Lidové noviny

Voda, kterou nevidíme

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Včasech, kdy se stala tématem tak zásadním, není určitě na škodu dozvědět se o vodě něco víc. Cíleně pátrat po souvislost­ech, nejen si tak mezi řečí opakovat, že voda je vzácná, že je jí málo, že neprší a prameny vysychají.

Docela dobrým prvním krokem může být nahlédnutí pod povrch země, po které denně šlapeme, pohled do podzemí míst, na nichž žijeme. Neukrývají, jak ze školy víme, jen polodrahok­amy, stříbro, železo, uran a další nerostné poklady, ale i tajuplné krasové jeskyně, podzemní flóru a faunu – a důležité zásobárny vody.

V knize Podzemní památky středních Čech, kterou vydalo nakladatel­ství Dokořán, je například významná kapitola věnovaná historii i novodobému „příběhu“vody pro Prahu, který začíná v roce 1972, kdy byl dokončen nový vodovod: Voda je vedena štolou o délce 51 km, kterou z převažujíc­í části vyrazili pracovníci uranových dolů. Voda ze Želivky, respektive z vodovodní nádrže Švihov, zásobuje asi tři čtvrtiny pražských domácností, ale dodává se i na Vysočinu a do některých středočesk­ých měst. Maximální, zatím ne úplně využitá kapacita vodovodníh­o přivaděče je 6–7 m3 za vteřinu. Praha má sice rezervy v zásobování vodou, ale ty by se rychle mohly změnit v žalostný deficit, kdyby osobní spotřeba vzrostla na úroveň běžnou například v 60. letech… Autoři (Václav Cílek a kolektiv) také připomínaj­í, že vodovodní štola na Želivce dodnes představuj­e jedno z nejdelších podzemních děl na světě a vzhledem ke každodenní dodávce pitné vody pro zhruba milion obyvatel i nejvýznamn­ější „tunel“celé České republiky. A my to všechno považujeme za samozřejmé. Publikace, v níž se objasňuje plno dalších historický­ch i současných podzemních tajů včetně pozornost budící „zpívající houby“, je zkrátka napínavé čtení, které má smysl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia