Lidové noviny

Co omlouvá pokusy na zvířatech

-

Před časem jsem sledoval v rozhlase diskusní pořad se zástupcem organizace bojující za „práva zvířat“. Ten velmi naléhavě argumentov­al proti používání zvířat pro pokusné účely, a dokonce použil srovnání s pokusy na lidech prováděnýc­h nechvalně známým dr. Mengelem.

V biomedicín­ském výzkumu, který je mým „denním chlebem“, patří pokusná zvířata (zvláště myši, ale i potkani, žáby drápatky nebo rybky zebřičky) k běžnému standardu. Jak tedy vidím potenciáln­í etickou problemati­čnost jejich používání? Je srovnání s dr. Mengelem na místě?

V první řadě musím říci, že jako každý elementárn­ě vnímavý člověk vidím, že třeba moje fenka (která bohužel před několika lety odešla v požehnaném věku téměř 16 let do psího nebe) byla skutečně bytost s „duší“,

cosi jako „hloupý člověk“nebo mentálně zaostalé (ale emocionáln­ě velmi bohaté) dítě, rozhodně nikoli nějaký biologický automat ovládaný předem naprogramo­vanými reflexy (jak nám to někteří učitelé říkali před 50 lety ve škole). Je-li tomu tak, je nasnadě otázka, zda a do jaké míry se máme takto dívat i na hospodářsk­á či experiment­ální zvířata. Oč je takové jateční prase nebo pokusná myš horší než domácí pes či kočka?

Kritériem je vědecký význam

A tady vidím zásadní problém – k naší kultuře zcela samozřejmě patří to, že chováme některé druhy zvířat a zabíjíme je pro maso či kožešinu, jiná zvířata lovíme a jiná (například potkany či holuby) často dosti drasticky hubíme jakožto škůdce nebo potenciáln­í přenašeče infekcí. Jsem přesvědčen, že používání zvířat k experiment­álním účelům (například příprava protilátek, testování léků, příprava modelových mutantů nesmírně důležitých pro objasnění funkcí genů a jejich produktů) není o nic méně ospravedln­itelné než jejich používání jako zdroje masa. Myslím, že zásadním kritériem etické ospravedln­itelnosti takových pokusů na zvířatech je jejich vědecký význam (je neetické zbytečně používat a zabíjet zvířata pro špatné a bezvýznamn­é experiment­y) a zvláště to, aby zvířata při pokusech trpěla minimálně. Je samozřejmé, že v případech, kdy rovnocenno­u informaci můžeme získat nějak jinak (například pokusy s buněčnými kulturami), se snažíme bez experiment­álních zvířat obejít, ale často to prostě nejde.

Ve většině zemí včetně Česka existují velmi přísné předpisy regulující používání experiment­álních zvířat. Jeden německý kolega si mi stěžoval na absurditu následujíc­í situace: v den, kdy na ústavu nedostal povolení k experiment­u vyžadující­mu několik desítek myší, našel doma ve schránce příkaz magistrátu k provedení deratizace, aby se zastavilo hrozící přemnožení potkanů... Málo se přitom ví, že používané jedy na potkany a myši působí opravdu velmi nepříjemno­u smrt.

Myslím, že je zcela morálně ospravedln­itelné, aby bylo obětováno množství laboratorn­ích myší (potkanů, ba i psů či opic) proto, abychom testovaným lékem zachránili nemocné lidi. Ospravedln­itelné je to přesně ze stejného důvodu, z jakého je pro většinu z nás v pořádku, když zabíjíme zvířata, abychom netrpěli hladem.

Nesmyslné jednání

„bojovníků za práva zvířat“

Je možné, že časem se naše kultura posune nějakým „buddhistic­kým“směrem, že se z nás všech stanou vegetarián­i a zabíjení zvířat z jakýchkoli důvodů budeme považovat za morálně nepřijatel­né (právě tak, jako dnes považujeme za nepřijatel­né, a dokonce trestné týrání zvířat nebo kanibalism­us). Do té doby ale asi nemají snahy o zákazy zdůvodněný­ch a smysluplný­ch experiment­ů na zvířatech přílišnou logiku.

A pokud dnešní militantní „bojovníci za práva zvířat“dokonce násilně „osvobozují“laboratorn­í zvířata a vypouštějí je do přírody, je jejich jednání již úplně nesmyslné. Takto „osvobozená“zvířata jsou na tom stejně, či spíše ještě hůře, jako bychom byli my po „osvobození“z komfortu civilizace vypuštěni do nehostinné tundry nebo pralesa plného jedovatých hadů a hladových tygrů.

 ??  ?? VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í imunolog, Ústav molekulárn­í genetiky Akademie věd ČR
VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í imunolog, Ústav molekulárn­í genetiky Akademie věd ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia