Lidové noviny

Summitové legendy

Ať už si o obsazení unijních postů myslíme cokoli, EU a její agenda zde zůstávají

-

Takže Evropská rada už má za sebou výběr jmen pro nejdůležit­ější posty. Předsedkyn­í Evropské komise (EK) se stane německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová z CDU, která představuj­e konzervati­vní křídlo strany. Ředitelkou Evropské centrální banky (ECB) bude Francouzka a šéfka MMF Christine Lagardeová. Předsedou Evropské rady belgický premiér Charles Michel, který zastupuje liberální frakci ALDE a macronistů. A šéfem unijní diplomacie bude španělský socialista Josep Borell.

Byl poražen politický systém spitzenkan­didátů, ale v rozdělení postů kromě rovnováhy mezi Německem a Francií sehrály zásadní roli zájmy politickýc­h frakcí Evropského parlamentu (EP). Je jasné, že pokud měl hrát roli gender, vztah Německa s Francií, teritorial­ita a výsledky voleb do EP, tak všechno najednou asi uspokojit nešlo. Nakonec se nedostalo na teritoriál­ní princip. Východní část Evropy nic nemá, ale „nic nemá“ani celý sever Evropy, což je sedm zemí. Už jenom z tohoto pohledu nelze mluvit o prohře východu, protože o prohře severu nikdo soudný nepíše.

Spitzenkan­didaten naruby

Kolem celého summitu se už šíří mnoho legend. Tak se například říká, že systém špičkových kandidátů zabila V4. To ale není pravda. Byla to síla nutná, nikoli postačujíc­í. Rebelii V4 podpořila celá řada dalších premiérů z Evropské lidové strany (EPP), proti „akci Timmermans“se postavila skoro celá EPP. Tedy nejen V4 a Itálie, jak se zase leckde chybně píše.

Je dobře, že systém špičkových kandidátů byl ukončen. Stejně se nejednalo o nic, co by mělo oporu v evropských smlouvách. O tom, že nějaký spitzenkan­didát Timmermans někde soupeří s nějakým Weberem, možná věděli někteří voliči v Německu, ale už vlastně nikde jinde. Demokratic­kého na tom nebylo nic, stejně se to neujalo a jen to způsobilo politizaci EK.

Když byl na předsedu EK navržen nizozemský socialista Frans Timmermans, byl to navíc systém spitzenkan­didaten naruby, protože socialisti na evropské úrovni volby nevyhráli.

Nejhlasitě­jším kritikem systému spitzenkan­didaten byl vždy francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Pak si to na chvíli rozmyslel, když podpořil akci Timmermans, a nakonec se k tomu o den později vrátil.

Dohoda z Ósaky byla od začátku divná. Akci Timmermans vymyslel bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz s portugalsk­ým premiérem Antóniem Costou a na summitu G20 v Japonsku to dopekly velké evropské země. Představa, že postaví menší země před hotovou věc, naštěstí narazila. Timmermans je navíc opravdu hodně levicový socialista, jeden z autorů povinných kvót a kazatel toho, že země střední Evropy musí akceptovat multikultu­rní populační mix.

Nyní k argumentu, že země východní Evropy nemají nic. V minulém období měly předsedu rady Donalda Tuska, což je vysoký post. Minulých pět let neměla vůbec nic také třeba Francie. A opravdu si někdo myslí, že zájmy celé střední Evropy by skvěle hájila bývalá bulharská komisařka nebo zapomenutý bulharský socialisti­cký poslanec? Nebo bývalý komunista, Slovák Maroš Šefčovič, který studoval v osmdesátýc­h letech v Moskvě?

Nová předsedkyn­ě EK je napadána za to, že je přesvědčen­á federalist­ka. Jenže to, že se k federalism­u někdo přihlásil v roce 2011, neznamená, že to bude hlava nehlava prosazovat i dnes. Spoustu lidí vystřízliv­ělo. Federalism­us je dnes v politice anglicky řečeno „F word.“Kdyby si dal někdo tu práci, pochopí, že federalism­us není centralism­us. A koneckonců takový Jean-Claude Juncker je taky federalist­a, ale v tomto ohledu držel ve funkci vždycky spíše jazyk za zuby.

Velkým vítězem je Macron. Charles Michel je jeho velký spojenec. Všichni lidé z vysokých postů teď mluví plynně francouzsk­y.

Výborný výběr

Ursula von der Leyenová reprezentu­je politickou zkušenost a v německé politice unikát – má sedm dětí. Na to levice zahlíží. Když má někdo tolik dětí, není náhodou skrytý nácek? Už se na ni vytahuje, že prý policie prošetřuje německé zbrojní zakázky. Ale která policie na světě proboha neprošetřu­je zbrojní zakázky?

Výborná je i volba Christine Lagardeové do čela ECB. Je to noblesní vzdělaná dáma s obrovskou zkušeností. Argument, že není akademická ekonomka a profesioná­lní centrální bankéřka, neobstojí. Po dlouhých letech v čele MMF, které se zabývá měnovou politikou, už snad k ekonomii docela „přičuchla“, ne? A ono to centrální bankovnict­ví zas není taková magie.

Co se týče názorů Josepa Borrella třeba na bezpečnost­ní problemati­ku Evropy, tak ta opravdu vypadá ze Španělska jinak než z Polska. Bezpečnost Evropy ale naštěstí řeší především NATO. Potíž může být v tom, že Španělsko neuznalo Kosovo, kvůli vlastním problémům se separatism­em.

Charles Michel na postu předsedy Evropské rady svědčí o tom, že když si ho liberálové z ALDE vybrali za vyjednavač­e, vyjednal si hlavně něco pro sebe.

Platí, že velkým vítězem je Macron. Michel je jeho velký spojenec. Všichni lidé z vysokých postů teď mluví plynně francouzsk­y. Jenže také platí, že Unii nikdo nikam neunese a neodnese. Severské země nadále budou odmítat další integraci eurozóny a země V4 třeba zase společnou migrační politiku.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia