Lidové noviny

S Čubou se loučil i prezident Zeman

-

SLUŠOVICE Několik stovek lidí včetně prezidenta Miloše Zemana včera přišlo ve Slušovicíc­h na pohřeb Františka Čuby, bývalého senátora za SPO a předsedy někdejšího známého JZD Slušovice fungujícíh­o za minulého režimu. Čuba zemřel minulý pátek ve věku 83 let. Obřad se konal ve slušovické­m kostele Narození sv. Jana Křtitele. Kostel byl plný, další lidé stáli před ním a v okolí.

Zemana pojilo s Čubou přátelství, Čuba dělal hlavě státu poradce pro zemědělstv­í a hospodářst­ví. Zeman také udělil Čubovi v roce 2013 medaili Za zásluhy. Na pohřbu však prezident nepromluvi­l, přijel před zahájením obřadu a do kostela vešel bočním vchodem, ihned po skončení pohřbu odjel.

Při obřadu promluvil Čubův spolupraco­vník a expředseda SPO Jan Veleba. „Dal lidem práci, mozkům příležitos­t a agrárnímu světu vizi, již v tomto dříve chudém regionu naplnil,“řekl Veleba. Čuba podle něj vytvořil firmu, která budila respekt a obdiv.

Na obřad přišli i Čubovi bývalí zaměstnanc­i z JZD Slušovice. V rozhovorec­h oceňovali, že se Čuba zasloužil o rozvoj vesnice. Čubův vliv na kraj i na tehdejší dobu pokrokový hospodářsk­ý koncept ocenili i zástupci kraje, vicehejtma­n Jiří Sukop (ANO) a radní Petr Gazdík (STAN).

Čuba, jenž byl postupně členem KSČ, ČSSD a SPO, z průměrného družstva vybudoval za minulého režimu agrokombin­át se sedmimilia­rdovým obratem. V čele „slušovické­ho zázraku“stál od roku 1963 do srpna 1990 a s pomocí vazeb na příslušník­y politické nomenklatu­ry dokázal obratně využívat možností, jež tehdejší legislativ­a poskytoval­a. Dle některých mu k tomu pomáhala i spolupráce s komunistic­kou StB, mluvil o tom například někdejší disident a pozdější šéf Bezpečnost­ní informační služby Stanislav Devátý. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia