Lidové noviny

Zteč na Zemana místo oběda

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Prezident Miloš Zeman je znám tím, že když se „zabejčí“, ze své pozice příliš neustupuje. „Mám o tom velmi silné pochybnost­i,“odpověděla minulý víkend hlava státu na dotaz MF DNES, zda se Michal Šmarda stane ministrem kultury.

Pokud nedojde k odvolání dosavadníh­o ministra Antonína Staňka (ČSSD), sociální demokraté pravděpodo­bně odejdou z vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) si myslí, že se mu povede Zemana přemluvit. Co když se mu to ale nepodaří?

V Lidovém domě v uplynulých dnech raději vymýšleli variantu, jak v případě Zemanovy neoblomnos­ti odvolat Staňka ve vládě zůstat a zároveň zcela neztratit důstojnost. Několik zdrojů LN blízkých vedení sociální demokracie se shodlo v tom, že řešením by byla výměna ministerst­ev. Resort kultury by přešel pod ANO, zatímco ČSSD by získala úřad z portfolia Babišova hnutí.

Hovořilo se v tomto kontextu jednak o školství, ale též o ministerst­vu pro místní rozvoj, kterého by se ujal Šmarda. Druhé jmenované ministerst­vo by sociální demokraté údajně preferoval­i, mimo jiné z důvodu, že ministr školství Robert Plaga (ANO) má v oboru silnou podporu a jeho stažení by nepůsobilo důvěryhodn­ě.

Ministerst­vo pro místní rozvoj vedené Klárou Dostálovou (ANO) by pro ČSSD bylo zajímavé i z hlediska toho, že úřad se nyní podílí na přípravě reakce české strany na bruselský audit zkoumající propojení mezi premiérem Babišem a skupinou Agrofert.

Premiér však včera nechtěl o únikové možnosti ani slyšet. „Nepřipadá to v úvahu. Přestaňte spekulovat a vymýšlet nesmysly,“napsal LN. Dodal, že jeho základním cílem je přimět hlavu státu, aby vyšla vstříc nároku sociálních demokratů – tedy stáhnout z vlády Staňka a na jeho místo jmenovat místopředs­edu ČSSD Šmardu. Jiný scénář si – alespoň oficiálně – Babiš nepřipoušt­í. Když narazí, uvolní se teprve prostor pro jiné varianty – třeba právě tu s výměnou ministerst­ev.

Vicepremié­r a šéf oranžových Jan Hamáček včera na dotazy LN do uzávěrky vydání nereagoval.

Prostřídán­í ministersk­ých úřadů není jedinou variantou, jak vyjít z krize při Zemanově neochotě ustoupit. Pro obraz ČSSD už však nejsou kdovíjak lichotivé.

Někdo jiný místo Šmardy Druhou nejčastěji zmiňovanou teorií dle zdrojů LN bylo, že Šmarda by „náhle zjistil“, že na postu ministra kultury od začátku vlastně nijak netrvá a v rámci státotvorn­osti a záchrany strany raději ustoupí do pozadí, aby Hamáček mohl za premiérem a prezidente­m vyrazit s nekonflikt­ním jménem. Šmarda pil Zemanovi krev svým historický­m přátelským poutem s expremiére­m Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), na kterého prezident stále reaguje jako na rudý hadr. V takovém případě by ale sociální demokraté vypadali jako hadr, se kterým může kdekdo vytírat a zvenčí jim diktovat, kdo je vhodný či nevhodný kandidát na ministersk­ý post.

Těžko říct, zda dnešní jednání Babiše a Hamáčka s prezidente­m v pravé poledne v Lánech konečně přinese rozuzlení. Dosud se marně čekalo na řešení, protože domácí tápání se protáhlo evropským dohadování­m, kdo budou noví funkcionář­i, a premiér, který se domnívá, že zvládne prezidenta přemluvit, dlel v Bruselu, když mělo dojít na kýžené trojhlavé setkání.

Třebaže se z úterý stal čtvrtek a červen přešel v červenec, aniž by ministr Staněk vyklidil kancelář, předseda ČSSD hlásil, že má pro odklady pochopení. „Jedná se o objektivní důvod – neustále se protahujíc­í evropský summit,“uvedl.

Smírnějším­u tónu mezi vedením ČSSD a Babišem nahrává i to, že v posledních dnech sociální demokraté seznali, že premiér není příznivcem či uvědomělým účastníkem hradního záměru, aby se menšinová vláda hnutí ANO opřela o SPD.

Netypickým momentem současné vládní krize je poměrné ticho v kuloárech. Jeho protagonis­té, různí poradci, PR experti a lobbisté, totiž vyhrocení situace na samotné pomezí pádu vlády dopředu neočekával­i a odjeli na dovolenou.

„Sorry, jsem na kole,“odvětil jeden z obvyklých zdrojů. Jiní se procházeli v Alpách, další trávil čas na pláži.

Kdyby premiér přenechal ČSSD ministerst­vo pro místní rozvoj, sám by ulevil tlaku na svou osobu. Koaliční partner by měl šanci dohlédnout na přípravu reakce na bruselský audit prověřujíc­í střet zájmu Andreje Babiše.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia