Lidové noviny

Putin si přijel pro kázání do Vatikánu

Usmiřování ve válkách i ve víře – to je téma dnešní schůzky papeže a ruského prezidenta.

- TOMÁŠ VLACH

VATIKÁN/MOSKVA/PRAHA Před setkáním papeže Františka a prezidenta Vladimira Putina ve Vatikánu se k papeži obrátily na sociálních sítích desítky obyvatel syrského Idlibu. Na fotkách, v ruce letáčky domácí výroby opatřené hashtagem #tellPutin, apelovali na Svatého otce: „Bombardují naše nemocnice, naše domy jsou zničené, zabíjejí naše děti.“K Františkov­i se upínají v naději, že dokáže nemožné – přesvědčit Putina, aby krveprolit­í zastavil.

V devátém roce války v Sýrii už zájem médií o tuto oblast opadl. Přesto v Idlibu, poslední enklávě ovládané opozicí, napočítali syrští pozorovate­lé za poslední tři měsíce 536 zabitých civilistů, z toho 134 dětí a 105 žen. Vesměs prý jde o oběti syrských vládních i ruských náletů.

„Podle slov Putina se už ruští vojáci několikrát ze země stáhli, ve skutečnost­i tak ale nikdy neučinili,“píše moskevský list Nová Gazeta. Sýrie podle něj slouží ruské armádě jako zkušební polygon, kde se například vystřídalo na 90 procent posádek bojových letadel a otestovalo na 600 typů výzbroje a bojové techniky.

Nevládní organizace i OSN tak poslední dobou prostředni­ctvím různých kampaní apelují na Rusko, aby válčit v Sýrii přestalo a zasadilo se o mírové řešení. Například na budovách londýnskýc­h nemocnic se objevily velké světelné nápisy „Putine – nemocnice, ne terče!“

Blízký východ opravdu figuruje mezi plánovaným­i tématy dnešní schůzky spolu se situací ve Venezuele a církevním rozkolem na Ukrajině. Jestli se skutečně něco vyřeší, lze těžko předvídat. Papež s Putinem se potkali předtím už dvakrát, naposledy v červnu 2015. Tehdy jednali o urovnání konfliktu na Ukrajině, společně prohlásili, že je třeba „obnovit atmosféru dialogu“mezi Kyjevem a povstalci, nestalo se ale nic.

Papež v Rusku nikdy nebyl Přesto nelze nad schůzkami lídra pravoslavn­ého Ruska s hlavou katolické církve jen tak mávnout rukou. Tak dobré totiž vztahy obou náboženstv­í nebyly více než sto let. I když Vatikán pomohl během hladomoru ve 20. letech minulého století v Povolží, komunisté vzápětí náboženstv­í zakázali. Katolíci však zůstali na indexu i v době, kdy pravoslaví začalo být tolerováno. „Chodila jsem do pravoslavn­ého kostela a křižovala po jejich, bála jsem se,“řekla LN volyňská Češka Anna Hofmanová z Lucku na západě Ukrajiny. Katolické kostely podle ní prý úřady povolily až s uvolněním poměrů v 90. letech.

Ve vztahu pravoslavn­ých a katolíků se ale ledy začaly lámat až za papeže Františka. V únoru 2016 se na Kubě potkal s pravoslavn­ým patriarcho­u Kirillem, bylo to vůbec první setkání hlav obou církví od jejich rozkolu před bezmála tisíci lety.

Nyní však jde spíš o politické setkání, moskevský patriarcha přítomen nebude, s Kirillem jako zastáncem válečných operací si navíc příliš nesednou.

Také papež ale nesouhlasí se sankcemi proti Rusku, odmítá mluvit o mocenských ambicích Moskvy a Putin je pro něj „lídrem pravoslavn­ého světa, jehož autoritu nelze ignorovat“. Moskva si také velmi dobře uvědomuje Františkův obrovský vliv na světové dění. „Jeho síla, to je miliarda katolíků a milion kněží,“píše v listu Argumenty a fakty bývalý mluvčí prezidenta Borise Jelcina a velvyslane­c ve Vatikánu Vjačeslav Kostikov.

Podle něj to zatím ani nevypadá, že by se prolomilo jedno velké tabu – návštěva papeže v Rusku. Hlava katolické církve tu ještě nikdy nebyla. „Bylo znovu a jasně řečeno, že vidět Svatého otce římského na svém území zatím pravoslavn­é Rusko ještě není připraveno,“píše Kostikov.

Nevládní organizace i OSN skrze různé kampaně apelují na Rusko, aby přestalo válčit v Sýrii a zasadilo se o mírové řešení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia