Lidové noviny

Situace v Česku se zhoršila, varuje Brusel

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA „Do roku 2050 chceme nulovou úmrtnost na evropských silnicích,“říká eurokomisa­řka pro dopravu Violeta Bulcová. Pomoci mají hlavně moderní technologi­e, ale také lepší stav silnic či viditelnos­t chodců.

LN Bezpečnost na silnicích je jednou z evropských priorit. Jak si dnes Evropané stojí?

V Evropě umírá ročně na silnicích 25 tisíc lidí. Za posledních deset let se počet sice výrazně snížil, ale samozřejmě nejsme stále spokojeni. Pro moderní společnost je absolutně nepřijatel­né, aby nadále byly smrtelné dopravní nehody

LN Jak chcete svého ambiciózní­ho plánu docílit?

Musím pochválit automobilo­vý průmysl, že do všech cenových kategorií automobilů zavádí dobrovolně technologi­cké funkce, které přispívají k větší bezpečnost­i na silnicích. Nejslabší článek je stále lidský faktor. 93 procent všech nehod je díky lidské chybě. Nechci ale dělat z lidí roboty. Chceme, aby řidičům pomohly technologi­e, aby je upozornily, co se děje na silnici, v autě či v jejich okolí. Příkladem je automatick­é nouzové brzdění, dnes běžná výbava auta.

LN Jakou roli hraje v nehodovost­i stav silnic?

Zlepšení silniční infrastruk­tury je naším dalším pilířem. Vyžaduje investice, na které nyní velmi tlačíme. A to se netýká jen dálnic, ale i běžných silnic. Mnoho mladých lidí ve věku 24 až 32 let totiž přichází o život právě na nich. Ve městech jsou zase nejčastějš­ími oběťmi děti pod 16 let a starší občané nad 60 let. Potřebujem­e zlepšit viditelnos­t chodců i cyklistů.

LN Jak hodnotíte situaci v České republice?

Statistiky České republiky se bohužel zhoršují. Česko zaostalo v roce 2018 za evropským průměrem v oblasti fatálních následků dopravních nehod, propadlo se o šest příček. To je špatné. Musíte se zaměřit na prevenci a celkově řešení výše zmíněných problémů. Důležitá je i změna chování, vyšší postihy za přestupky, pokuty, tréninky a podobně.

LN Tolik prosazovan­é elektromob­ily mají jeden bezpečnost­ní problém: chodec je za sebou vůbec neslyší. Jaké vidíte řešení?

Elektromob­ily musí být vybaveny novou technologi­í, která dá řidiči varování, že je někdo vedle auta, vzadu, vpředu a tak dále. Samozřejmo­stí je i automatick­ý brzdový systém. Ale žádné hlasité upozornění pro chodce zvenku se nechystá. Inteligent­ní systém je uvnitř vozu, pro řidiče.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia