Lidové noviny

Starý konzervati­smus odchází

- MAREK HUDEMA komentátor LN

Doba jde dopředu a staré jistoty padají. Na britských ostrovech si tento týden členové Konzervati­vní strany vybrali do svého čela Borise Johnsona. Ano, toho Johnsona, který příliš konzervati­vně nevypadá. Divný účes a chování, že použít pro něj označení klaun – jak píše obvykle jinak zdrženlivý list Financial Times – je urážkou klaunů, rozháraný rodinný život a projevy na hranici či za hranicí pravdivost­i. Nic, co byste si představov­ali pod pojmem konzervati­vní.

Britská pravicová politika se začíná podobat té americké. Prezident USA Donald Trump, zástupce Republikán­ské strany považované dlouho za konzervati­vní, taky není vzorným konzervati­vcem. Sice se trochu zcivilizov­al, pokud jde o oblek, ale chování má stejné. Relativiza­ce hodnot i skutečnost­i je jeho pracovním nástrojem a nebojí se „alternativ­ní pravdy“neboli lži. Volný obchod a volný trh pro něj nejsou hodnoty, nemluvě o rozšiřován­í demokracie.

Značné části voličů se to líbí. Konzervati­smus jako spojení postojů křesťanský­ch konzervati­vců ke společnost­i, ekonomické­ho liberalism­u a boje proti totalitám a diktátorům jako nepřátelům lidstva, který se rozšířil do světa z USA a Spojeného království od osmdesátýc­h let minulého století, je mrtvý. A nejen to. Konzervati­vní voliči dnes prominou svým politikům

i chování, které neodpovídá konzervati­vnímu důrazu na rodinu. A tak američtí evangeliká­lové, kteří jsou velmi puritánští, vesele podporují Trumpa, i když vypluli na povrch jeho nemanželsk­é eskapády s pornohvězd­ou. Své sousedy by přitom za podobné chování hnali vidlemi.

Něco podobného může nastat i v pevninské Evropě. Vlastně to už nastává a vidíme to částečně i v Česku. Vytrácí se podpora svobody a volného trhu, objevuje se volání po konzervati­vní společnost­i a morálních hodnotách, které však zní poněkud dutě. Nejvíc je to vidět na nové, údajně konzervati­vní straně Trikolóra, která má v čele Václava Klause mladšího přichycené­ho při značně volném nakládaní s fakty. O tradičních hodnotách, tradičním manželství a hodnotovém souznění s katolickou církví, jimiž se strana ohání, v souvislost­i s chováním jejích představit­elů raději nemluvit. Pokud jde o vnější vystupován­í, stačí se zase podívat na konzervati­vní TOP 09, jejíž čestný předseda, ctihodný kníže, kdysi vystupoval na plakátech s barevným čírem a jejíž politika se zmítá mezi konzervati­smem a snahou polapit liberální levicové městské voliče.

Není pak divu, že pro mnoho lidí je moderním vzorem konzervati­vce francouzsk­ý spisovatel Michel Houellebec­q. Ten podle svých vykladačů popisuje a předjímá rozklad tradičního světa, způsobený liberalism­em, ideologick­ou únavou a ztrátou identity. K tomu přimíchává sex a dělá své knihy straviteln­é pro masy, které v nich vidí jen potvrzení relativism­u, který předvádějí tak zvaně konzervati­vní politici.

Vytrácí se podpora svobody a volného trhu, objevuje se volání po konzervati­vní společnost­i a morálních hodnotách, které však zní poněkud dutě. Nejvíc je to vidět na nové, údajně konzervati­vní straně Trikolóra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia