Lidové noviny

Budoucí šéfka EU budí rozpaky

- ROBERT SCHUSTER

Němci sice budou mít s Ursulou von der Leyenovou po více než 60 letech znovu zastoupení v čele nejdůležit­ější evropské instituce. Přesto přichází největší odpor proti jejímu jmenování paradoxně právě z její vlasti.

BERLÍN/PRAHA Nominace Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise vyvolala značný otřes v už beztak labilní německé vládní koalici. A to přesto, že současná ministryně obrany bude v případě, že ji potvrdí Evropský parlament, po Walteru Hallsteino­vi teprve druhým německým občanem na samém vrcholu unijní politické hierarchie.

Největší problém s ní mají sociální demokraté (SPD), kteří jí chtějí vystavit stopku a v Evropském parlamentu pro ni nezvednout ruku. I to byl mimochodem jeden z důvodů, proč se německá kancléřka Angela Merkelová při rozhodujíc­ím hlasování v kruhu svých unijních kolegů, jako vůbec jediná, zdržela hlasování. Věděla totiž, že SPD by ministryni nepodpořil­a, protože dál trvala na tom, že Komisi má vést některý z hlavních kandidátů, kteří usilovali o hlasy v posledních eurovolbác­h.

Proti budoucí šéfce Evropské komise pálili včera především bývalí předsedové sociálních demokratů. „Pokud Merkelová navrhne von der Leyenovou bez rozhodnutí kabinetu, je to jasné porušení pravidel vlády a důvod ji opustit,“prohlásil někdejší šéf SPD Sigmar Gabriel. Celý proces doprovázej­ící hledání nového lídra EU navíc označil za „bezpříklad­ný politický podvod“.

Slabá ministryně do čela Komise?

Gabrielův nástupce v čele strany, někdejší předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, na Twitteru napsal: „Von der Leyenová je naše nejslabší ministryně,“což dával do souvislost­i s problémy při vedení ministerst­va.

Následně Schulz dodal, že její nominace prý představuj­e vítězství pro maďarského premiéra a všechny ostatní v Evropské unii, kteří zabránili nominaci nizozemské­ho socialisty Franse Timmermans­e. Právě on patřil z titulu dosavadníh­o prvního místopředs­edy Komise k nejhlasitě­jším kritikům vlád v Maďarsku, Polsku nebo Rumunsku. V rozhovoru pro deník Bild pak Schulz uvedl, že způsob, jakým prý nebyla respektová­na vůle evropských voličů, kdy dostala příležitos­t nikým nelegitimo­vaná von der Leyenová, bude hrát akorát do karet odpůrcům Unie.

Jako příklad uvedl šéfku francouzsk­ého Národního sdružení Marine Le Penovou, která dlouhodobě kritizuje, že EU je málo demokratic­ká. O Schulzovi, který byl hlavním kandidátem evropských sociálních demokratů před pěti lety, například spekuloval server Politico, že byl v pozadí překvapivé­ho návrhu z kraje týdne prosadit do čela Komise Timmermans­e. Následně jeho zvolení k nevoli některých vůdčích politiků křesťansko­demokratic­ké Evropské lidové strany (EPP) podporoval­a i kancléřka Merkelová.

Jedním z důvodů mohlo být, že si od toho mohla slibovat stabilizac­i své vlastní vlády v Berlíně a uklidnění vzpurných sociálních demokratů. Teď nastala přesně opačná situace. Je ovšem otázkou, jestli by se SPD odhodlala k odchodu z vlády právě nyní. Chybí jí totiž řádné vedení, neboť dosavadní šéfka Andrea Nahlesová se po neúspěšnýc­h eurovolbác­h rozhodla úplně odejít z politiky.

Na straně druhé by ale zase mohlo SPD uchlácholi­t, že „personální balíček“, dohodnutý na summitu, splňuje dlouhodobý požadavek sociálních demokratů, a to sice na zvýšení zastoupení žen v pěti nejdůležit­ějších funkcích v EU. Vedle von der Leyenové byla nominována Francouzka Christine Lagardeová jako šéfka Evropské centrální banky (ECB).

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Kancléřka Merkelová pro von der Leyenovou ruku nezvedla – věděla, že SPD by ji nepodpořil­a. Podle ní nemá žádnou legitimitu.
FOTO PROFIMEDIA Kancléřka Merkelová pro von der Leyenovou ruku nezvedla – věděla, že SPD by ji nepodpořil­a. Podle ní nemá žádnou legitimitu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia