Lidové noviny

Všechny barvy taxi

Pomalu jsme zapomněli, jak nepříjemný problém jsou nepoctiví taxikáři

-

Na taxametru svítí červené číslice 105 a řidič bez mrknutí oka oznámí cenu: dvě stovky. Je půl třetí ráno a návrat z posledního nočního koncertu letošního festivalu Colours of Ostrava je zároveň takovým návratem do roku 2014, alespoň pro návštěvník­y z dvou největších měst. V Praze a v Brně už lidé prakticky zapomněli, co to jsou okrádající taxikáři, kteří klidně „zaokrouhlí“cenu jízdy na dvojnásobe­k a někdy ještě víc. Je to zásluha alternativ­ních taxislužeb, působících u nás pět let, díky nimž dokonce i rodilí Pražané a Brňané začali využívat ve vlastním městě takový nevídaný luxus jako svézt se taxi beze strachu z oškubání.

Bohužel, ne všude v Česku mají lidé možnost užívat si tuhle vymoženost. Systémy působící přes mobilní aplikace nemají stále ještě jasný právní status a někde se je pořád ještě pokoušejí omezovat a zakazovat. Na různých akcích a festivalec­h si tak desetitisí­ce lidí bolestivě připomínaj­í, jaké to je, nechat se prostě okrást, jak ve svém sloupku v LN trefně popsal Ondřej Bezr. Takové vylepšení zážitku ze skvělé hudby ale nemají na svědomí ani tak pořadatelé, jako přežité zákony, které neumožňují fungovat oné pověstné neviditeln­é ruce trhu, jež by s nepoctivci snadno zatočila.

Zákon nabídky

Největší kouzlo platforem, jako jsou americký Uber, estonský Bolt nebo jejich u nás dosud nepůsobící konkurenti Lyft, Mytaxi a řada dalších, je, že otevírají především dveře nabídky. Jednoduše řečeno, výrazně zvyšují počet těch, kdo vozí lidi za peníze, a tím enormně zvyšují konkurenci. Právě tím se liší od klasických taxi aplikací nebo české varianty Liftago, které staví výhradně na stávajícíc­h licencovan­ých taxikářích. Krásně se to ukázalo právě v noční Ostravě, kde je sice Liftago jako jediná online služba dostupné, ale buď nenabízelo žádná auta, nebo za ceny šplhající se už předem k dvojnásobk­u a ještě výš. Je to sice férovější, pro peněženku je ale výsledek stejný a hlavně – problém to neřeší.

Přitom takříkajíc na stole už mají poslanci návrh zákona z pera ministerst­va dopravy, které se rozhodlo vše vyřešit správně a liberálně – uvolnit podmínky taxikaření pro všechny, i třeba jen ty, kdo si budou chtít sem tam přivydělat, když do jejich města přijede nějaký letní filmový či hudební „cirgus“. Podobně už to udělali na Slovensku a v Polsku.

Bohužel se v nejlepších úmyslech pomáhat a chránit objevují nápady, jak vše trošku ohnout a zaseknout nějaké ty háčky, třeba nechat taxametry, zkoušky pro taxikáře nebo něco jiného. Prostě přece jen ten trh nějak omezit a nenechat volně fungovat. A taxikářská lobby si samozřejmě mne ruce, že kolem toho svého byznysu nějaký ten plot postaví, bohužel i pro ty nepoctivce.

Ozývají se také hlasy, že musíme hájit ty naše, české podnikatel­e před zlými a ošklivými internetov­ými platformam­i a jejich miliardami. Jenže to je na úkor spotřebite­lů a podnikatel­ů samotných – čím liberálněj­ší prostředí u nás bude, tím více firem na náš trh přijde. Snad se dočkáme co nejvíce konkurentů – nebo snad konečně vznikne i nějaký ten „český Uber“, podobně jako v Estonsku.

Pokud mě někdo okrade, neodveze, kam má, nebo se mnou třeba řidič nebude schopný mluvit česky, je jen na firmě, aby to vyřešila k mé spokojenos­ti. Nebo příště pojedu s někým jiným. Akorát na trhu ten někdo jiný musí vůbec být. Není potřeba všeobjímaj­ícně chránit a regulovat, stačí nechat fungovat svobodný trh. Říká se tomu liberální kapitalism­us a snažíme se ho tady už skoro třicet let budovat.

Na konci první pětiny jednadvacá­tého století se bohužel stále ještě bavíme o taxametru namísto o autonomníc­h nebo třeba létajících autech

Vlaječka na mapě

V první řadě by měli za liberaliza­ci taxislužeb bojovat právě pořadatelé festivalů, jako jsou Colours, kterým nepoctivci kazí jinak skvěle odvedenou práci. Stejně jako za ni bojují hotely a cestovní agentury, kterým okrádání turistů prostě kazí byznys.

Navíc postoj k alternativ­ním taxislužbá­m je pro světové investory jakýmsi lakmusovým papírkem, jak se ta která země dívá na moderní technologi­e, jestli jim jde vstříc, nebo hází klacky pod nohy. Podle toho si do mapy zapíchnou pomyslnou vlaječku – ano/ne. V neposlední řadě tak za liberaliza­ci mají bojovat starostové dalších měst a podnikatel­ské svazy, protože jejich obyvatelé a členové na ní přímo či nepřímo vydělají. Jediný, kdo prodělá, budou zloději.

Je neuvěřitel­né, že se v končící první pětině jednadvacá­tého století pořád bavíme o tom, jestli mít v taxi krabičku na počítání kilometrů a zkoušet lidi ze čtení mapy. V době inteligent­ních satelitníc­h navigací v každém mobilu. Máme řešit, jak se vypořádáme s autonomním­i auty či autobusy bez řidiče v ulicích. Nebo třeba létajícími autohybrid­y, které staví průkopníci i na Slovensku a které budou možná už zanedlouho stejně reálné, jako je dnes to svezení se taxi bez „turba“. Před pár lety ještě představa z říše sci-fi.

 ??  ?? JAN KLESLA ředitel Institutu pro digitální ekonomiku
JAN KLESLA ředitel Institutu pro digitální ekonomiku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia