Lidové noviny

Johnson slibuje Britům zlatou éru

- ROBERT SCHUSTER

Nový šéf britské vlády během několika hodin nově obsadil vedení 17 ministerst­ev. Oproti minulosti teď jasně převažují stoupenci tvrdé rozluky s Evropskou unií.

LONDÝN/PRAHA Již několik hodin po svém jmenování do čela vlády absolvoval nový britský premiér Boris Johnson smršť prvních veřejných vystoupení.

A nešetřil v nich znovu velkými slovy. Při své premiéře před poslanci Dolní sněmovny předseda vlády opět předpovědě­l Spojenému království „zlatou éru“, jakmile odejde z Evropské unie. Stejně tak zákonodárc­ům slíbil, že jeho vláda zvolí nový přístup pro jednání o brexitu.

Zcela jasné bylo i jeho poselství ve věci tak zvané „irské pojistky“, která má garantovat, že až po brexitu vyprší přechodné období, nevznikne na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, tvrdá hranice včetně kontrol osob i zboží.

„Musí být jasné, že cesta k brexitové dohodě vede prostředni­ctvím zrušení pojistky,“prohlásil premiér před poslanci. Již v minulosti Johnson, ještě jako řadový poslanec vládních konzervati­vců, spolu s dalšími radikálním­i euroskepti­ky kritizoval, že dohoda vyjednaná předchozí vládou premiérky Theresy Mayové v sobě nese riziko, že Britové se kvůli „irské pojistce“od Unie nikdy neodpoutaj­í.

Zároveň Johnson zopakoval, že věří, že Evropská unie přehodnotí svůj dosud odmítavý postoj k možným změnám brexitové dohody. „Pokud tak neučiní, budeme muset odejít bez dohody,“řekl doslova nový premiér.

V parlamentu se včera také poprvé střetl s vůdcem labouristi­cké opozice Jeremym Corbynem. Ten novému premiérovi vyčetl, že vyjednanou dohodu s Evropskou unií, kterou nyní tak vehementně kritizuje, ještě v březnu při posledním hlasování ve sněmovně podpořil. Vyzval Johnsona, aby nechal rozhodnutí o dohodě na občanech v rámci referenda.

55letý Johnson zdědil po své předchůdky­ni Therese Mayové situaci, kdy jeho konzervati­vci nemají vlastní většinu v Dolní sněmovně. Jsou závislí na podpoře deseti poslanců severoirsk­é protestant­ské Demokratic­ké unionistic­ké strany (DUP). Její vedení ale již avizovalo, že se nespokojí s tím, aby spojenectv­í automatick­y pokračoval­o, a že bude požadovat nové rozhovory s premiérem.

Jejich společná většina šesti hlasů, která vzešla z posledních voleb v roce 2017, se mezitím zúžila na čtyři mandáty. Souvisí to s odchodem několika konzervati­vních poslanců, kteří nesouhlasi­li s brexitem, a proto v minulých měsících vládní stranu opustili.

I proto se znovu objevily spekulace, že jakmile se Johnsonova vláda stabilizuj­e a průzkumy naznačí rostoucí podporu, mohl by se nový premiér uchýlit k vypsání předčasnýc­h voleb. I proto, aby získal od voličů vlastní mandát.

Nejpravico­vější kabinet za poslední roky

Již včera obsadil Johnson klíčové pozice ve své vládě. Ke změnám došlo prakticky na všech hlavních ministerst­vech, jako například zahraničí, financí, vnitra nebo obrany. Nový premiér obsadil zmíněné pozice vesměs stoupenci tvrdého brexitu, kteří podobně jako on sám nevylučují odchod z EU bez dohody.

To platí hlavně pro šéfa diplomacie Dominika Raaba či ministryni vnitra Priti Patelovou.

Opoziční labouristé označili kabinet za nejpravico­vější za několik posledních desetiletí. Obrat směrem doprava ztělesňuje především jmenování Jacoba Reese-Mogga, který v minulosti organizova­l vnitrostra­nický odpor vůči premiérce Mayové. Nyní bude mít na starosti parlamentn­í záležitost­i, a tím i vliv na program parlamentu.

O značný rozruch se také postaralo povolání Dominika Cummingse na pozici hlavního politickéh­o stratéga premiéra Johnsona. Cummings byl architekte­m úspěšné kampaně za odchod Spojeného království z Unie a je mimo jiné považován za autora jejího hlavního motta „Získat zpět kontrolu“(Take back control).

Rád provokuje, a i proto ho mnozí označují za „Johnsonova Bannova“v narážce na někdejšího hlavního volebního stratéga a pozdějšího poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steva Bannona. Zároveň má ale značně konfliktní povahu. Když byl letos na jaře pozván do parlamentu, aby vypovídal v souvislost­i s podezřením, že kampaň za odchod z EU šířila vědomě falešné zprávy, Cummings nepřišel.

Minimálně dvě členky nového kabinetu, Amber Ruddová (práce a důchody) a Nicky Morganová (kultura), v minulosti kategorick­y vylučovaly, že by podpořily odchod z EU bez dohody.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Carrie Symondsová se s Borisem Johnsonem seznámila již v roce 2012
FOTO ČTK/AP Carrie Symondsová se s Borisem Johnsonem seznámila již v roce 2012
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Nový britský premiér hovoří během první schůze své vlády
FOTO ČTK/AP Nový britský premiér hovoří během první schůze své vlády

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia