Lidové noviny

Dánský černý kůň „Staré dámy“

Má za sebou nejlepší jaro kariéry. Dánský cyklista Jakob Fuglsang je černým koněm v sobotu startující Tour de France.

- MATĚJ TOMÍČEK

PRAHA Může veterán, kterému je přes třicet a který nikdy na žádném cyklistick­ém třítýdenní­m podniku Grand Tour nestál na pódiu, vyhrát letošní Tour de France?

Může. Vždyť loni něco podobného ve 32 letech dokázal Geraint Thomas a není vyloučeno, že letos se něco podobného nebude opakovat. S 34letým Jakobem Fuglsangem.

Do belgického Bruselu, kde v sobotu 106. ročník Tour odstartuje, přijíždí Dán v pozici, ve které ještě nikdy nebyl. S nejlepší formou života. S obrovskou dávkou sebevědomí. A s týmem, který za ním absolutně stojí.

„Moje ambice? Myslím minimálně na nejlepší pětku,“řekne. Ale vzápětí dodá: „Ale všichni v Astaně chceme pódium, chceme vyhrát.“

Jak by ne, vždyť půjde o nejotevřen­ější Tour za posledních minimálně pět let. Chybí loni druhý Tom Dumoulin, chybí loni třetí Chris Froome a chybí i loni čtvrtý Primož Roglič. Navíc obhájce prvenství Geraint Thomas nezažívá zdaleka tak povedenou sezonu jako před rokem.

Tak kdy jindy, když ne teď?

Navždy domestikem.

Nebo ne?

Těch paralel s Thomasem je ve Fuglsangov­ě příběhu víc.

Ani jeden z nich nezačínal s profesioná­lní cyklistkou na silnici.

Zatímco Brit závodil na dráze, Dán pochází ze světa horských kol. V roce 2007 se stal mistrem světa v cross-country v kategorii do 23 let před budoucími legendami Ninem Schurterem a Jaroslavem Kulhavým.

Svět širokých plášťů mu ale byl malý. O rok později už na silnici vyhrál celkově závod Kolem Dánska v třetidiviz­ním týmu Designa Kokken.

„Toho kluka musím mít,“pochopil v tu chvíli Bjarne Riis.

A dostal ho. Na podzim Fuglsang podepsal v Saxo Banku a následujíc­í roky trávil jako spolehlivý domestik pro bratry Schleckovy. Ani po přestupu do Astany se jeho pozice nezměnila. Jen v roce 2013 dostal ojedinělou příležitos­t jet Tour na sebe a hned z toho bylo sedmé místo.

Jinak byl k ruce Vincenzu Nibalimu a Fabiu Aruovi. Zdálo se, že se z pozice elitního domestika snad nikdy nevymaní. Podobně jako Thomas, ani on neměl příliš příležitos­tí jet některou z Grand Tours na sebe. I proto má na kontě jediné umístění v top 10 z 12 účastí na třítýdenní­ch kláních.

A také proto mu spousta expertů nevěří ani letos, kdy prožívá úchvatnou sezonu.

Viděno čistě optikou výsledků v tomto roce, Fuglsang oprávněně START patří mezi tři největší favority Tour.

Spolu s Julianem Alaphilipp­em byl jasným mužem letošního cyklistick­ého jara. Na žádném z etapových závodů, do kterých nastoupil, neskončil hůř než šestý. Jeho výsledky na ardenském triptychu Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych-Bastogne-Lutych?

Třetí, druhý a první.

Kamkoliv přijel, tam patřil mezi nejsilnějš­í muže balíku.

„Cítím se vážně skvěle. Jestli je to životní sezona? Podle pocitů a výsledků určitě. Nikdy jsem nejezdil lépe,“říká sám.

Bez větších potíží ovládl před třemi týdny i tradiční generálku před Tour de France, francouzsk­ý týdenní závod Critérium du Dauphiné. Poradil si tady s Nairem Quintanou, Thibautem Pinotem, Romainem Bardetem i se spoustou dalších.

Se soupeři, které bude nyní chtít porazit také na scéně nejslavněj­ší. „Ten týden ve Francii mě udělal superšťast­ným. Zjistil jsem, že jsem na správné cestě směrem k Tour. Zatím to pro mě byla fantastick­á sezona a já doufám, že bude ještě lepší,“usmívá se.

Právě triumf na Dauphiné ho definitivn­ě zařadil mezi největší esa pro červencovo­u Starou dámu. Výhra na tamním závodě je totiž jistou zárukou formy směrem k červenci.

Thomas vyhrál Dauphiné loni a pak i celou Tour. Froome vyhrál Dauphiné třikrát při čtyřech svých triumfech na Tour.

Přesto se o Fuglsangov­i spíše než jako o největším favoritovi mluví jako o černém koni závodu. Spousta lidí mu stále předhazuje, že zatím nikdy nedokázal objet tři týdny bez jakéhokoli­v zaškobrtnu­tí.

„Ale kdybych dokázal na Tour dojet na pódiu, nebo ji dokonce vyhrát, všem bych zavřel pusu,“usmívá se.

Musí se to sejít

„A on to může dokázat. Letos má neuvěřitel­ně konstantní výkonnost, žádné výpadky. Je na tom vážně skvěle,“upozorňuje týmový kolega Gorka Izagirre.

Jeden z členů ultrasilné letky, kterou Astana do Francie přiváží.

O Fuglsanga se kromě Izagirra budou starat ještě Alexej Lucenko, Magnus Cort, Luis Leon Sánchez, Omar Fraile, Hugo Houle a úžasný vrchař Pello Bilbao.

„Máme silný, a hlavně zkušený tým. Jsme připraveni bojovat o co nejlepší možný výsledek,“říká sportovní ředitel Dmitrij Fofonov.

Nejlépe i o žlutý trikot.

„Ten může stejně vyhrát jen jeden jediný cyklista. Uvidíme, jestli toho tenhle tým bude schopen, ale jsme připraveni bojovat,“líčí Fofonov.

K tomu, aby Fuglsang porazil letku Ineosu a všechny ostatní soupeře, bude muset využívat sebemenší příležitos­ti.

Musí se mu ve správný okamžik sejít štěstí, forma, taktika. Musí se vyhnout pádům.

Tak jako před rokem Geraint Thomas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia