Lidové noviny

Kováčik končí po třech měsících v čele ŘSD

-

PRAHA Generální ředitel Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Pavol Kováčik včera skončil ve funkci. Odstoupil ze zdravotníc­h důvodů, na jeho vlastní žádost ho uvolnil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Kováčik ŘSD šéfoval od května, kdy nahradil odvolaného Jana Kroupu.

Organizaci zatím povede ředitel úseku výstavby Radek Mátl. „Pan Mátl pracuje na ŘSD patnáctým rokem a do detailu zná připravova­né stavby, ale hlavně všechna úzká místa jejich přípravy. Konzultova­li jsme s ním i legislativ­ní změny, které povedou k podstatném­u zjednoduše­ní a zrychlení přípravy staveb dálnic a silnic,“uvedl Kremlík.

Mátl bude podle něj pokračovat v nastavené práci, která by měla vést k rychlému dokončení modernizac­e dálnice D1, dostavění dálniční sítě v Česku a výstavbě obchvatů měst a obcí.

Šestapades­átiletý Kováčik byl jmenován do čela ŘSD na začátku května, tři dny po nástupu Kremlíka do funkce ministra dopravy. Nový ministr si od něj sliboval především zintenzivn­ění a urychlení dopravní výstavby. Dalším jeho úkolem bylo také zefektivně­ní řízení dopravního provozu při krizových situacích. Kováčik předtím působil jako předseda dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruk­tury.

Ministerst­vo dopravy zároveň zahájilo reorganiza­ci státní příspěvkov­é organizace ŘSD, která by se do tří let měla stát podnikatel­ským subjektem. Resort chce nyní vybrat přesnou podobu transforma­ce, kterou na podzim představí vládě.

V Česku je nyní rozestavěn­o téměř 40 dálnic a silnic první třídy. Letos by mělo být otevřeno zhruba 26 kilometrů nových dálnic, loni stát zprovoznil čtyři kilometry. V ČR je v provozu 1248 kilometrů dálnic a přes 5642 kilometrů silnic první třídy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia