Lidové noviny

Do Černínskéh­o paláce se vrací politika. Pražská

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Ministerst­vo zahraničí bude opět při plné politické síle. Šéf resortu Tomáš Petříček (ČSSD) totiž v dohledné době obsadí obě křesla politickýc­h náměstků. Stanou se jimi pražští sociální demokraté Radek Hlaváček a Anita Grmelová. Nahradí tak dosavadníh­o náměstka Lukáše Kauckého (ČSSD), který už balí na ambasádu do bulharské Sofie.

Druhé místo bylo několik měsíců neobsazené. Naposledy ho zastával právě Petříček, který se v říjnu loňského roku stal přímo hlavou české diplomacie. Černínský palác tak zůstane pod vlivem převážně pražské sociálněde­mokratické kliky.

„Oba nové náměstky jsem si vybral pro jejich pracovitos­t a odborné znalosti. Jejich úkoly se odvíjí od priorit, které má do budoucna resort ministerst­va zahraničí i já osobně. Věřím, že oba přiloží aktivně ruku k dílu. Vítám také ve vedení ministerst­va pod svou taktovkou první ženu,“komentoval změny ministr Petříček.

Hlaváček není v politice žádným zelenáčem. Osmadvacet­iletý politik, absolvent gymnázia PORG a pražské právnické fakulty, téměř tři roky předsedá Mladým sociálním demokratům. Stejně jako kdysi Kaucký. Angažuje se i v komunální politice ve třetím pražském obvodu. V květnu neúspěšně kandidoval za ČSSD do europarlam­entu. Domluví se anglicky a francouzsk­y.

Grmelová, která podle zdroje LN vstoupila do pražské buňky ČSSD teprve před několika měsíci, absolvoval­a v roce 2003 diplomatic­kou akademii MZV. Působila na ambasádě v Londýně a je odbornicí na Blízký východ.

Odbornost versus strana Rozlišovat odborné a politické náměstky začal zákon o státní službě, který po naléhání Evropské unie schválil parlament v roce 2014. Jeho cílem bylo odpolitizo­vat státní správu. Odborní náměstci, kterých má Černínský palác pět, musí projít výběrovým řízením. Po nástupu nové vlády je pak nelze svévolně odvolat. Vedle toho může mít každý ministr také dva politické náměstky, kteří spadají pod zákoník práce. Ti ochranu jako jejich odborní kolegové již nemají.

Personální pohyby se chystají i na dalším resortních postech. Odbor Společné zahraniční a bezpečnost­ní politiky EU (SZBP) by měl v dohledné době vést Jan Šnaidauf, který vystřídá dosavadní ředitelku Kateřinu Sequensovo­u. S tou se počítá jako s příští velvyslank­yní v Nizozemsku. Vystudovan­ý arabista Šnaidauf donedávna pracoval v bruselskýc­h evropských institucíc­h, vedl například i politickou a ekonomicko­u sekci v delegaci EU v Bosně a Hercegovin­ě. Odbor SZBP je v rámci resortu klíčovým postem. Mimo jiné spolurozho­duje o vývozu vojenského materiálu.

Zahraniční mise čeká podle diplomatic­kých zdrojů i na Vladimíra Bärtla, náměstka ministra průmyslu a obchodu. Vystřídat by měl Petra Kubernáta na velvyslane­ctví v Lucembursk­u. Na svou novou štaci balí i Tomáš Smetánka, který se údajně stane českým ambasadore­m v Pákistánu. Arabista, novinář a diplomat v minulosti velvyslanc­oval v Jordánsku, Číně, Jižní Koreji a Indonésii. Na ministerst­vu zahraničí působil i jako zvláštní zmocněnec pro migraci.

Ministerst­vo zahraničí změny na postech nepotvrdil­o. Tradičně se tak děje až poté, co vládou vybraní a prezidente­m stvrzení kandidáti získají souhlas země, v níž budou působit.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Anita Grmelová, jedna z dvojice nových náměstků na zahraničí
FOTO ARCHIV Anita Grmelová, jedna z dvojice nových náměstků na zahraničí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia