svého člověka v jednom z klíčových postů. „Nejlépe v čele Komise či Evropské rady, samozřejmě,“uvedl.

Visegrád se soustředil s veškerou vehemencí na blokaci nizozemské­ho socialisty Franse Timmermans­e na předsedu Evropské komise. Při opakování toho, koho nechce, opomněl řešit, koho ano.

Šéfkou Komise bude pravděpodo­bně kompromisn­í německá ministryně obrany a lidovkyně Ursula von der Leyenová, jejíž benefit pro Česko podle Babišových slov spočívá v tom, že není Timmermans. Premiér také říká, že s ní kolegové mají dobré zkušenosti.

Ostřelovan­ý socialista, který byl nejen pro střední Evropu nepřijatel­ný kvůli kritice za uprchlicko­u nesolidari­tu, ale z vedení EU asi nezmizí a stane se místopředs­edou Komise. „Žádný husarský kousek se Babišovi nepovedl, nikoho neprotlači­l,“soudí europoslan­ec Jiří Pospíšil (TOP 09) z lidovecké frakce. Podobně jako většina dalších českých europoslan­ců plánuje pro von der Leyenovou zvednout ruku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia