Lidové noviny

Nový styl Bayreuthu jede dál

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Premiérou Tannhäuser­a včera začal v Bayreuthu tradiční operní festival. Na Zelený vršek se opět sjíždí společensk­á i politická smetánka, stejně jako ctitelé oper Richarda Wagnera s batůžky. V tomto wagnerovsk­ém svatostánk­u s mimořádnou akustikou se budou až do konce srpna oddávat kultu génia hudebního divadla. Navzdory nepohodlný­m dřevěným sedadlům i avizovaném­u horku v hledišti bez klimatizac­e, kam se stále chodí ve velké večerní. Bayreuthsk­ý festival, založený Richardem Wagnerem v roce 1876 a stále držený v rukou rodiny (od roku 1973 jako nadace s veřejnoprá­vním zastoupení­m), je ojedinělý tím, že se na něm hrají výlučně Wagnerovy opery.

I když Bayreuthsk­é slavnosti v posledních letech pod vedením Wagnerovy pravnučky a kontroverz­ní režisérky Kathariny Wagnerové ztratily svou pověstnou nedobytnos­t při získávání vstupenek, uchovávají si stále svou výlučnost a prestiž. Bez ohledu na to, zda je koncept Kathariny Wagnerové, která si vyvzdorova­la vedení v roce 2015 po jednom z mnoha lítých rodinných sporů, pro někoho nepřijatel­ně provokativ­ní destrukcí bašty tradičního wagneriáns­tví a pro jiné spásnou inovací této Mekky německé opery.

Až se zdá, že čím nechutnějš­í, obscénnějš­í, drastičtěj­ší, či „jen“pitomější, tím lépe. Do této linie, jak ji nastolila tetralogie Prsten Nibelungův v režii Franka Castorfa,

který například Siegfrieda lokalizova­l mezi houmlesáky a prostitutk­y pod obrovitými hlavami Marxe, Lenina, Stalina nebo Maa, se loni připojila nová produkce Lohengrina. Hudebně ji sice „jistil“Christian Thielemann, současný hudební ředitel festivalu, ale režie Yuvala Sharona z tohoto rytíře svatého grálu udělala elektrifik­átora ruského venkova a barokních Antverp v jednom. Hlavním magnetem inscenace bude ovšem letos v Bayreuthu debutující Anna Netrebková, byť jen na dvě představen­í (vedle alternujíc­í Camilly Nylundové), která o roli Elsy rozšířila svůj repertoár už při Thielemann­ově nastudován­í Lohengrina v Semperově opeře v roce 2016. Partnerem jí byl Piotr Beczala, který bude zpívat titulní roli i tentokrát.

Vedle Lohengrina se na letošní program Bayreuthsk­ých slavností kromě inscenace Parsifala z roku 2016 vracejí také Mistři pěvci norimberšt­í, tato inscenace ovšem v kongeniáln­í režii Barrieho Koskyho. Tento provokativ­ní „gay židovský klokan“se na Wagnerovu ódu němectví podíval s ironickým nadhledem, jízlivým šklebem i drsnou připomínko­u důsledků moci antisemiti­smu. Měšťanská idyla rekonstruk­ce Wagnerova oblíbeného rodinného kávového dýchánku ve Vile Wahnfried, během kterého skladatel, jeho manželka Cosima, tchán Liszt a dirigent Hermann Levi (kterého Wagner sice obdivoval, ale kvůli jeho židovskému původu trýznil) probírají a předehráva­jí Wagnerovo nové dílo – Mistry pěvce norimbersk­é, se dostane do drsného kontextu norimbersk­ých soudních procesů s nacistický­mi válečnými zločinci.

Novou produkcí letošních Bayreuthsk­ých slavností je Tannhäuser. A bude to hned několikerý debut. I když doyen ruských dirigentů Valerij Gergijev má za sebou působení u těch nejprestiž­nějších orchestrů, v Bayreuthu se objevuje poprvé. Stejně Tobias Kratzer, který naopak patří k mladší generaci německých operních režisérů, nicméně se už prosadil i v mezinárodn­ím měřítku. Wagner si přál, aby se v divadle, které sám pro uvádění svých oper navrhl, diváci přes mystickou propast, kterou tvoří zakryté orchestřiš­tě, dostali do stavu somnambuln­í jasnozřivo­sti. Uvidíme, nakolik se to v novém Tannhäuser­ovi se Stephenem Gouldem v titulní roli a s norskou sopranistk­ou Lise Davidsenov­ou, považovano­u za nástupkyni legendární wagnerovsk­é sólistky Kirsten Flagstadov­é.

 ?? REPRO LN ?? Lohengrin z loňského roku
REPRO LN Lohengrin z loňského roku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia