Lidové noviny

Milák po deseti letech vymazal Phelpsův rekord

- TOMÁŠ KUBÁNEK

KWANGDŽU/PRAHA Před dvěma lety začali v Maďarsku registrova­t, že jejich plavání má další hvězdu. Kristóf Milák nejprve na domácím seniorském mistrovstv­í světa získal stříbro v klání 100 metrů motýlek a poté přivezl z juniorskéh­o šampionátu hned čtyři zlaté. Loni posbíral na olympijský­ch hrách mládeže tři triumfy.

A předevčíre­m devatenáct­iletý talent dohmátl na zatím největší úspěch. V korejském Kwangdžu se stal mistrem světa na 200 metrů motýlek, navíc v čase 1:50,73, jímž o 78 setin předčil rekord legendární­ho Michaela Phelpse. Po plných deseti letech! Druhý Daija Seto z Japonska na Maďara ztratil více než tři sekundy.

„Je to úžasný pocit. Když jsem se otočil a viděl čas, veškerý tlak a napětí ve mně se uvolnily a radost vytryskla naplno,“líčil Milák po svém triumfu. „Před závodem jsem se snažil úplně vypnout a na plavání vůbec nemyslet,“přidal svůj recept na vítězné finále.

Milák dokázal tuto disciplínu vyhrát jako první teenager od Phelpsova úspěchu v roce 2003. Třiadvacet­inásobný olympijský šampion a šestadvace­tinásobný mistr světa Phelps historický­m tabulkám dominoval dlouho, poprvé světový rekord překonal v březnu 2001 a pak ho sedmkrát vylepšil.

Pro nejúspěšně­jšího olympionik­a všech dob byla dvoustovka motýlek výsostnou disciplíno­u. Získal v ní tři olympijská zlata a pět světových titulů. A to přitom bylo v době celotělový­ch plavek, které díky moderním technologi­ím závodníky ještě zrychloval­y.

Phelps rekord svého nástupce v úterý sledoval s rozporupln­ými pocity. „Byl jsem zklamaný, že jsem viděl padnout tenhle rekord, ale nemohl jsem mít větší radost, když jsem viděl, jak to dokázal. Jeho poslední stovka byla úžasná, zaplaval skvělou dvoustovku od startu do cíle,“uvedl nyní čtyřiatřic­etiletý Phelps. „Stalo se to, protože se objevil kluk, který to chtěl dokázat, snil o tom a pochopil, co pro to musí udělat. Pracoval na své technice tak, že je teď úžasná. Smekám klobouk.“

NAJDETE NA www.LIDOvKy.Cz

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Kristóf Milák se raduje po rekordním finále na 200 metrů motýlek
FOTO ČTK/AP Kristóf Milák se raduje po rekordním finále na 200 metrů motýlek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia