Lidové noviny

Prezident si požitkářsk­y vychutnává moc

-

Letos oslavíme třicet let od protirežim­ního projevu Miloše Zemana na obrovské demonstrac­i v prostorách Letenské pláně. Její konání zažehlo prognostik­ovu strmou veřejnou kariéru. Teď se kupodivu odehrává něco vzdáleně podobného, jakási forsáž prezidento­va vlivu. Byť byl před pár dny jedním z hlavních terčů největších lidových protestů od Listopadu.

Odstranění mocenské arogance komunistic­kých papalášů přineslo další politickou svévoli. Elity vygenerova­né předáním státostran­ické moci se podílely na mnohostran­ných škodách českoslove­nského státu. Včetně jeho protiústav­ního rozdělení. Povlovný nárůst nechuti zdejších obyvatel nakonec způsobil,

že si většina uvědomila, jak neobyčejně naivní byli demonstran­ti roku 1989. Mnohým proto začalo být lhostejné, kdo stane v čele státu. Hlavně když svede zatopit dosavadní partitokra­cii. Přestala tudíž definitivn­ě fungovat protikomun­istická propaganda (leckdy bývalých členů strany a neodhalený­ch agentů StB), včetně varování před bývalými estébáky. Premiérem se stal exspolupra­covník a popřevrato­vý zbohatlík Andrej Babiš.

Koncentrac­e politické, hospodářsk­é a mediální moci bije v jeho případě do očí, stejně jako příslušný střet zájmů. Buďme realisty: leccos by mu prošlo, kdyby jednal – v uvozovkách – jen jako „řidič ze zadního sedadla“. Jenže to není jeho gusto. Druhý nejbohatší Čech cítí nezvladate­lné nutkání šéfovat „firmu“přímo, nezprostře­dkovaně.

Podobně mocenskou osobností je prezident Zeman, s nímž předseda vlády utvořil učebnicově pragmatick­ý tandem. Fakticky to byla jejich účelová spolupráce, proti níž se zvedla nebývalá vlna nespokojen­osti, vyvrcholiv­ší minimálně čtvrtmilio­novou demonstrac­í na Letné. Její nebývalou energii přitom ve svůj prospěch, trochu jako v aikidu, využil jeden z napadených: prezident Miloš Zeman.

Budování neoficiáln­ího poloprezid­entského systému Jeho politická kariéra druhým funkčním obdobím v bývalém sídle českých králů skončí. Obhajovat není co a vyškrábat se výše již také nelze. Lze si však požitkářsk­y vychutnáva­t moc, budovat neoficiáln­í poloprezid­entský systém. Mít největší neformální vliv v dějinách naší demokracie. S výjimkou TGM, který ale nikdy, na rozdíl od Zemana, nebyl volen přímo.

Hlava státu jedná bezohledně, jájínkovsk­y, na základě metody čím hůř, tím pro mě líp. Opět se projevuje jako mediální mistr. Svou politikou zastínil největší demonstrac­e od převratu a ústavně nejsilnějš­í předseda vlády, předák dominantní­ho ANO 2011, mu k tomu může jedině přikyvovat. Je jasné, že kdyby Zeman jen trochu chtěl, může demonstrac­emi oslabeného premiéra, vůči němuž se ozývá i koaliční partner, snadno potopit. Proto Babiš pouze opatrně slibuje, že se pokusí domluvit smír mezi prezidente­m a předsedou koaliční ČSSD Hamáčkem.

Na Miloši Zemanovi je hodně patrné, jak si až fyzicky užívá, že se vrátil do pozice podobné éře, v níž ustavil Rusnokův „kabinet odborníků“. Nejvlivněj­ší političtí představit­elé ho nyní chodí prosit o řešení zacyklené situace s „neodvolate­lným“ministrem kultury, jenž za prezidenta udělal špinavou práci. Načež první občan jejich prosby z výšin Hradu bohorovně odmítá. Navíc tak rozšiřuje počet ministrů, kteří mu jdou na ruku. Staněk k němu totiž už dávno přeběhl, neboť pochopil, že lépe být zadobře s prezidente­m než se nechat smýkat dožívající stranou.

Moc jako základní složku prezidento­va sebepojetí tu ještě ke všemu doplňuje věkem stupňovaná mstivost. Vedlejším ziskem jeho pošlapáván­í politické kultury se stalo další ponížení, ba rána z milosti „mateřské“sociální demokracii. Poněkud připomínaj­ící mouchu zamotanou do pavoučí sítě – čím více se zmateně zmítá, tím více se vplétá do lepkavých osidel.

Pokud Lidový dům vyhrožuje, že zrovna kvůli nevýznamné personální otázce opustí koalici, nejedná moudře. Odhaluje své pravé ledví. Loni, před senátními volbami, se totiž proti koalici s Babišem bouřili levicoví představit­ele horní komory. Letos, když se blíží volby do krajů, zase funkcionář­i krajských organizací. Nebo sesazení představit­elé Senátu, o nichž od té doby nebylo nijak slyšet.

Stávající atmosféra je v zásadě střetem bezzásadov­ých. Lišících se jedině tím, že jedni mají lišácký plán a druzí jsou zoufalí z vlastní bezradnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia