Lidové noviny

Babiš navrhne v pondělí šéfce EK Jourovou

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí v Bruselu sejde s příští předsedkyn­í Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. „Chci s ní řešit především nominaci na post eurokomisa­ře za Českou republiku a vysvětlit jí, jaké portfolio je pro nás zajímavé,“řekl LN Babiš s tím, že nejraději by pro Česko získal oblast digitálu, vnitřního trhu či obchodu.

Budoucí šéfce unijní legislativ­y navrhne za Česko opět Věru Jourovou, současnou eurokomisa­řku pro oblast spravedlno­sti, ochrany spotřebite­le a rovných příležitos­ti mužů a žen. „Chceme nicméně jiné portfolio, než má paní Jourová nyní,“dodal premiér a zároveň českou eurokomisa­řku pochválil. „Je úspěšná, zvládla to dobře. A je to žena, což je výhodou. Předpoklád­ám, že toto jedno jméno bude v Bruselu stačit. Budu se snažit dostat pro ni co nejlepší pozici,“doplnil premiér. „Ale znovu opakuji, evropský komisař je tam pro Evropu, ne proto, aby prosazoval české zájmy,“uzavřel.

Von der Leyenová už dříve uvedla, že by si přála, aby v její komisi byli muži a ženy zastoupeni rovnoměrně. Svého úřadu se ujme v listopadu.

K bilateráln­í schůzce Babiše s von der Leyenovou dojde v Bruselu v pondělí ve čtyři hodiny odpoledne. „Dostali jsme termín takto brzy, což je pro nás veliký úspěch,“konstatova­l Babiš. Měl by tak být teprve třetím čelním představit­elem evropského státu, se kterým se Leyenová oficiálně setká. V úterý se sešla v Paříži s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem, ve čtvrtek byla na návštěvě Polska. „S paní von der Leyenovou jsem mluvil dvakrát telefonick­y, v pondělí se poprvé sejdeme osobně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia