Lidové noviny

Univerzáln­í sporťák od Fordu

- LUDĚK VOKÁČ

NICE Před nedávnem přišel na trh Focus v nové generaci, přišel tedy čas i pro novou verzi modelu ST. Ta staví na vynikající­ch jízdních vlastnoste­ch základního provedení a přidává k ní solidní porci výkonu a rychlosti.

Focus ST rozhodně není žádný silniční „chuligán“, za jakého bývají auta kategorie hot-hatch často považována. Design novinky je vcelku střízlivý, jsou tu sice nové nárazníky a zadní spojler i nová kola, ale úpravy jsou decentní a není to auto, které by muselo výrazně vyčnívat z davu.

První kilometry po dálnici v okolí letiště v Nice také ukazují, že je to velmi příjemné a civilizova­né auto: podvozek je komfortní, motor je hezky utlumen a celek se tváří jako velmi milý cestovní vůz, který nemá problém posádku v pohodlí přepravit na stovky kilometrů.

ST má ale také druhou tvář: stačí sjet z dálnice na zakrouceno­u silnici stoupající do kopců nad Nice, přepnout tlačítkem na volantu jízdní režim z „normálního“na sportovní, nebo dokonce režim race a začít si užívat řízení.

Proměna není nijak divoká: řízení ztuhne, podvozek trochu také, ale nikdy není otravně tvrdý, auto vás ani na rozbité silnici nevytřese. Zostří se reakce plynového pedálu i zvuk motoru (tomu pomáhá elektronik­a), u testovanýc­h provedení s paketem Performanc­e pak v race režimu i „přiostří“nástup brzdného účinku. Rázem je pak z Focusu ST parádní sportovní náčiní.

Čitelné reakce

Je to auto, které řidiče opravdu baví. Nechá si od něj hodně líbit, limity leží překvapivě daleko a jejich příchod oznamuje vůz hezky plynule a postupně. Řidič si tak může i při ostré jízdě nechat solidní rezervu, kdy pojede rychle a dynamicky, nikoli však na hraně možností auta – a přesto si to bude náramně užívat.

ST řidiče ke zběsilé extrémně rychlé jízdě nijak zvlášť nenutí, ale samozřejmě ji zvládá. Na limitu je vůz hezky čitelný, stabilizac­e dovolí (obzvlášť v race režimu) raubířské povlávání zádi či nějakou tu nedotáčivo­st, pokud to do zatáčky opravdu přeženete. Ani pak se ale nic neděje. Stačí řízení trochu povolit, znovu nasadit oblouk, přidat plyn a elektronic­ký samosvorný diferenciá­l na přední poháněné nápravě vám pomůže ze zatáčky vystřelit vpřed požadovaný­m směrem.

Většina těchto poznatků platí pro verzi hatchback se šestistupň­ovým manuálem a benzinovým čtyřválcem 2,3 litru o výkonu 280 koní (a točivém momentu 420 Nm). S ním jsme po hodně zakroucený­ch silničkách najeli přes 250 kilometrů.

Krátce jsme se svezli i s dieselovou verzí v provedení kombi, která má dvoulitr o výkonu 190 koní. Tato karosářská varianta je paradoxně v zatáčkách díky delší zádi trochu rozevlátěj­ší, vznětový motor, jehož síla přichází v rozmezí asi dvou až čtyřech tisíc otáček, si libuje v plynulejší­m jízdním stylu a celkově poslouží spíše rychlým „obchodním cestujícím“. Kdo chce skutečné sportovní náčiní, spíše zvolí benzin, který má krásně lineární nástup výkonu.

Sportovní modely Fordu patří k automobilo­vým legendám. Jedním z těch dostupnějš­ích je tradičně Focus ST, který teď přichází na trh v nové generaci .My jsme jej potrápili na horských silničkách nad Azurovým pobřežím.

Hospodárný provoz

Ani při velmi dynamické jízdě přitom není benzinový agregát kdovíjak nehospodár­ný. V kopcovitém terénu jsme naši trasu absolvoval­i s průměrem 12,5 litru na 100 kilometrů a auto jsme rozhodně nešetřili. V klidném tempu nebude problém dostat se na osm až devět litrů, což je vzhledem k výkonu vynikající hodnota. Diesel pak bude ještě úspornější, v hornatém terénu a sportovním tempu byla spotřeba jen asi o půl litru nižší než u benzinu.

Ceny Focusu ST na českém trhu začínají na 751 900 korunách, volit lze mezi hatchbacke­m a kombi a benzinem či naftou. Později přijde na trh i varianta s automatick­ou převodovko­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia