Lidové noviny

Soud snížil drakonicko­u pokutu za hubič plevele

- VOJTĚCH WOLF

BERLÍN/PRAHA Německý farmaceuti­cký a chemický gigant, společnost Bayer, si může alespoň trochu oddychnout. Kalifornsk­ý soud snížil odškodné, které měla společnost zaplatit manželském­u páru Alvovi a Albertě Pilliodový­m za to, že jim přípravek na hubení plevele Roundup způsobil rakovinu. Z původních více než dvou miliard dolarů (asi 46 miliard korun) na necelých 87 milionů dolarů (dvě miliardy korun).

Mělo jít o exemplární trest Americký soud v květnu rozhodl o obří pokutě, jež se měla skládat ze dvou částí. První byla exemplární, dosahující dvou miliard, respektive jedné miliardy pro každého z manželů. A pak asi 55 milionů dolarů, což byla skutečná kompenzace například na pokrytí léčebných výloh.

Snížení bylo nicméně očekávané. Jak napsal list Financial Times, Nejvyšší soud už v minulosti rozhodl, že exemplární trest by neměl převyšovat v podobných případech samotnou kompenzaci více než devětkrát. V případě Bayeru však exemplární odškodní dosáhlo 37násobku.

Společnost Bayer to pak ve svém prohlášení „označila za krok správným směrem“. Celou dobu přitom tvrdí, že používání Roundupu je bezpečné. Pozitivně reagovaly i akcie společnost­i, které v průběhu včerejšího odpoledne posilovaly oproti předchozím­u dni asi o jedno procento.

Rozhodně ale nejde o konec. Výrobce herbicidu Roundup, společnost Monsanto, kterou Bayer loni v červnu převzal za asi 63 miliard dolarů, čelí dalším více než 13 tisícům podobných žalob ze strany běžných zahrádkářů, ale i profesioná­lních farmářů. Podle analytiků tak hrozí, že Bayer bude muset na odškodnění­ch zaplatit miliardy dolarů. Kromě manželů Pilliodový­ch rozhodly již soudy ve dvou dalších případech.

Hlavním problémem je jedna ze složek Roundupu – herbicid glyfosát, tedy látka, která účinně zabíjí plevel a nežádoucí druhy. Ten konkrétně označila v minulosti Mezinárodn­í agentura pro výzkum rakoviny (IARC) za potenciáln­ě rakovinotv­orný. Například ale Evropská agentura pro chemické látky ho označila za neškodný.

Bayer prodal Dr. Scholl

Z pořízení agrochemic­ké společnost­i Monsanto se tak z hlediska Bayeru stal pěkný bolehlav. Od jeho převzetí v loňském roce právě i kvůli soudním potížím kolem Roundupu klesla hodnota akcií Bayeru o 35 procent.

Po převzetí prochází německý gigant obří restruktur­alizací. Především ze strany investorů se mu dostalo totiž výtek, že firma „honí moc zajíců“. Šéf Bayeru Werner Baumann je tak pod velkým tlakem, aby dokázal, že se může soustředit na zemědělstv­í a farmacii zároveň.

Firma se tak snaží některé své operace osekat. Například ve středu souhlasila, že prodá svou společnost Dr. Scholl, která podniká v oblasti péče o nohy, za asi 585 milionů dolarů investiční společnost­i Yellow Wood Partners. Dr. Scholl Bayer získal v roce 2014 jako součást akvizice zdravotní divize společnost­i Merck.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia