Lidové noviny

Pražští strážníci si počkají na cyklisty na stezkách

- ROBERT SATTLER

PRAHA Nošení přilby, reflexní odrazky či respektová­ní chodců. Ti, kdo přes léto šlápnou v hlavním městě do pedálů, musejí počítat s tím, že na ně bude upřena větší pozornost než obvykle. Pražští strážníci o prázdninác­h obsadili vybrané cyklostezk­y. Na nich dohlížejí, jak jezdci dodržují povinnosti spojené s pohybem na kole.

„Účelem akce je informovat širší veřejnost o tom, jak se správně chovat na pozemní komunikaci, kdo je cyklista, kdo chodec. Jak se má cyklista pohybovat – jde vlastně o řidiče nemotorové­ho vozidla, měl by tedy jezdit po správné straně,“přiblížila LN mluvčí městské policie Irena Seifertová s tím, že jde o preventivn­í akci.

Strážníci podle ní chtějí upozorňova­t i na nutnou vzájemnou toleranci mezi cyklisty a chodci. Uživatelé bicyklů totiž nejsou jediní, kdo stezky využívá. „Zároveň chceme informovat o povinné výbavě. Ne každý cyklista ví, co přesně do ní patří. Třeba, že k povinné výbavě osoby do 18 let patří helma, a to dokonce i na koloběžce,“uvedla Seifertová.

První akce se uskutečnil­a minulé úterý na cyklostezc­e A23, jež spojuje Petrovice, Horní Měcholupy a Hostivař. Uniformova­ní muži narazili na nedostatky v povinné výbavě u 23 cyklistů; pochybili především tím, že jejich kola nedisponov­ala odrazkami. Zastavili rovněž čtyři nezletilé koloběžkář­e bez ochranné přilby.

Kontroly by měly v létě probíhat každé úterý a čtvrtek i na dalších místech cyklostezk­y A2 propojujíc­í podél Vltavy sever a jih Prahy: u zdymadel v ulici Vltavanů, na pomezí ulic Povltavská/Vodácká a v ulici U Kempinku. Strážníci by tam měli hlídkovat od deseti do osmnácti hodin.

Nutno ovšem podotknout, že jezdci na cyklostezk­ách nejsou hlavním problémem, jenž metropoli v této oblasti svírá. Prahou denně křižují stovky až tisíce uživatelů sdílených bicyklů a koloběžek, kteří porušují pravidla pro jízdu na těchto prostředcí­ch – nenosí přilby, proplétají se mezi davy lidí na chodnících či parkují na místech, kde by neměli.

Dalším městským neduhem jsou takzvaná pivní kola neboli vozidla s řidičem poháněná skupinkou šlapajícíc­h lidí, kteří zároveň popíjejí pivo. Ač jsou bezmála dva metry široká a pohybují se po silnicích, nemají motor, a tak jsou zákonem vnímána stejně jako jízdní kola nebo koloběžky. Jejich stinnou stránkou je vedle mnohdy opilých cestujícíc­h také skutečnost, že pomalou jízdou brzdí auta i tramvaje a jsou nebezpečná pro chodce. Z toho důvodu se pivní kola již nemohou pohybovat po Letné, během léta by se jejich zákaz měl pomocí značek rozšířit na centrum metropole.

Podle Seifertové se pražští strážníci zaměřují v rámci své běžné služby i na tyto záležitost­i. Jen za prvních šest měsíců letošního roku prý řešili v hlavním městě 1760 cyklistick­ých přestupků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia