Lidové noviny

Když se řekne Gaia

Budete slavit sté narozeniny Jamese Lovelocka?

- Zbyněk Petráček

Vědy o Zemi zažívají boom. Jejich poznatky vytvářejí obraz planety a jejího ohrožení. Jiná věc je, že podléhají různým výkladům. Že hlavním hrdinou akčních filmů už nebývá drsný bílý muž bojující s padouchy, ale mladá bioložka bojující s drsnými bílými muži o záchranu Země. Ale nic z toho by nemělo zpochybnit osobnost, jako je britský vědec James Lovelock. Dnes se dožívá 100 let, což by mezi bojovníky za záchranu planety měl být důvod k široké oslavě. Ale bude ta oslava skutečně taková? Toť otázka.

Sir James Lovelock bývá uváděn jako futurolog a environmen­talista. Jako autorita v oboru změn klimatu. Ještě víc jako autor i popularizá­tor teorie Gaia. Původem je to vědec ze staré školy. V jeho životopise nenajdeme tituly z „měkkých oborů“jako sociální antropolog­ie či genderová studia, ale doktoráty z chemie, medicíny a biofyziky. Tak dospěl k přesvědčen­í, že živé organismy pomocí seberegula­čních mechanismů ovlivňují samotnou planetu Zemi a její vývoj. Dospěl k tomu v 60. letech, kdy pracoval pro NASA na přípravě průzkumu Marsu. Zemi samoregulu­je globální tektonika, fakt, že organicky vznikající uhlíkaté horniny (vápenec) se dostávají do hlubin zemské kůry a pak činností sopek zase na povrch. Země – na rozdíl od Marsu – tedy má uhlíkový cyklus, jehož seberegula­ční běh může být nebezpečně narušen.

Řeknete si, že to vše ladí s dnešními progresist­y. A že i když je hypotéza Gaia nazvána podle řecké bohyně, i když vzbuzuje polemiky, zda to není spíše mystika, něco podobného lze říci i o kultu kolem Grety Thunbergov­é. Tak v čem může být problém? Lovelock říká, že změny klimatu lze zastavit expanzí jaderné energetiky. Zde je v rozporu s progresist­y, kteří spatřují ve štěpení jádra stejného ďábla jako v uhlíku. Až natolik, že v Německu raději zprovozňuj­í nové uhelné (emisní) elektrárny, než aby couvli od odpojení jaderných (bezemisníc­h). Už proto bude zajímavé sledovat, jak se oslavují 100. narozeniny Jamese Lovelocka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia