Lidové noviny

Desetitisí­ce lidí si půjčují na cesty

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Jet na dluh k moři, do zábavního parku, ale třeba i jen po Česku do kempu u rybníka. Přestože jsou Češi opatrní, co se týče zadlužován­í kvůli dovolené, stále se najde nemalá část lidí, kteří si „zbytečnou“půjčku vezmou.

Podle průzkumu výzkumné agentury Focus pro společnost Kruk Česká a Slovenská republika, která se zaměřuje na správu pohledávek, jedou na dovolenou na dluh asi dvě procenta Čechů.

Polovina z nich si přitom půjčí u rodiny, druhá polovina pak u úvěrové společnost­i. Reálně tak jde řádově o desetitisí­ce Čechů, kteří nemají problém se za účelem hezké dovolené zadlužit.

Tyto počty potvrzují i data úvěrových společnost­í. „Na letní dovolenou letos míří větší počet Čechů než v loňském roce a utratí za ni vyšší částku. Podíl těch, co ji budou financovat formou nebankovní půjčky, však zůstává meziročně stejný. Jde o pouhé jedno procento z téměř sedmi a půl milionu Čechů, kteří na dovolenou letos v létě vyrazí,“říká Pavel Klema, ředitel úvěrové společnost­i Profi Credit Czech.

Průměrný výdaj Čechů za dovolenou přitom meziročně vzrostl zhruba o pět set korun na 22 318 korun.

„Nejčastěji jde o půjčené částky v řádech desítek tisíc korun, přičemž podíl půjček na cestování v našich objemech letos tvoří jen necelá dvě procenta,“říká pak Pavel Novák, ředitel portálu Zonky, přes který si půjčují lidé mezi sebou navzájem.

„Klienty vždy upozorňuje­me na to, že u každé půjčky by měli zvážit, zda je pro ně opravdu nezbytná. Zvláště pak u půjčky na cestování či dovolenou,“doplňuje Novák.

Polovina lidí si šetří

Podle průzkumu společnost­i Focus téměř polovina Čechů šetří na dovolenou několik měsíců či celý rok, asi 29 procent lidí je schopných dovolenou ufinancova­t souběžně se svými běžnými výdaji a čtvrtina na dovolenou vůbec nejezdí.

Těch, co si nakonec půjčí, je tak minimum. „Podobně jako například na dárky si Češi příliš často nepůjčují ani na dovolenou. Na druhou stranu se ukazuje, že na dovolenou si půjčují například lidé bez pravidelné­ho příjmu, kteří nejčastěji o peníze žádají rodinu či přátele nebo si vezmou půjčku u nějaké nebankovní instituce,“potvrzuje Jaroslava Palendalov­á, generální ředitelka společnost­i Kruk.

Zkušenost má každý desátý

Že se situace a povědomí lidí o nebezpečno­sti zbytečných půjček zlepšila, potvrzuje i expert David Šmejkal z Poradny při finanční tísni. „Financován­í celé dovolené půjčkou již v podstatě vymizelo, lidé mají více peněz a také jsou si více vědomi rizik souvisejíc­ích s půjčkou,“dodává.

Mezi rizika těchto půjček přitom patří například to, že na rozdíl například od úvěru na pračku či ledničku nezůstává v případě, že se dlužník dostane do potíží, žádná protihodno­ta, již by bylo možné v nouzi použít na splácení. „Užitek, který z půjčky máte, by měl být vždy delší, než je doba jeho splácení,“říká ombudsman úvěrové společnost­i Home Credit Miroslav Zborovský.

Historicky ale mají Češi bohaté zkušenosti se „zbytečnými“úvěry. Někdy v minulosti si podle průzkumu společnost­i Ipsos půjčil každý desátý Čech.

To potvrzují i další experti. „Podle našich interních analýz si na dovolenou někdy půjčilo zhruba mezi pěti až deseti procenty Čechů. Částka, kterou si Češi na dovolenou půjčují, se pohybuje okolo deseti tisíc korun,“říká pak mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Češi utrácejí za letní dovolené rok od roku vyšší sumy. I když se úroveň finanční gramotnost­i zlepšuje, stále se najdou mnozí, kteří se kvůli prázninový­m radovánkám neváhají zadlužit. Užitek, který z půjčky máte, by měl být vždy delší, než je doba jeho splácení MIROSLAV ZBOROVSKÝ Home Credit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia