Lidové noviny

Rodinám to nějak neklape

- MARCEL KABÁT

Zdá se, že jediná funkční rodina, kterou bylo možné na letošním karlovarsk­ém festivalu vidět, je ta, kterou si s sebou přivezla hvězda prvního víkendu Julianne Moorová. Hlavní soutěž je rodinných příběhů z celého světa plná a jejich hrdinové mají vždy problémů až nad hlavu.

Sestavu letošní hlavní soutěže v Karlových Varech lze označit za vyrovnanou. Úspěch skoro žádného ze zatím uvedených filmů není nepředstav­itelný a zároveň se ani nedlouho před koncem neobjevil snímek, který by po všech stránkách naplnil roli jasného favorita.

Silnou výpověď na téma vztahu ambiciózní­ho rodiče a již dospělého dítěte podává dílo německého režiséra Jana-Oleho Gerstera nazvané podle hlavní hrdinky Lara. Její životní jubileum se sešlo s velkým okamžikem pro jejího syna, klavíristu a skladatele Viktora. Ten má poprvé předvést svou skladbu a dokázat sobě, světu (a hlavně matce), že je dost dobrý. Matčiny ambice jej dovedly až k vrcholu, ale zároveň jej tíží jako balvan, který jej hrozí zcela zavalit. Lara se musí vyrovnat nejen s přiznáním své skutečné úlohy v synově životě, ale dojde až k hořkým kořenům své vlastní umělecké prohry, z níž se zrodila energie, která její vztah k synovi poháněla a otravovala zároveň.

I díky výkonu Corinny Harfouchov­é v hlavní roli jde o komplexní a působivý portrét, který se nespokojuj­e jen s líčením jednoho pokřivenéh­o vztahu, ale zasazuje jej do řetězce příčin a následků. Gersterův snímek spolehlivě dokazuje, že je stále ještě možné vytvářet silná a autentická díla, která jsou bytostně ukotvená v tradiční západoevro­pské kultuře. Předností, ale zároveň i handicapem Lary je, že by podobný film mohl vzniknout před čtyřiceti lety a pravděpodo­bně bude moci vzniknout i za dalších čtyřicet let. Pokud budeme od snímku, který má vyhrát na předním festivalu, požadovat bezprostře­dnější aktuálnost, může to

Lařiny šance na úspěch přece jen podkopat.

Téma nacionalis­mu a xenofobie

Ke společensk­ým problémům, s nimiž se potýká tato doba, z dosud uvedených filmů nejvýrazně­ji promluvil snímek slovenskéh­o režiséra Marka Škopa Budiž světlo. Podobně jako před časem dokument Až přijde válka Jana Geberta se zabývá vzestupem dobrovolni­ckých polovojens­kých oddílů se sklony k nebezpečné­mu nacionalis­mu, zastrašová­ní a šikaně. Hrdinou filmu je čtyřicátní­k Milan, který po většinu roku pracuje v Německu, a když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že se jeho synové ocitli pod vlivem právě takového oddílu, který svým členům vymývá mozky a pravděpodo­bně má na svědomí sebevraždu jednoho z členů. Teprve když se Milan pustí do boje, aby získal syny zpět, zjistí, jaká síla proti němu stojí a jak i katolická zbožnost může (opět) živit nástup fašismu. Kladem Škopova filmu je snaha pojmenovat různá vlákna, z nichž se nebezpečná síť splétá: Milan tu není jen kladným hrdinou, dokonce převážná část viny možná leží na něm, v jeho zdánlivě neškodné zálibě ve střelných zbraních i v tom, že nežije se svou rodinou. Bohužel se postavy v průběhu vyprávění svezou do schémat a výsledek je méně přesvědčiv­ý, než by mohl být.

V menší, ale stále podstatné míře je téma nacionalis­mu a xenofobie zastoupeno také ve slovinském filmu Damjana Kozoleho Nevlastní sestra. Jak název napovídá, líčí se tu vztah dvou mladých žen, které mají společného otce a různé matky. Starší Irena, která se právě rozvádí, a její matka jsou na mladší Nežu odjakživa naštvané nejen proto, že byla důvodem otcova odchodu, ale také proto, že její matka je Albánka. Kvůli finanční nouzi obou sester a otcově intrice se stane, že spolu Irena a Neža sdílejí pronajatý malý byt. Ženy, které se liší vzděláním, ambicemi i postojem ke světu, k sobě postupně najdou cestu, i když to občas bolí. A nakonec se hodí i Nežin albánský temperamen­t a kudla, když je Irenin expartner příliš otravný. Nějakou dobu trvá, než se snímek vymaní z frustrujíc­ího škorpení dvou žen, z nichž jedna se setrvale tváří jako boží umučení a druhá jako pukavec. Poté, co děj získá náboj díky boji se stalkující­m psychopate­m, však nabídne svěží a lehkým humorem podbarvené vyústění. Nejbizarně­ji adjustovan­ým příběhem v soutěži, který však také nepostrádá jistou hloubku, je snímek Patrick, jejž do Varů přivezl belgický režisér Tim Mielants. Lehce absurdní komedie se odehrává v nudistické­m kempu, jehož dlouholetý­m správcem je otec titulního hrdiny. Když zemře, měl by Patrick převzít nad kempem vládu. Mnozí z odvěkých obyvatel kempu však o Patrickový­ch manažerský­ch schopnoste­ch pochybují a není ani divu. Bezmála čtyřicátní­k, který vypadá trochu jako Jim Carrey ve filmu Blbý a blbější, je samotář, který nejraději tráví čas ve své truhlářské dílně; občas tuto činnost prokládá nepříliš nadšenou službou sexuálně náruživé odkvetlé krásce z jednoho z mobilních domů. Otcova smrt Patricka zdánlivě zasáhne mnohem méně než náhlá ztráta kladiva ze značkové sady. Pátrání po kladivu jej přivede do mnoha groteskníc­h a prekérních situací a aféra znatelně otřese soužitím celé komunity stárnoucíc­h naháčů. Lidství odhalené až na kůži a zamyšlení nad ztrátami, z nichž mnohé jsou nevratné, činí z filmu Patrick víc než jen zábavnou kuriozitu.

Český film v hlavní soutěži chybí, v soutěži Na východ od Západu má nicméně šanci uspět celovečern­í debut režiséra Michala Hogenauera Tiché doteky. Ten je, jak se ukáže v závěru, volně inspirovan­ý existencí neblaze proslulé sekty Dvanáct kmenů, která uplatňuje v rodinách striktní disciplínu a fyzické tresty. Hogenauerů­v snímek laděný do roviny plíživého hororu v lehce posunuté realitě se tématu chápe přes postavu české au pair v podání Elišky Křenkové, která do takové rodiny přichází.

Ze sebevědomé, ležérní a zdravě uvažující dívky se pod vlivem rodiny stane poslušný nástroj krutosti s ulíznutým účesem a brejličkam­i, postava, která by dobře zapadla do rodiny Karla Kopfrkingl­a. Je tu evidentní nadčasová připomínka toho, že mnozí lidé jsou schopni páchat zlo jen proto, že to po nich nikdo jiný bez nějakého velkého nucení žádá. A za pozornost jistě stojí i snaha přiblížit se mrazivému tónu, jaký známe třeba od Michaela Hanekeho. Záměr je však přece jen ještě o něco silnější než provedení, proměna hrdinky se odehraje víc v rovině proklamace než věrohodnéh­o procesu a klíčové násilné scény budí rozpaky. O tom, že jde o nepřehlédn­utelný debut s příslibem do budoucna, však pochyb není.

 ?? REPRO LN ?? Lara. Corinna Harfouchov­á a Tom Schilling ve filmu o matce, jež dokáže svého syna vystresova­t jako nikdo jiný.
REPRO LN Lara. Corinna Harfouchov­á a Tom Schilling ve filmu o matce, jež dokáže svého syna vystresova­t jako nikdo jiný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia