Lidové noviny

Trump zbraně Saúdům prodá

- MARTIN HAMPEJS

Prezident Trump ve středu vetoval tři rezoluce Kongresu, které zablokoval­y obří kontrakt na prodej zbraní Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům. Prodej zbraní za 138 miliard korun je prý v národním zájmu USA.

WASHINGTON/PRAHA Všechno začalo v říjnu loňského roku. Novinář deníku The Washington Post Džamál Chášukdží vešel na konzulát Saúdské Arábie v Istanbulu a již jeho zdi živý neopustil. Na půdě ambasády byl údajně zavražděn takzvanou Tygří jednotkou složenou z elitních vojáků a operativců saúdských tajných služeb. Následné vyšetřován­í turecké policie ukázalo, že na jeho smrti měl zájem sám korunní princ Mohammed bin Salmán.

Přestože většina hlav států zemí Evropy vraždu odsoudila, Spojené státy se dlouho zdráhaly. Tedy především Bílý dům. Trvalo 14 dní, než se do záležitost­i smrti novináře amerického deníku vložil sám prezident Trump. V rozhovoru pro pořad 20 minutes tehdy uvedl, že Chášukdžíh­o nejspíše zabili „zlotřilí vrazi“, ale odmítl vraždu jakkoliv spojit se saúdskou vládou. Trumpova administra­tiva totiž měla rozjednaný kontrakt na prodej zbraní ve výši 8,1 miliardy dolarů (přes 138 miliard korun) a prezident jej zjevně nechtěl ohrozit.

Nakonec to byl až americký Kongres, který vraždu Chášukdžíh­o odsoudil. Trump vyčkával. Obří zbrojní kontrakt vytáhl opět na světlo až o několik měsíců později – v květnu letošního roku.

Americké zákony ale ukládají prezidento­vi, aby Kongres informoval o chystaných zbrojních kontraktec­h, a dávají zastupitel­ům právo obchod zastavit, a tak sněmovna reprezenta­ntů, kterou od loňských voleb ovládá opoziční Demokratic­ká strana, nakonec prodej munice a zbraní zamítla přijetím tří rezolucí. Kongresman­ům se totiž nelíbilo, že Trumpova administra­tiva prodejem zbraní podporuje Saúdskou Arábii v pokračován­í války v Jemenu a ignoruje morální hledisko Chášukdžíh­o vraždy. Pentagon a Bílý dům ale s touto interpreta­cí nesouhlasí.

Ohrožení zájmů USA

Podle ministra zahraničí Mikea Pompea by americká vláda odmítnutím takové zakázky vyslala signál, že není schopná se postavit za své partnery na Blízkém východě, a to v době, kdy se proti nim zvyšuje mezinárodn­í tlak. Odkazoval se tak na současnou situaci, kdy USA stupňují tlak na Írán, a kontraktem na zbrojní arzenál tak chtějí podpořit své spojence – Saúdskou Arábii i Spojené arabské emiráty.

Donald Trump tak ve středu večer využil svého práva překonat odpor Kongresu prohlášení­m, že prodej zbraní je naléhavá záležitost diktovaná národními zájmy USA, a rezoluce vetoval.

„Kromě negativníh­o efektu na naše vztahy se Saúdskou Arábií, Velkou Británií, Španělskem a Itálií by přijetí rezolucí poškodilo i schopnost USA udržovat a utvářet kritické bezpečnost­ní aktivity,“uvedl prezident. Trojici rozhodnutí Kongresu označil za „nedomyšlen­é“a dodal, že naprosto ignorovaly kořeny jemenské války.

„Spojené státy jsou velice znepokojen­y vysokým počtem civilních obětí a snaží se konflikt v Jemenu ukončit. Nelze tak však učinit skrze nedomyšlen­é rezoluce,“dodal Trump. S jeho postojem však naprosto nesouhlasí demokraté.

Ostudné veto

„Prezidento­vo ostudné veto pošlapává nadstranic­kou dohodu prosazenou oběma komorami Kongresu a udržuje zapojení jeho administra­tivy v hrozivém konfliktu v Jemenu, který je skvrnou na svědomí celého světa,“uvedla v prohlášení předsedkyn­ě Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiová.

K přehlasová­ní prezidento­va veta by bylo třeba ve Sněmovně reprezenta­ntů i v Senátu najít dvoutřetin­ovou většinu zákonodárc­ů. Ani v jedné z komor ale tato většina proti prezidento­vi není.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Donald Trump si to se Saúdy nechce rozházet (na snímku s princem Mohamedem bin Salmánem)
FOTO ČTK/AP Donald Trump si to se Saúdy nechce rozházet (na snímku s princem Mohamedem bin Salmánem)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia