Lidové noviny

Městské perly, jež omývá Jadran

-

Zadar a Split. Obě tato chorvatská města leží na pobřeží, které formovalo jejich podobu. Dělí je dvě hodiny nudné jízdy po nové dálnici, ale cestovat se mezi nimi dá i po staré silnici vedoucí podél krásného pobřeží. Tu je ale lepší pojmout jako výletní, klidně i na dva dny a zcela jistě mimo hlavní prázdninov­ou sezonu.

Obě města pro řadu českých turistů slouží hlavně jako místo nákupů v obchodních centrech ležících na periférii. Je to ale škoda. Sedmdesáti­tisícový Zadar se může pyšnit historický­m centrem na poloostrov­ě, který ale místní lidé v 16. století v obavách před Turky úplně odřízli od pevniny, aby vzniklou „ránu“po válce zase zacelili.

Povinností při prohlídce Zadaru je návštěva mořských varhan, ve kterých jsou tóny vyluzovány pomocí vzduchu vytlačovan­ého mořskými vlnami. Kdo v centru zatouží po odpočinku, tomu místní

doporučují kavárnu Forum, která leží na místě s výhledem právě na staré římské fórum. Funguje na místě, kde od roku 1796 existovala kavárna Caffe alla Provvidenz­a, což byla údajně nejstarší kavárna na světě.

Turista prahnoucí po společensk­é zábavě by se měl večer vypravit do části Zadaru nazývané Varoš. V přední části centra je každý večer živo, schází se tu hlavně místní, je tu totiž množství kaváren s přijatelný­mi cenami nápojů. To platí i pro zdejší restaurace, nabízející speciality připravené z čerstvých potravin. Příkladem můžou být podniky Restoran Bruschetta, Restoran Pašta i Svašta nebo Restoran Groppo.

Jižněji položený Split patří mezi chorvatské památky na seznamu UNESCO, tedy jeho část – komplex Dioklecián­ova paláce. Je to jedna z nejcennějš­ích antických památek na světě, která je zajímavějš­í o to víc, že je to dosud takzvaně živá stavba, respektive soustava budov, v nichž stále žije okolo tří tisíc lidí.

Jejím objevování­m lze strávit i několik hodin. Na oběd nebo na večeři pak lze zajít do restaurace Fife v ulici Trumbičeva obala, kde vaří ryby i další místní speciality z různých druhů masa. Není to luxusní podnik, ale dobrá restaurace, již pravidelně navštěvují i sami obyvatelé Splitu. Její výhodou je i to, že na ni narazíte jen kousek od oblíbené promenády Riva vedoucí podél moře, která je plná kaváren a restaurací a která pulzuje až do noci. Je tu ale přece jen dost zahraniční­ch turistů.

Kdo by se chtěl víc přiblížit zdejšímu koloritu, měl by vyrazit k malé zátoce na místo, jemuž se říká Matejuška a které po staletí slouží jako přístav malých lodí. Večer tu posedávají místní, kteří si dávají něco k pití a užívají si klidný pobyt u moře. Právě tady tak každý večer panuje pravá letní splitská atmosféra.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Nejkrásněj­ší hvězdy nehoří jen ve Splitu nad mořem, ale i v malebné části Zadaru (na snímku)
FOTO SHUTTERSTO­CK Nejkrásněj­ší hvězdy nehoří jen ve Splitu nad mořem, ale i v malebné části Zadaru (na snímku)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia