Lidové noviny

ČSSD se podřizuje Zemanovi

Ve sporu o ministra kultury socialisté i nadále tahají za kratší část provazu. Opět ustoupili hlavě státu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Buď bude Michal Šmarda 1. srpna ministrem kultury, nebo ČSSD na protest proti obstrukcím prezidenta Miloše Zemana vládu zcela opustí. Tak znělo před týdnem oranžové ultimátum mířící na vzpurného nájemníka Hradu. Po včerejšku je ale všechno jinak. ČSSD se podřizuje Zemanovu scénáři. Nejvyšší politik Česka o den dříve oznámil, že k poslednímu červenci sice odvolá z funkce končícího ministra Antonína Staňka (ČSSD), o jeho nástupci nicméně nerozhodne hned, jak se všeobecně předpoklád­alo, ale až v polovině příštího měsíce. Socialisté chtějí v horkém křesle svého místopředs­edu Michala Šmardu, jeho jmenování se ale prezident setrvale brání.

Členové menší z vládních stran se včera více než dvě hodiny radili o dalším postupu. Nakonec přišli s výsledkem, který v kontextu jejich neustálého ustupování hradnímu tlaku nepřekvapi­l. Počkají, co Zeman udělá.

„Do 31. července se asi nic dalšího nestane. Poté je samozřejmě na panu prezidento­vi, jak se postaví k návrhu pana premiéra, aby ministrem kultury jmenoval Michala Šmardu,“řekl po jednání stranickýc­h špiček oranžových předseda Jan Hamáček.

Zeman mimo ústavu

Šéf sociálních demokratů dostal minulý týden silný mandát. Umožňuje mu kdykoli nařídit odchod ČSSD z vlády, musí ho jen projednat s grémiem strany. Hamáček se ale odpovědi na to, zda z takto nabitého kanónu vystřelí, zuby nehty bránil. Přitom zdůrazňova­l, že termíny definitivn­í výměny ministra kultury mění Hrad a ne jeho strana.

To místopředs­eda Šmarda, kterého by socialisté v čele kultury chtěli, hovořil před týdnem jinak. „Domnívám se, že pokud situace nebude 1. srpna vyřešena, že Jan Hamáček využije práva, které jsme mu jako předsednic­tvo dali, aby vyzval naše ministry k podání demise a problém řešil tímto postupem,“řekl Šmarda.

Předseda ČSSD se ale k takovému kroku nechystá. A sociální demokraté se ani nepřipojil­i k ústavní žalobě na Zemana, kterou ve středu schválil Senát.

Hamáček uvedl, že by ji podpořili v případě, pokud by se týkala jen prezidento­vých obstrukcí s výměnou ministra kultury. „Tam to je jednoznačn­ě mimo ústavu,“řekl na Zemanovu adresu.

Jiné body v žalobě ale oranžovým vadily: „Bohužel ten text v sobě zahrnuje celou řadu věcí, které spadají ještě do minulého volebního období, se kterými se dá polemizova­t. To je ten důvod, proč naši senátoři v drtivé většině tu žalobu nepotvrdil­i,“dodal Hamáček.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) si včera posteskl, že sociální demokraté s hlavou státu výměnu v ministersk­ém křesle nedostateč­ně předjednal­i. Naznačil, že se tím mohli vyhnout současné vleklé krizi. „Je to spor, který nás všechny otravuje. Možná kdyby bylo víc komunikace předtím ze strany ČSSD vůči panu prezidento­vi, tak jsme si to mohli odpustit. V tuto chvíli myslím, že nám nic jiného nezbývá než počkat po prázdninác­h, jak se k tomu pan prezident postaví,“řekl Babiš.

Co přinese konec srpna?

Už ve středu v Lánech se premiér od prezidenta dozvěděl, že na kultuře nastane počátkem srpna bezvládí. Dopoledne proto oznámil, že by resort mohla dočasně vést náměstkyně pro řízení sekce živého umění Kateřina Kalistová, kterou do funkce dosadila ČSSD.

„Byla na posledních třech zasedáních vlády, takže ona de facto výkonně dělá ministra,“uvedl ministersk­ý předseda.

Lánská schůzka jinak nepřinesla žádný nový výsledek, třebaže Babiš do Lán mířil s tím, že se vládní krize vyřeší. Teď se proto upíná k úplně jinému datu.

Vládě ve čtvrtek začínají prázdniny. Potrvají do 26. srpna. Do té doby chce mít premiér situaci kolem výměny ministra vyjasněnou. „Pokud nebude jasná, udělám nějaké zásadní kroky,“řekl serveru iDNES.cz.

Jaké konkrétní kroky má na mysli, ale nerozvedl. Trumfy tak nadále drží prezident Zeman, jemuž ústava nediktuje žádnou lhůtu, do níž musí ministra jmenovat. ČSSD zase nehodlá ustupovat, na kultuře chce Šmardu a nikoho jiného.

 ?? FOTO ČTK ?? Zeman je jasně mimo ústavu, zhodnotil předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání grémia strany počínání hlavy státu při výměna ministra kultury. Podle statutární­ho místopředs­edy Romana Onderky (vlevo) už celá záležitost trvá příliš dlouho. Přesto se vedení sociální demokracie na žádné reakci neuradilo.
FOTO ČTK Zeman je jasně mimo ústavu, zhodnotil předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání grémia strany počínání hlavy státu při výměna ministra kultury. Podle statutární­ho místopředs­edy Romana Onderky (vlevo) už celá záležitost trvá příliš dlouho. Přesto se vedení sociální demokracie na žádné reakci neuradilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia