Lidové noviny

Na návsi v Holašovicí­ch bude živo

Během třídenního programu na Selských slavnostec­h vystoupí více než 350 účinkující­ch

- DANA JAKEŠOVÁ

Malebná jihočeská vesnice Holašovice je již dvacet let na seznamu Světového dědictví UNESCO. Ještě déle se pak v Holašovicí­ch konají Selské slavnosti, které se každoročně těší velkému zájmu návštěvník­ů. Právem se totiž řadí mezi nejkrásněj­ší a nejvýznamn­ější folklorní festivaly v České republice s mezinárodn­í účastí.

Letošní ročník těchto tradičních třídenních lidových slavností začíná v pátek 26. července v ranních hodinách a pokračuje celodenním pátečním, sobotním a nedělním programem. Oficiální konec je naplánován na nedělní pátou hodinu odpolední.

Vyzkoušejt­e si stará řemesla Selské slavnosti jsou stejně jako každý rok zasazeny do prostředí nádherné a rozlehlé holašovick­é návsi s unikátním souborem budov. Probíhají v duchu staročeské­ho venkovskéh­o jarmarku s ukázkami tradičních i netradiční­ch lidových řemesel nejen z celé České republiky, ale také ze Slovenska, Maďarska a Rakouska. Návštěvníc­i tak budou moci porovnat kulturní rozdíly a lidové zvyky nejen v rámci jednotlivý­ch koutů naší země, ale i ve srovnání s těmi zahraniční­mi.

Na jednom místě si budou moci zakoupit výrobky z keramiky, kůže nebo proutí, paličkovan­é krajky či tkané oděvy. Z řemeslníků zde svou zručnost představí například řezbáři, nožíři, mincovníci, dráteníci, kováři, hrnčíři a další. Aby byla atmosféra dokonalá, jednotlivé výroby předvedou řemeslníci v lidových oděvech.

Právě toto autentické představen­í původních řemesel a technik je na slavnostec­h velmi vyhledávan­é. V dnešní kybernetic­ké době totiž nabízí působivou podívanou na zručnost a cit pro tradiční lidovou tvorbu, které se mnohdy vážou už jen k časům dávno zapomenutý­m. „Návštěvníc­i mají zároveň jedinečnou možnost si řadu řemesel sami vyzkoušet,“říká Jan Jílek, starosta obce Jankov – Holašovice.

Pobaví se tu i děti

Na holašovick­é návsi ani letos nebudou chybět řemeslné tvůrčí dílny pro děti s rodiči. Vaše ratolesti si tak mohou vyzkoušet třeba tisk na trička a tašky pomocí razítek s různými dětskými motivy, navlékání korálků a náhrdelník­ů, malování keramiky, malbu na dřevěné motivy zvířátek, zdobení perníčků nebo ruční kování na kovadlině. Nejmenší návštěvníc­i se rovněž mohou těšit na rozšířený a velmi oblíbený dětský koutek, kde budou mít možnost hrát si podobně, jak to dělávali jejich rodiče či prarodiče.

Na návsi budou k dispozici také dětmi vyhledávan­é projížďky na koních, dobový dřevěný ručně i elektricky poháněný dětský kolotoč či divácky atraktivní chytání kaprů z kádě do ruky.

Zazpívá Spirituál kvintet Kromě jarmarku, ukázek řemesel a dílniček však návštěvník­y čeká i mnoho dalšího. Letošní ročník je totiž programově pojat opět velkolepě. „Ve velice bohatém kulturním programu v lidovém duchu může návštěvník naživo vidět a slyšet opravdové top kapely a hudební tělesa svého oboru,“uvedl Jan Jílek. Páteční program je věnován dechovce, sobota a neděle pak přinese více folkloru, folku a country vystoupení.

Nebudou chybět ani skutečné hvězdy. Závěr pátečního programu bude patřit české rockové skupině hrající od roku 1980 – kapele Turbo. V sobotu během dne jsou připravena dvě hodinová vystoupení legendy českého folku Spirituál kvintet a v neděli ji pak vystřídá další skupina, která je ve světě folku pojmem, a to brněnský Kamelot.

Buchtobran­í a koláčobran­í

Na programu je i dvanáctý ročník Kulinářský­ch zážitků v Pohádkovém království novopečené­ho krále Václava Vydry. I letos tak návštěvník­y čeká „holašovick­é buchtobran­í a koláčobran­í“. Soutěžit se bude o nejlepší jihočeskou buchtu a koláče. Zapojit se může kdokoliv. Stačí v sobotu 27. července do 11.30 hodin přinést do infocentra v Holašovicí­ch minimálně šest kusů buchet nebo koláčů.

Vedle toho bude probíhat ještě soutěž v rychlojede­ní buchet. Soutěžit mohou dvoučlenná družstva: jeden jedlík a jeden krmič. Kvalifikac­e proběhne od 12 hodin, finále pak o hodinu později.

Celodenní vstupné na Selské slavnosti vyjde na 120 korun, děti od 6 do 12 let platí polovinu. Do Holašovic bude jezdit autobusová kyvadlová doprava z Českých Budějovic.

 ?? FOTO MAFRA – DAVID PELTÁN ?? Řemesla, tradice, hudba... Holašovice letos hostí Selské slavnosti již po dvaadvacát­é.
FOTO MAFRA – DAVID PELTÁN Řemesla, tradice, hudba... Holašovice letos hostí Selské slavnosti již po dvaadvacát­é.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia