Lidové noviny

Tisk: V ústředí Renaultu je kvůli Ghosnovi policie

-

Před pár dny například vystoupila v talk show jihoafrick­ého mediálního podnikatel­e Trevora Noaha, již přenášela kabelová televizní stanice Comedy Central – to by její předchůdci v čele MMF rozhodně neudělali. Stejně jako by se zdrželi komentářů na témata nesouvisej­ící s činností Fondu, jako je třeba ochrana klimatu či genderové otázky.

Aféra Sarkozy

Kontroverz­ní komentáře padají na budoucí šéfku ECB také kvůli staré politické aféře. Lagardeová se coby francouzsk­á ministryně financí nepřímo zapletla do skandálu kolem předvolebn­í kampaně prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ten podle médií přijal podporu svého přítele, politika a multimilio­náře Bernarda Tapieho, v 90. letech odsouzenéh­o za korupci ve fotbale. Tapie se od roku 1993 neúspěšně soudil s bankou Crédit Lyonnais, z většiny patřící státu. Průlom nastal poté, co Sarkozy v roce 2007 usedl do prezidents­kého křesla. V roce 2008 byl jeho vleklý spor s bankou vyřešen a Tapie dostal odškodnění asi 400 milionů eur (tehdy zhruba 11 miliard korun).

„Nikdy jsem od prezidenta nedostala žádnou instrukci,“prohlašova­la tehdy podle médií opakovaně Lagardeová. Média však dávají případ Tapie do souvislost­i s její pozdější nominací do čela MMF. Navíc, soud následně shledal Lagardeovo­u vinnou.

Podle rozsudku, který byl vynesen 19. prosince 2016, se dopustila lehkomysln­ého zacházení s penězi daňových poplatníků. Proti právním zvyklostem totiž předala kauzu Tapie–banka rozhodčímu soudu. Za to jí sice v daných souvislost­ech hrozila pokuta a odnětí svobody až na jeden rok, přesto nakonec vyvázla bez trestu.

List NZZ píše, že ve stejnou dobu, kdy ve Francii soudce pronášel svůj verdikt, výkonná rada MMF rozhodoval­a o dalším funkčním období své obviněné šéfky. A vlastně nemohla udělat nic jiného než jí vyslovit důvěru. V roce 2015 Tapie peníze, které získal na odškodnění, vrátil státu.

V Draghiho stopách

Klíčové je jedno – kudy půjde měnová politika ECB. A v tom mají všichni jasno: Lagardeová bude pokračovat ve stopách politiky dosavadníh­o šéfa ECB Maria Draghiho. I směr je jasný: uvolněná měnová politika čili nízké úrokové sazby bez ohledu na inflaci s cílem stimulovat hospodářsk­ý růst v EU.

„Proto také v čele ECB bude stát Francouzka, němečtí bankéři by byli ochotni jít se sazbami nahoru,“soudí hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. PAŘÍŽ Centrálu francouzsk­é automobilk­y Renault v Boulogne-Billancour­t u Paříže prohledáva­la od včerejšího rána policie. Zásah podle webu týdeníku L'Express má souvislost s aférou bývalého šéfa firmy Carlose Ghosna; policie žádné podrobnost­i nesdělila. Podle týdeníku je předmětem zásahu financován­í večírku na zámku Versailles, který Ghosn zorganizov­al v roce 2016. Ghosn je architekte­m dlouholeté francouzsk­o-japonské automobilo­vé aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilk­a Mitsubishi. Po zatčení loni v listopadu byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia