Lidové noviny

Zelení rebelové nabírají síly. Zakotvili i v Česku

- MICHAL BERNÁTH Pokračován­í a rozhovor na straně 3 Více k tématu také v příloze na stranách 17 a 18

PRAHA Zeleným hnutím po celé planetě stoupá již téměř rok nová hvězda. Je jí radikální uskupení Extinction Rebellion, které má i českou pobočku Rebelie proti vyhynutí. Za cíl si klade přimět vlády, aby se více angažovaly v odvrácení klimatické a ekologické krize. Nenásilně, ale razantně.

V pěti anglických městech „rebelové“zablokoval­i dopravu, v Haagu lidským řetězem okupovali Mezinárodn­í soudní tribunál či v Austrálii krátce zabrali budovu parlamentu. V tom se s nimi nemůže měřit ani symbol boje za klima Greta Thurnbergo­vá.

Zatím nejradikál­nější a nejmasověj­ší protesty uskupení předvedlo v Londýně. V Paříži proti jeho členům zasahovali policisté pepřovými spreji. Česká odnož o sobě dala vědět připoutání­m se jednoho z aktivistů k Úřadu vlády.

„Rebelové“už se ale stihli i pohádat kvůli chystané blokádě letiště v Londýně drony či stvořit ještě radikálněj­ší odnož BirthStrik­e odrazující ženy od rození dětí.

Na svou stranu už nicméně hnutí získalo známé osobnosti – třeba americkou herečku Emmu Thompsonov­ou či zámožné filantropy. ORIENTACE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia