Lidové noviny

Politický systém se hroutí. Určujícím

Přímá volba prezidenta podle předsedy Ústavního soudu nepřinesla pozitivní posun. Pravomoci prezidenta se sice nezměnily, ale

-

nového stále ještě v ústavním rámci?

Na to by odpověděl Ústavní soud, pokud by se to před něj dostalo.

LN Nemáte pocit, že se pomalu posouváme k systému prezidents­ké formy vlády?

To, jak se v teorii před více než sto lety rýsovaly jednotlivé metody demokratic­kého vládnutí, doznalo řadu výrazných posunů a změn. I když naše ústava jednoznačn­ě umožňuje interpreta­ci, ze které vyplývá, že u nás je převažujíc­í formou parlamentn­í forma vlády, ještě to neznamená, že nemáme ani prvky jiných forem vlády. že předseda vlády je absolutním pánem vlády. On rozhoduje o jejím složení.

Funkce prezidenta republiky není funkcí ústavní instituce, která by v této situaci spolupraco­vala, ale tou, která vykonává vůli premiéra. Současně se ovšem prezidento­vi republiky posílilo jeho postavení, a to v pravomocíc­h bez kontrasign­ace, kde má absolutní kompetenci.

LN Myslíte si, že je dnes premiér Andrej Babiš absolutním pánem vlády?

Nechtějte ode mě hodnocení současné politické situace. elementárn­í politické a právní kultury ústavních institucí.

LN Takže by nepomohly ani žádné další ústavní pojistky?

Netvrdím, že naše ústava je dokonalá. Netvrdím, že by možná nebylo načase začít se zamýšlet nad tím, zda ji nepodrobit jisté analýze a případným změnám. Nemyslím si však, že nyní je situace v našem zákonodárn­ém sboru a v celém politickém spektru příznivě nakloněna racionální diskusi, která by vyústila v kvalitní ústavodárn­é změny.

LN Považujete za kvalitní ústavodárn­ou změnu zavedení přímé volby prezidenta?

Myslím si, že to vychýlilo náš ústavní model do polohy, která nepřinesla pozitivní posun, ale spíš negativní. A to nejen proto, že neodpovědn­ost prezidenta, která byla i před touto změnou, se tím výrazným způsobem podtrhla. Předtím neodpovědn­ost totiž spočívala v jeho svázání s vládou, a tedy i parlamente­m, který jej volil. Druhým negativním důsledkem je skutečnost, že mohou v konkrétním případě statistici spočítat, že počet hlasů jemu odevzdanýc­h výrazně převyšuje volební účast při volbách do parlamentu – a tím je jakoby zvýšena legitimita jeho ústavního postavení.

Dalším problémem je to, že podle mého názoru dobrá tradice volby parlamente­m vycházela z toho, že parlament je volen, přinejmenš­ím dolní komora, proporcion­álním volebním systémem, a je tedy velmi pestrobare­vný. Tato skutečnost si vynucovala, aby volba prezidenta parlamente­m byla volba osoby, která bude přijatelná pro širší politické spektrum a bude jistým kompromise­m.

Ústava prezidento­vi nestanovuj­e lhůty, ve kterých má plnit ústavní pravomoce. Podle Pavla Rychetskéh­o, který stojí již šestnáct let v čele Ústavního soudu, není nutné základní zákon nějak měnit. „Sebepodrob­nější ústava nemůže nahradit podmínku politické a právní kultury ústavních institucí,“říká v rozhovoru pro Lidové noviny.

LN A nevedla tedy k takovému rozdělení společnost­i...

Současný systém, v němž se ve druhém kole setkávají naprosto odlišné politické osobnosti, skutečně vede k jistému rozdělení národa, které se skončením volby samo neuhasne. Dle zákona o volbě prezidenta jsou také limitovány prostředky, které lze vynaložit na kampaň. V prvním kole je horní hranice 40 milionů korun, ve druhém dalších deset. Tento fakt sám od sebe vyřazuje celou řadu potenciáln­ě velmi způsobilýc­h kandidátů, protože příliš mnoho jedinců nemá volných 50 milionů anebo jsou závislí na donátorech. Tato závislost však okamžikem volby nezanikne.

LN Má tedy prezident, který byl zvolen přímou volbou, skutečně cítit silnější mandát než ten, kterého volil parlament?

Pravomoci prezidenta se nezměnily. O skutečnost­i, že se výrazným způsobem zvýšila legitimita, bohužel není pochyb. Je potřeba s tím nakládat velmi opatrně a pokorně.

LN Generální sekretář Ústavního soudu Vlastimil Göttinger do médií uvedl, že váš soud je kvůli jednomu chybějícím­u ústavnímu soudci těžce přetížen. Absence nástupce za ústavního soudce Jana Musila, který ze zdravotníc­h důvodů ke konci ledna ve funkci skončil, je podle Göttingera čím dál tím citelnější. Jak moc je situace vážná?

Jistá míra zahlcenost­i Ústavního soudu se projevuje tak, že již celou řadu let každoročně napadá víc než čtyři tisíce individuál­ních ústavních stížností. Když to porovnáme s počtem soudců jiných vrcholných justičních institucí, je trvalým stavem ÚS jistá míra jeho zahlcenost­i. V takovém případě i absence jednoho soudce s sebou nese některé negativní důsledky, zejména pokud to trvá delší dobu.

LN Jak to ovlivňuje zbylých čtrnáct ústavních soudců?

Všem zbývajícím soudcům se tak zvyšuje nápad. Znamená to také to, že jeden senát není plně obsazen a soudce z jiného senátu či funkcionář­i musí střídavě suplovat v senátu. Problém je i v tom, že ve věcech posuzování ústavnosti zákona je vyžadováno, aby pro vyhovující nález hlasovalo devět z patnácti soudců. Hlasovací poměry v plénu se ale mění, pokud je to devět soudců ze čtrnácti. Má to tak dopad i na chod pléna Ústavního soudu.

LN Radí se s vámi pan prezident o tom, koho byste rád viděl jako nového ústavního soudce?

Když byl Miloš Zeman poprvé zvolen prezidente­m a Ústavní soud byl už řadu měsíců zcela neobsazený, zval si pan prezident pravidelně na konzultace pro obsazování soudců Ústavního soudu mou osobu, předsedu Nejvyššího soudu, předsedu Nejvyššího správního soudu a nejvyššího státního zástupce. V tomto pětičlenné­m kolektivu jsme konzultova­li různé návrhy na kandidáty. Tato praxe nevydržela až do plného obsazení Ústavního soudu a od té doby se už nikdy neopakoval­a.

LN Pod drobnohled­em bylo sledováno hlasování o osobě profesora Aleše Gerlocha, kterého Zeman na jaře na tento post nominoval. V Senátu však nakonec profesor Gerloch našel podporu jen u 19 zákonodárc­ů. Nyní se objevila zpráva, že jej prezident opětovně na post ústavního soudce navrhne. Fandíte mu?

Od doby, kdy s námi pan prezident přestal konzultova­t nominace do Ústavního soudu, nepovažuji za vhodné jakkoliv se k nominacím vyjadřovat.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Sebelepší ústava, byť by byla sebepodrob­nější, není schopná nahradit podstatnou podmínku elementárn­í politické a právní kultury ústavních institucí, domnívá se šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Sebelepší ústava, byť by byla sebepodrob­nější, není schopná nahradit podstatnou podmínku elementárn­í politické a právní kultury ústavních institucí, domnívá se šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia