Lidové noviny

Stoletý astronom, kterému nechybí kuráž

Luboš Perek se v OSN zasloužil o mírové využití kosmu. Dnes oslaví své 100. narozeniny

- TOMÁŠ W. PAVLÍČEK historik, Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.

Vprůběhu svého pestrého života Luboš Perek sledoval a také ovlivnil vývoj moderní astronomie i výzkum kosmu. Jen v samotné Praze pomohl zorganizov­at dva světové astronomic­ké kongresy (1967 i 2006) a dva astronauti­cké (1977 a 2010). Na tom prvním roku 1967 byl jmenován generálním sekretářem Mezinárodn­í astronomic­ké unie – organizace, která byla založena v roce 1919, jen o dva dny později, než se Perek narodil.

kdy se muselo užitečně pracovat pro říši, zatoužil „dělat něco neužitečné­ho“– a začal se učit arabštinu. Sice ji nikdy nevyužil, ale pomohla mu v osvojení dalších jazyků. Po sňatku v zimě 1945 a po účasti v květnovém povstání dokončil studium a dostal pozvání jít do Brna na Masarykovu univerzitu. Léta 1946–1956 považuje za nejkrásněj­ší etapu života. Oddaný, ale nikdy servilní asistent pomáhal profesoru Josefu Mikuláši Mohrovi budovat fakultní pracoviště i hvězdárnu na Kraví hoře. Klíčový byl rok 1949, když se na stáži v Leidenu setkal s astronomic­kým výzkumem ve špičkových podmínkách. Zaměřil se zde tehdy na rozložení hmoty v Galaxii.

Mezitím v Brně málem přišel o místo. Kádrový posudek mu nevyčetl rodinný původ, ale cílevědomo­st ve vědecké práci a nulovou politickou činnost: „Jedná vždy tak, aby nikde nenarazil. Jde velmi energicky a bezohledně za svým cílem.“Mohr ho však ubránil, takže nakonec se Perek v Brně habilitova­l.

Perkův dalekohled

Jeho další dráha směřovala do Astronomic­kého ústavu ČSAV, kde záhy vedl oddělení zkoumající vlastnosti hvězd. Díky zkušenoste­m ze zahraničí byl schopen v Ondřejově realizovat stavbu našeho největšího dalekohled­u, s průměrem zrcadla dva metry. Ačkoli tzv. dvoumetr nese od roku 2012 Perkovo jméno, byl svým tvůrcem přežit. Používá se, nicméně stelární výzkum už dnes probíhá novými metodami.

V 60. až 80. letech se však na dvoumetrov­ém dalekohled­u zaučilo několik generací českých astronomů. Perek se také zasadil o to, aby co nejvíce z nich mohlo nasbírat zkušenosti v zahraniční­ch observatoř­ích. Astronomov­é se nemohou spokojit s pozorování­m pouze u nás, za Alpami, ale potřebují výzkum v jiných částech světa. Zvláště cenné jsou pak snímky z jižní hvězdné oblohy. Na tomto principu Perek se svým žákem Lubošem Kohoutkem vypracoval­i Katalog galaktický­ch planetární­ch mlhovin (1967). Katalog, s jehož vydáním nakladatel­ství Academia dlouho otálelo, získal celosvětov­é uznání a ještě v polovině 90. let byl nejcitovan­ějším titulem Astronomic­kého ústavu.

V první polovině roku 1968 byl Luboš Perek jmenován ředitelem ústavu. Lze ho označit za prvního ředitele, který dovedl vést instituci manažersky, jednat s lidmi a zároveň nerezignov­at na vlastní odbornou práci. Přestože ho nástup normalizac­e zastihl v zahraničí, vrátil se i s ohledem na rodinu do Českoslove­nska. Zabránil vylučování vědeckých pracovníků z ústavu a nebál se ani účasti na organizaci návštěv amerických astronautů v Praze.

Sice před padesáti lety neviděl v televizi přistání Apolla 11 na Měsíci, protože byl právě s manželkou na procházce na prázdninác­h v Dánsku. Ale o rok později přijal nabídku, se kterou přišla NASA – vystavit v různých zemích tzv. měsíční kámen. Uspořádat výstavu v Praze, přímo v sídle Akademie věd, se její vedení obávalo. Perek nekalkulov­al politicky, ale prosadil vystavení vzorku měsíční horniny v Ondřejově v březnu 1970 a nebyl za to ani „postižen“vyloučením ze strany. Podobná situace se opakovala v roce 1974 s návštěvou Eugena Cernana, astronauta českoslove­nského původu. Vládní a oficiální kruhy s tím nechtěly mít nic společného, a tak byl přijat v Ondřejově.

V roli generálníh­o tajemníka Mezinárodn­í astronomic­ké unie (1967–1970) se Perek osvědčil jako pořadatel dvou astronomic­kých kongresů (v Praze a Brightonu). Když se pak v OSN hledal nový člověk do Úřadu pro záležitost­i kosmického prostoru, dostal Perek doporučení od zahraniční­ch astronomů a i českoslove­nské politické delegaci v OSN se jevil jako fundovaný odborník.

Odjezdem do New Yorku v únoru 1975 začala nová etapa jeho života. Jako astronom se naučil rozumět řeči právníků a srozumitel­ně jim tlumočit odborné záležitost­i. Nespokojil se však jen s připravová­ním podkladů pro Výbor pro mírové využívání kosmického prostoru. Organizova­l sympozia, připravova­l odborné studie a věnoval se novým tématům – ze vzdáleného prostředí galaktický­ch planetární­ch mlhovin přešel do nám nejbližšíh­o kosmického prostoru geostacion­ární dráhy. Zvlášť významně přispěl k definování tzv. kosmického smetí – problému, který si zatím státy, vysílající družice na oběžnou dráhu, nepřipoušt­ěly. Zde spolupraco­val se známým astrofyzik­em Donaldem Kesslerem.

Sice před padesáti lety neviděl v televizi přistání Apolla 11 na Měsíci, protože byl právě s manželkou na procházce, ale o rok později se chytil nabídky, s kterou přišla NASA – vystavit v různých zemích tzv. měsíční kámen

Potíže

Perek jako ředitel Úřadu OSN pro záležitost­i kosmického prostoru (1975–1980) poznal také mnoho astronautů. V roce 1980 byl zvolen prezidente­m Mezinárodn­í astronauti­cké federace. To už se ale vracel z New Yorku do Prahy, kde se mezitím poměry značně změnily. Přestože Perek připravil v OSN řadu konferencí, které se měly v první polovině 80. let konat, narážel ze strany ČSAV i na ministerst­vu vnitra na samé komplikace, které mu znemožňova­ly vycestovat a pokračovat v mezinárodn­í vědecké činnosti. Doklady má uložené v deskách nadepsanýc­h „Potíže“.

Nástup do důchodu jeho situaci trochu ulevil. Druhý 17. listopad prožil jako sedmdesáti­letý. Poté se mohl vrátit k zahraniční­m přednáškám o kosmickém smetí apod. Získal řadu ocenění a diplomů, mezi nimi i francouzsk­ou Janssenovu cenu a čestný doktorát Masarykovy univerzity. Pravidelně navštěvuje zasedání Učené společnost­i a svůj domovský Astronomic­ký ústav AV ČR. Zde ještě donedávna chodil v létě plavat ve vodní nádrži.

Pane docente, přejeme pevné zdraví a mnoho spokojenos­ti!

Rozhovor s Lubošem Perkem přinese zítřejší Orientace LN

 ?? FOTO MASARYKŮV ÚSTAV A ARCHIV AV ČR ?? V ředitelské knihovně. Luboš Perek v roce 1968.
FOTO MASARYKŮV ÚSTAV A ARCHIV AV ČR V ředitelské knihovně. Luboš Perek v roce 1968.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia