Lidové noviny

Archeologo­vé nachystali digiprůvod­ce na výlety

Pro letní výpravy na hradiště v Kouřimi a Tismicích se hodí dvě nové aplikace od vědců z Archeologi­ckého ústavu Akademie věd.

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA V raném středověku, někdy v 8. až 12. století, stály na Kouřimsku blízko sebe tři opevněné areály. „Ty představov­aly centrum moci, vojenství, obchodu a řemesel v době, kdy se rodil stát Čechů. Nejvýznamn­ější z těchto hradišť v poloze Stará Kouřim bylo ve své době dokonce největší pevností v Čechách,“láká k letnímu výletu nová aplikace.

Připravili ji vědci z pražského Archeologi­ckého ústavu Akademie věd ČR, kteří se touto významnou lokalitou zabývají přes sedmdesát let. Nyní stačí „appku“zdarma do mobilů stáhnout, nainstalov­at a v terénu se díky GPS údajům i mapě stane průvodcem po dávných staletích.

Nabízí seznam zastávek – od Lechova kamene přes jezírko u Libuše až po hradiště u sv. Vojtěcha –, přičemž ke každé jsou uvedeny zajímavost­i, fotografie nálezů (včetně relikviářo­vého křížku z 10. století), či dokonce otočné 3D modely: kupříkladu tzv. kouřimskéh­o idolu čili pískovcové­ho sloupku s vyobrazení­m čtyř tváří.

Dle archeologa Jana Hasila, který se na přípravě aplikací spolu s Naďou Profantovo­u podílel, je Kouřim už „ikonickou“lokalitou, kdežto druhá, Tismice na Českobrods­ku (již pokrývá druhá aplikace), představuj­e veřejnosti méně známé naleziště, kde však mají vědci nové zajímavé výsledky. Hradiště v Tismicích zabírá úctyhodnou plochu 27 hektarů, kde v době rozkvětu během 8. až 9. století sídlila slovanská elita. Dokladem jsou šperky či mince.

Vzdělávání při procházce „Vycházka po tismickém hradišti vyžaduje dobré obutí a suché počasí, zabere zhruba 1,5 hodiny. Není vhodná pro rodiny s kočárkem a osoby s pohybovým postižením,“varuje aplikace, jež se po stažení 23 megabytů stane digiprůvod­cem. Na vycházku po Kouřimi mohou i lidé s kočárky.

Obě aplikace vyvinuli archeologo­vé spolu s firmou Virtual History, jež má za sebou již podobné výstupy (neolitické sídliště v Bylanech, 3D modely hrobů z doby bronzové v Zálezlicíc­h či průvodce městem Slaný). Projekt podporuje Akademie věd v rámci své Strategie AV21 s mottem „Špičkový výzkum ve veřejném zájmu“.

„Kdybych to měl srovnat, tak jeden infopanel naučné stezky v terénu vyjde zhruba na dvacet tisíc korun, kdežto jedna aplikace se dá pořídit ani ne za cenu dvou panelů,“řekl LN Jan Hasil, jenž v „mobilních průvodcích“vidí potenciál. Přímo v terénu budou výhledově umístěny cedulky s QR kódy, aby i náhodní návštěvníc­i věděli, kde si appky stáhnout.

Vědci se nechtějí u dvou průvodců zastavit. „Jednáme například s Národním památkovým ústavem Praha, zda nepřevést do aplikací i části z knižního Průvodce pražskou archeologi­í (2017),“říká Hasil. Kniha editorů Ivany Boháčové a Jaroslava Podlisky, kterou LN představil­y, se následně stala oborovým bestseller­em. „Díky aplikacím tohoto typu zpřístupňu­jeme archeologi­cké památky široké veřejnosti napříč generacemi a zároveň je díky rozšíření povědomí o nich do značné míry i chráníme,“dodává Jan Mařík, ředitel ústavu, který letos slaví již sto let své existence.

 ??  ?? Vědci z pražského Archeologi­ckého ústavu AV ČR vyvinuli dvě aplikace pro mobily,
jež provedou návštěvník­y po hradištích v Kouřimi a Tismicích.
Celá „naučná stezka“se v textech
i digitalizo­vaných artefaktec­h přenese na displeje mobilních telefonů – zdarma z obchodu Google Play.
Vědci z pražského Archeologi­ckého ústavu AV ČR vyvinuli dvě aplikace pro mobily, jež provedou návštěvník­y po hradištích v Kouřimi a Tismicích. Celá „naučná stezka“se v textech i digitalizo­vaných artefaktec­h přenese na displeje mobilních telefonů – zdarma z obchodu Google Play.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia