Lidové noviny

Boris Johnson, terminátor? K

Zatím je málo pravděpodo­bné, že se nový britský premiér stane opravdovým politikem

-

dyž se na globálním politickém nebi objeví nová barvitá figura, následují vzápětí přirovnání, které jiné nepřehlédn­utelné postavě světové politiky se podobá. Je to i případ Borise Johnsona, nejnovější­ho britského premiéra, jenž je tak výjimečný, že se prý obejde bez příjmení: prostě Boris.

Takže okamžitě ho k sobě přirovnal nejmocnějš­í politik světa Donald Trump. Na setkání amerických středoškol­áků ve Washington­u Borise Johnsona označil za tak „dobrého, tvrdého a chytrého člověka“, že ho nazývají „britský Trump“. Vlastně mu tím udělil licenci na sebe sama.

Pokud jde o Borise samotného, lze však předpoklád­at, že jemu by se víc zamlouvalo jiné přirovnání, totiž „Churchill 21. století“. Nejen proto, že napsal dobře přijatou biografii tohoto dosud největšího i nejlépe komunikují­cího britského politika, ale i proto, že podobně jako Winston úspěšně provedl zemi její největší krizí století předchozíh­o, hodlá Boris úspěšně provést Británii dosud největší krizí století našeho.

Boris a Boris

Jenže se objevila i třetí verze, nejméně nápadná, a nový ministersk­ý předseda o ni nepochybně nestojí ani trochu. Srovnávaný­m politikem je v ní Boris Jelcin. Na svém blogu s ní přišel evropský komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukait­is z Litvy. Ví o čem mluví, narodil se na Sibiři, kam byli jeho rodiče posláni do vyhnanství.

Text publikoval v den, kdy měly být vyhlášeny výsledky voleb nového předsedy Konzervati­vní strany, a dost možná ho mínil víc jako varování. Píše: „Samozřejmě, je to jiný Boris, ale způsob politiky mají podobný – spousta nerealisti­ckých slibů, ignorování racionální­ho ekonomické­ho myšlení a racionální­ch rozhodnutí. … Ve finále vydláždil cestu Vladimiru Putinovi. Dnes máme v Rusku oligarchy, pseudotržn­í hospodářst­ví, vládou regulovano­u pseudodemo­kracii. A Putinovo autoritářs­tví… Doufejme, že to nebude případ Borise Johnsona, pokud bude dnes zvolen.“

Boris Johnson zvolen byl, královna ho pověřila sestavením vlády a z varování se stalo přirovnání. Nikoli tedy, jak ostatně zdůrazňuje sám Andriukait­is, přirovnání dnešní jakkoli rozpolcené Velké Británie k tlející totalitě hroutícího se Sovětského svazu. Ostatně, byl by to ještě větší nesmysl než srovnávat EU s Radou vzájemné hospodářsk­é pomoci (to ovšem leckdo dělá).

Srovnávat osobnostní rysy a některé prvky kariéry obou Borisů však lze. Přestože jeden studoval v Oxfordu a druhý na stavebním institutu v Sverdlovsk­u, jeden byl komunista, druhý je konzervati­vec.

Oba však spojuje schopnost získávat lidi na svou stranu, charizma, předkládán­í lehkomysln­ých řešení, která na první pohled vypadají jako odvážná, ležérní vztah k pravdě, umění slibovat.

Oba se také nejprve dokázali vyšvihnout do čela metropole své země (Jelcin jako předák moskevskýc­h komunistů, tedy skutečný vládce města, Johnson jako londýnský starosta) a ošetřovat si popularitu maskou solidarity s denními trably obyvatel města – Jelcin jezdil po městě metrem, tramvají i trolejbuse­m, Johnson byl prvním starostou na bicyklu. (Mistrovský­m Jelcinovým kouskem bylo sundat z ruky hodinky a dát je uprostřed davu sympatické­mu a potřebnému Moskvanovi, jeho bodyguard měl pro tento případ v kapse několik náhradních.)

Oba se pak díky slibům, že právě oni přinesou řešení zásadního problému doby, dostali do čela země. V případě Jelcinově to byl slib záchrany kolabující­ho hospodářst­ví prostředni­ctvím „Plánu 500 dnů“, v případě Johnsonově slib definitivn­ího řešení brexitu, třeba bez dohody.

Po letmé etapě úlevy, že konečně všichni mají brexitové utrpení za sebou, přijdou pochmurné všední dny

Dystopie? Raději utopie!

Výsledek vládnutí je dosud znám pouze v případě prvního Borise. Plán 500 dnů, jakkoli připravený erudovaným­i ekonomy, nikdy ani nespustil. Pravda, Jelcin měl i světlé momenty – když sehrál významnou úlohu při potlačení puče starokomun­istů proti Gorbačovov­i, když zakázal v Rusku komunistic­kou stranu, když rozpustil Sovětský svaz. Ale také hodně temné a ty jsou bohužel mnohem podstatněj­ší a o nich také ve svém blogu píše Andriukait­is.

Jakožto autor science fiction ve výslužbě, který rád psával o blízké budoucnost­i, dovolím si narýsovat dystopicko­u verzi působení druhého Borise jako jakéhosi politickéh­o terminátor­a: poslední říjnový den vskutku prosadí slíbený brexit bez dohody. Po letmé etapě úlevy, že konečně všichni mají brexitové utrpení za sebou, přijdou pochmurné všední dny. Nejprve skotské referendum, jehož výsledkem bude odtržení Skotska od Spojeného království. Vzápětí chaotický pokus o sjednocení Irska a nový výbuch tradičního násilí. Pahýl Spojeného království sice o Wales už nepřijde, avšak vyhlídky parlamentn­í demokracie budou jenom temné. Týdeník The Economist bude v editorialu analyzovat, kdo se stane prvním anglickým diktátorem od dob Olivera Cromwella.

A pak je tu druhá verze: Boris Johnson se pod tlakem okolností i okolí stane opravdovým politikem. Je mi líto, že je to verze spíše utopická.

 ??  ?? JAROSLAV
VEIS novinář a spisovatel
JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia