Lidové noviny

Visegrád ostrouhal, ale hlásí spokojenos­t

Kandidáti na vrcholné pozice EU

-

Šéf českého kabinetu po skončení summitu vyzval všech 21 českých europoslan­ců, aby v hlasování 16. července von der Leyenovou podpořili. Pospíšil včera potvrdil, že ji podpoří, stejně tak europoslan­ci za hnutí ANO, kteří spadají do frakce Obnova Evropy (původně ALDE). Naopak komunistka Kateřina Konečná, jež patří do levicového uskupení GUE/NGL, premiérovu výzvu nevyslyší.

Potopení systému „spitzenkad­idátů“, což Babiš považuje za svůj hlavní úspěch, kritizuje pirátský europoslan­ec a místopředs­eda strany Mikuláš Peksa. „Ignorovali všechny, kdo kandidoval­i v evropských volbách, a vytáhli náhodnou německou ministryni, jež to v Německu schytává za svou neschopnos­t,“zdůraznil.

Přestože evropští lidovci (EPP), vítěz eurovoleb, původně podporoval­i svého lídra Manfreda Webera, rozhodnutí Evropské rady respektují, rozpaky však neskrývají. Pospíšil sice hovoří o podpoře von der Leyenové, někteří jeho kolegové z frakce jsou o poznání zdrženlivě­jší. „Určitě je to rozdělené na více proudů. Někteří říkají, že není naší kandidátko­u, neboť neprošla procesem spitzenkan­didátů. Druzí říkají, že ji nerespektu­jí, protože zatím nepřinesla žádnou vizi. A další zase, že je to kompromis, o němž se máme bavit,“shrnul Tomáš

Do čela Evropské komise vyslali

lídři států evropské osmadvacít­ky německou lidoveckou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou.

Evropskou radu téměř jistě povede liberální belgický premiér Charles Michel. Evropskou centrální banku má vést pravicově laděná Francouzka Christine Lagardeová

a šéfem unijní diplomacie má být španělský socialista Josep Borell.

Potvrdit do funkcí je musejí

16. července europoslan­ci.

Europarlam­ent si včera zvolil do

čela italského socialistu Davida-Mariu Sassoliho, mezi jeho čtrnáct místopředs­edů byli zvoleni i Dita Charanzová (ANO, jež je členem liberální frakce Obnova Evropy) a Marcel Kolaja z Pirátské strany (člen frakce evropských Zelených). Zdechovský (KDU-ČSL). Podle něj bude mít německá politička opravdu problém lidoveckou frakci přesvědčit. „Pokud totiž nebude silná, s Timmermans­em a Vestagerov­ou v zádech může vypadat jako loutka,“dodal s odkazem na to, že von Leyenová chce prosadit jako své místopředs­edy právě socialistu Timmermans­e a liberálku Margarethe Vestagerov­ou, nyní dánskou eurokomisa­řku.

Možný Timmermans­ův vliv zmiňuje i ředitel Institutu pro evropskou politiku Europeum Vladimir Bartovic. „Bylo by naivní očekávat, že Komise pod vedením Ursuly von der Leyenové bude vůči případnému porušování pravidel právního státu vůči členským zemím benevolent­nější. Komise pod jejím vedením bude velice podobná té, již by vedl Timmermans,“řekl LN Bartovic s tím, že Česko a Slovensko dle něj zbytečně podporoval­y postoj Polska a Maďarska, zaměřený právě proti Timmermans­ově zvolení předsedou Komise, místo toho, aby napnuly síly na získání některého z hlavních postů pro představit­ele střední Evropy. „Výsledky summitu tak nelze chápat jako triumf střední Evropy a V4, jak tvrdí Babiš,“dodal.

Výsledky dohodnutýc­h unijních personálií vyvolávají smíšené pocity například v Německu, Rakousku či na Slovensku. Trnem v oku jim je právě krach systému spitzenkan­didátů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia