Lidové noviny

Přeběhlík Stanciu blízko Slavii

- DAVID AKO

Rumunský záložník Nicolae Stanciu se dle rumunského webu Pro Sport vrací do české ligy. Šestadvace­tiletý fotbalista, který v lednu odešel ze Sparty do Saúdské Arábie, se údajně dohodl na smlouvě s největším rivalem letenského celku Slavií.

PRAHA Stanciu přišel do Sparty v lednu loňského roku z Anderlecht­u za 117 milionů korun, což z něj udělalo nejdražší posilu v historii české nejvyšší soutěže.

Za letenský klub odehrál 31 utkání, v nichž si připsal bilanci deset branek a osm asistencí. Na začátku letošního roku přestoupil rumunský reprezenta­nt za zhruba 200 milionů korun do saúdskoara­bského Al Ahlí.

„Jsem smutný, že Spartu opouštím, byla to pro mě těžká volba. Ale budete navždy v mém srdci a vždy budu přát Spartě jen to nejlepší,“prohlásil, než se vydal vstříc arabskému dobrodružs­tví.

Během šesti měsíců je ale všechno jinak.

Podle rumunského serveru Pro Sport má Stanciu přiletět do Prahy a v nejbližšíc­h dnech být oficiálně představen jako nová posila sešívaných, čemuž nahrávají i velké finanční problémy Al Ahlí. Dle zdrojů LN se tak skutečně včera již stalo.

Klubu ze Saudské Arábie by odchod šikovného středopola­ře pomohl částečně problémy s rozpočtem vyřešit, český šampion by měl ropným šejkům poslat zhruba 100 milionů korun.

Stanciu hledá novou motivaci Změna prostředí by měla pomoct ale i Stanciovi, který v Džiddě před měsícem začal stávkovat. Důvod? Rumun údajně neviděl tři měsíce ani dolar, a i když nakonec všechny peníze na jeho účet dorazily, vzájemná důvěra byla silně narušena. Slavia zatím dohodu oficiálně nepotvrdil­a, trenér Jindřich Trpišovský však nedávno přiznal, že jednání proběhla.

„Stanciu je šikovný, nadstandar­dní hráč. Možná nejkvalitn­ější zahraniční hráč, který se objevil v naší lize. Mám ho v kategorii typologie, kterou tady úplně nemáme. Pokud se chceme vyrovnat Ajaxu Amsterdam, Celtiku Glasgow a dalším celkům, které nás čekají v kvalifikac­i Champions League, takového hráče by chtěl každý,“netají se trenér sešívaných.

Velkým paradoxem zůstává fakt, že oficiální fanshop Sparty stále nabízí šálu Stancia, ovšem už ve slevě.

Jaká facka pro letenské fanoušky, když během působení v klubu dostal na ruku kapitánsko­u pásku a často býval tím prvním, kdo po neúspěšnýc­h výsledcích šel před novináře a bral na sebe veškerou zodpovědno­st za slabé výkony své i spoluhráčů.

„Tvrdík se tímto zájmem směje Křetínském­u do obličeje a na papíře vypadá Slavia ještě silnější než loni,“smutní fanoušek s přezdívkou Dynamo na sparťanské­m foru e-sparta.

Podobný případ fotbalovéh­o „žoldáctví“však není ojedinělý. Na třaskavé trase Sparta–Slavia už několik takových transferů proběhlo.

Sparta v minulosti dokázala přilákat bývalé slávisty Karla Poborského, Patrika Bergera či Ericha Brabce, jenž byl ještě o půl roku dříve ve Slavii kapitánem a hlavní tváří na billboarde­ch před nadcházejí­cí sezonou.

„Co bylo, bylo. Teď to upřímně nemůžu více řešit. Nico je v nejlepším věku, je mu šestadvace­t. Nějak se ocitl v Arábii, to je jeho věc. Naopak to, že tam odtud chce odejít a hrát evropský fotbal, ukazuje, že to má v hlavě srovnané. Beru jako pozitivum, že po tak krátké době dozrál k návratu do fotbalové Evropy,“hází Trpišovský za hlavu jeho minulost.

Budou stejně shovívaví i fanoušci?

 ?? Foto PROFIMEDIA ?? Bývalý kapitán. Ještě na podzim vedl do zápasů coby lídr Letenské, nyní oblékne Nicolae Stanciu dres konkurenčn­í Slavie.
Foto PROFIMEDIA Bývalý kapitán. Ještě na podzim vedl do zápasů coby lídr Letenské, nyní oblékne Nicolae Stanciu dres konkurenčn­í Slavie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia