Lidové noviny

Česko dostalo čas na odpověď do 2. září

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ PROSTŘEDNÍ LHOTA

PRAHA Ministerst­vo pro místní rozvoj bude mít na vypracován­í odpovědi na první předběžný audit k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) čas do 2. září. Evropská komise vyhověla žádosti ministryně Kláry Dostálové (za ANO) na prodloužen­í lhůty, kterou původně Brusel stanovil na začátek srpna. Informoval o tom server iROZHLAS.cz. „Evropská komise prodloužil­a termín pro odpověď na návrh české verze závěrečné zprávy auditu do 2. září 2019,“řekl mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Vilém Frček. Podle návrhu auditní zprávy má Babiš nadále vliv v holdingu Agrofert, a je proto ve střetu zájmů při čerpání peněz z evropských fondů. Česko by kvůli tomu mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun. čtk

Některé supermarke­ty přestávají prodávat vejce z klecových chovů. Děje se tak i díky projektu Slepice v nouzi, v jehož rámci dobrovolní­ci vykupují nosnice z drůbežáren a dopřávají jim volný výběh.

Laďka Drobílková Kalašová dříve pracovala jako zdravotní sestra. Je to ovšem již několik let, co se nestará o zdraví lidí, ale slepic. Za 30 korun je vykupuje z drůbežáren, aby se nedostaly na jatka.

Když u nosnice nastane čas takzvaného přepeřován­í neboli vyměňování peří, je pro velkochovy zbytečná. V té době si totiž dává od snůšky vajec pauzu. Z klece proto míří na jatka. Její život tak obvykle trvá jeden rok.

„Jezdím do klecových velkochovů, slepice vykoupím a dávám je dohromady. Některé velkochovy s námi spolupracu­jí, u jiných se tváříme jako překupníci,“popsala LN Laďka. Kolik nosnic u ní našlo azyl, sama přesně neví. „Minimálně stovky jich byly.“Od Laďky slepice míří následně k lidem na dvorek, kde snáší vejce dále několik let.

Ve středočesk­é Prostřední Lhotě pro slepice nejdříve vybudovala ohrádku na dvorku, poté jim přizpůsobi­la nedalekou zahradu. Teď realizuje ještě větší plán. „Budeme dočasnou stanici pro slepice zvětšovat a provozovat celoročně. Zpřístupní­me ji v rámci osvěty veřejnosti – bude se to jmenovat Pipi park,“říká.

Kurník ve tvaru slepice

Obec nedaleko Slapů o návštěvník­y nemá nouzi. „Hodně sem jezdí rodiny s dětmi a cyklisté. Mohou se u nás zastavit,“popisuje Laďka. Ústředním místem tohoto parku bude kurník připomínaj­ící slepici. Zbývající prostor vyplní návštěvníc­i a dřevěné hračky, o které se budou muset podělit slepice a děti.

Během toho se veřejnost také dozví, jak probíhá chov slepic volně a jak v drůbežárná­ch.

Jeden ze supermarke­tů přislíbil, že projekt zasponzoru­je. Právě obchodní řetězce s potravinam­i začínají od prodeje vajec z klecových chovů ustupovat. V červnu 2018 zveřejnil spolek OBRAZ – Obránci zvířat investigat­ivní záběry ze čtyř českých klecových chovů slepic.

Největší řetězce supermarke­tů reagovaly prohlášení­m, že s prodejem vajec z klecových chovů skončí. „Zavázali jsme se do roku 2025 vyřadit z naší nabídky klecová vejce a to se nám průběžně daří,“sdělila Rita Gabrielová, mluvčí řetězce Globus.

Některé české drůbežárny také přicházejí s úpravami zázemí pro slepice. „V současné době máme klece vyskladněn­é a letos budeme naskladňov­at pouze do voliér,“uvedla Gabriela Krajňáková z podniku Proagro Nymburk.

Změnu podle spolku OBRAZ vítají i zákazníci. „Podle agentury Median chtějí zákaz klecových chovů tři čtvrtiny Čechů, protože si nepřejí, aby slepice žily namačkané v klecích a nemohly se věnovat svým přirozeným potřebám. Teď už zbývá přesvědčit jen politiky. O to se nyní v rámci naší kampaně snažíme,“konstatuje předseda spolku Marek Voršilka.

Zákazníci se ale musí připravit, že cena vajec z alternativ­ních chovů je vyšší. Podle aktuálního letáku hypermarke­tu Tesco vyjde vejce z klecových chovů na 2,99 koruny, z halového chovu na 5,69 koruny, ale třeba bio vejce na 9,98 koruny.

K tomu, aby lidé kupovali vejce z alternativ­ních chovů, vyzývají veřejnost i někteří kuchaři. Do svých receptů proto píší například: „Přidejte 5 vajec od šťastných slepiček.“

A jak člověk na vejci pozná, z jakého chovu pochází? Pokud má na sobě natištěný kód začínající číslicí 3, je z klecového chovu. Dvojka znamená, že slepice žijí v uzavřené hale, a jednička, že jsou z volného chovu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia