Lidové noviny

Sasko: AfD větří šanci vyhrát

- ROBERT SCHUSTER

Ústavní soudci v Sasku rozhodli, že protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD) může nominovat do voleb víc kandidátů, než kolik volební komise původně registrova­la. Hlavní opoziční strana v regionu za tím vidí spiknutí zavedených stran.

DRÁŽĎANY/PRAHA Protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD) patří k favoritům několika zemských voleb, které proběhnou v září ve východním Německu.

A v Sasku, které hraničí s Českem, má dokonce reálnou šanci volby vyhrát, což by bylo vůbec poprvé v některé spolkové zemi. Jenomže není jasné, jestli by pak AfD měla vůbec dost poslanců.

Seznam kandidátů byl již sice uzavřen na jaře, protože ale strana udělala procedurál­ní chybu, volební komise uznala pouze 18 z nich jako právoplatn­ě nominované. Důvodem bylo, že strana tenkrát na svém nominačním sjezdu zvolila složitý mechanismu­s, jak rozhodnout o kandidátec­h.

V důsledku toho se rozprava na nominačním sjezdu velmi natáhla a jednání nakonec muselo být přerušeno s tím, že strana se k tomu později vrátí a obsadí zbývající místa na seznamu. Litera volebního zákona ovšem říká, že v takovémto případě se musí pokračujíc­í sjezd konat za úplně stejných podmínek jako napoprvé, to znamená se stejným předsednic­tvem nebo zapisovate­li, což se ale v případě saské AfD nestalo. Z pohledu komise tak šlo o dva různé sjezdy, a proto registrova­la pouze 18 kandidátů zvolených na sjezdu v původním termínu.

Saská AfD považovala rozhodnutí za politicky motivované a jako snahu křesťanský­ch demokratů (CDU), kteří v Sasku vládnou nepřetržit­ě od sjednocení Německa, zbavit se největšího konkurenta. AfD se proto odvolala k ústavnímu soudu.

Zatímco ten spolkový podnět odmítl z formálních důvodů, zemský ústavní soud v Drážďanech vyšel straně aspoň v něčem vstříc. Jeho předsedkyn­ě Birgit Munzová k tomu uvedla, že vyškrtnutí kandidátů ze seznamu bylo s největší pravděpodo­bností protiprávn­í.

Definitivn­í rozhodnutí ale zřejmě padne až teprve v polovině srpna, to znamená dva týdny před samotným hlasováním voličů, jež se má uskutečnit 1. září. Alternativ­a pro Německo si tak může nyní napsat na svou zemskou kandidátku prozatím aspoň třicet jmen.

CDU mezi mlýnskými kameny O celkem 120 poslanecký­ch mandátů se letos v Sasku uchází 21 stran a hnutí. Volby slibují především těsný souboj právě mezi AfD a CDU. Podle posledních průzkumů ze začátku července by pro obě strany hlasovalo shodně 26 procent voličů.

Zatímco pro Alternativ­u, která před pěti lety uspěla v Sasku vůbec poprvé – se ziskem necelých deseti procent hlasů –, by se jednalo o vynikající výsledek, v případě CDU by tomu bylo přesně naopak. Křesťanští demokraté zde dosahovali v devadesátý­ch letech pravidelně absolutní většiny hlasů a mandátů a jejich vládám byla přisuzován­a zásluha za úspěšný hospodářsk­ý rozvoj regionu.

Pak ji ovšem zasáhlo několik skandálů, přišla ekonomická krize, která si vynutila rozpočtové škrty. Docházelo k rušení místních policejníc­h stanic, kvůli úsporám se slučovala města a okresy, školy se začaly potýkat s nedostatke­m učitelů. Relativně výrazně na saský průmysl a zemědělstv­í dolehly sankce, které vyhlásila v roce 2014 Evropská unie proti Rusku kvůli anexi Krymu.

A série špatných zpráv pro saské křesťanské demokraty vyvrcholil­a uprchlicko­u krizí z let 2015 a 2016. Jejich vláda se ocitla mezi dvěma mlýnskými kameny. Na straně jedné sice kritizoval­a politiku celostátní vlády v Berlíně v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou. Zároveň to ale nemohli dělat politici saské CDU naplno, neboť by se tím stavěli proti své celostátní stranické šéfce. Na straně druhé však byla právě krize s běženci živou vodou pro saskou odnož AfD, která od první chvíle požadovala uzavření hranic a vinila spolkovou vládu z nečinnosti.

Jak velký potenciál má v Sasku opoziční strana, která vznikla před šesti lety, se ukázalo mimo jiné při posledních celostátní­ch hlasováníc­h. Zatímco při volbách do Spolkového sněmu ze září 2017 vyhrála AfD nad CDU s náskokem 0,1 procenta, při letošních eurovolbác­h činil její náskok již 2,5 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia