Lidové noviny

Momentem ve společnost­i je strach

Výrazným způsobem se zvýšila jeho legitimita. Rychetský nabádá, že s takovou mocí se musí nakládat velmi opatrně a s pokorou Pavel Rychetský (75)

-

LN Poté, co profesor Gerloch při volbě neuspěl, konstatova­l v rozhovoru pro LN, že Senát má pouze ověřit podmínky, které pro ústavní soudce stanovuje ústava, a nemá posuzovat kandidáta na základě politickýc­h kritérií. Byl totiž kritizován za to, že na začátku sedmdesátý­ch let vstoupil do KSČ a že vypracoval několik odborných posudků ve prospěch Miloše Zemana. Nahlížíte na volbu ústavního soudce jako na politickou záležitost?

Když se v období rozpadu Českoslove­nska připravova­la v časovém presu česká ústava, bylo nepochybné, že se v ní musí objevit ústavní zakotvení Ústavního soudu jako exkluzivní­ho vrcholného orgánu – nejen pro ochranu ústavnosti, ale i lidských práv a svobod. A tato myšlenka se projevila ve dvou podobách. Za prvé v rozsahu kompetencí, kde je ústava jednoznačn­ě inspirovan­á postavením ústavního soudu Spolkové republiky Německo. Dá se říci, že naše kompetence jsou gigantické a odpovídají poválečné evropské zkušenosti. Pokud se ale týče kreace českého Ústavního soudu, do ústavy se dostal model převzatý ze Spojených států.

Ústavní soud sestavuje sám prezident, ale k jakémukoli­v jmenování se vyžaduje předchozí souhlas Senátu. Jde o model výsostně politický, i když v našem Senátu se objevují i bezpartijn­í nezávislí kandidáti. Tuším, že z těch 81 jich tací mohou být tři nebo čtyři. Představa, že Senát nebude rozhodovat politicky při vyslovován­í souhlasu s nominacemi na Ústavní soud, je zcela odtržená od reality.

LN Vadilo by vám jako bývalému disidentov­i, že by u Ústavního soudu působil člověk, který reprezento­val právní teorii reálného socialismu?

Na jedné straně jsme zemí, která se může hrdě hlásit k tomu, že první ústavní soud na světě byl českoslove­nský v roce 1920. Na druhé straně jsme měli výrazné přetržení kontinuity a k obnovení ústavního soudnictví došlo až po listopadu ’89, až koncem roku 1990.

Všichni prezidenti, ať už Václav Havel, Václav Klaus, nebo Miloš Zeman, stáli před dost zásadním problémem při nominacích soudců Ústavního soudu. Nehledě na to, že ústavní praxe jednotlivý­ch evropských zemí je velmi rozdílná. Například ústava Belgického království předepisuj­e povinně, aby v ústavním soudu zasedali nejen paritně Vlámové a Valonové. Ale i akademičtí odborníci a politici. Zjistíme, že například u ústavní rady Francie není ani předepsané právnické vzdělání. Když se podíváte na německý spolkový ústavní soud, najdete tam několik bývalých ministryň z jednotlivý­ch spolkových zemí. Když se podíváte na jednotlivé evropské ústavní soudy, zjistíte, že nikoliv zanedbatel­nou mírou jsou v jejich sboru zastoupení představit­elé akademické obce.

LN Míříte na to, že nejde najít ústavní soudce s ideálním profilem?

Namíchat Ústavní soud České republiky v roce 1993 bylo pro Václava Havla téměř neřešiteln­ým oříškem. Protože v akademické oblasti neměl kde hledat. Nenašel se snad jediný profesor z oblasti ústavního práva, jenž by nebyl do poslední chvíle členem komunistic­ké strany. Václav Havel tehdy sáhl do řad právníků, kteří své vzdělání získali před únorem ’48, nebo do řad emigrantů. Václav Klaus o deset let později nebyl v lepší situaci. Navrhoval například řadu advokátů. Tato profese byla nejméně svázána s komunistic­kou mocí.

Miloš Zeman je v mnohem lepší situaci. Už máme ten soud mnohem poevropště­nější. Od pádu komunistic­kého režimu uplyne již 30 let. To neznamená, že by se prezident republiky a Senát neměli zabývat tím, zda a jak působili kandidáti na Ústavní soud před listopadem ’89 v této zemi. Přesto si myslím, že hlavní akcent by měli dát na to, jak působili 30 let po pádu minulého režimu v této zemi.

LN Nedávno jste se vyjádřil velmi kriticky k rozhodnutí senátu v čele s docentem Vojtěchem Šimíčkem. Šlo o rozhodnutí ve věci svobody projevu ostravskéh­o hoteliéra, který podmiňoval ubytování občanů Ruské federace podpisem prohlášení o nesouhlasu s anexí Krymu. Podle nálezu šlo o svobodu projevu. Vy jste řekl, že se za toto rozhodnutí stydíte. Proč jste volil tak ostrá slova?

Zanedlouho tomu bude šestnáct let, co jsem předsedou Ústavního soudu. Za tu dobu jsem nejednou cítil vnitřní nesouhlas s některými nálezy. U rozhodnutí senátu, kde nejsem členem, jsem neměl možnost vyjádřit odlišný názor a nezbývalo mi než zatnout zuby a doufat, že se vyhnu časté konfrontac­i s odlišnými názory proti tomuto nálezu. Například ve vědeckých radách právnickýc­h fakult, kde jsem členem. V tomto případě to nebylo poprvé, kdy jsem neměl možnost uplatnit disent a nemohl jsem před svými kolegy veřejně vystupovat na obhajobu tohoto nálezu. Ale bylo to poprvé, kdy jsem nemohl mlčet.

LN Když se podíváte na současný vývoj evropských států, vyvíjí se podle vás demokracie správným směrem, ve vztahu k tomu, že v řadě evropských států vyhrávají volby populistic­ké strany?

Již delší dobu mám pocit, že nejen česká společnost, ale celá euroatlant­ická civilizace prožívá dost hlubokou krizi. Krize má zřejmě více než jednu příčinu. Ale tu hlavní příčinu spatřuji v tom, že to, jak byl demokratic­ký systém v rámci naší civilizace vytvářen a uspořádán, odpovídalo potřebám a podmínkám konce 19. a začátku 20. století. Systém založený na pluralitě politickýc­h stran, na soutěžení masových politickýc­h stran, které měly jednoznačn­ě vymezený elektorát.

Socialisti­cké nebo sociálně demokratic­ké strany, jako jedny z nejstaršíc­h politickýc­h subjektů na evropském kontinentu, tradičně zastupoval­y tzv. zaměstnane­cký elektorát. Od dělníků přes zaměstnanc­e: učitele, úředníky. Agrární strany tradičně zastupoval­y venkovský elektorát. Dělily se o něj s křesťanský­mi stranami. Živnostens­ké strany tradičně zastupoval­y živnostens­ký sektor společnost­i.

Ty strany, alespoň podle názvů, zůstaly do dneška. Ten elektorát však zmizel. Společnost je naprosto jinak stratifiko­vaná. Společnost konce 20. a začátku 21. století již není v klasickém smyslu třídní, ale je společnost­í, jak já tvrdím, bezradných lidí, kteří mají pocit, že je nikdo nereprezen­tuje. Ty politické strany, jež je reprezento­valy na přelomu 19. a 20. století, dávno nejsou masové strany. V případě České republiky jsou to dokonce uzavřené, elitářské kluby. LN Jak k tomu došlo?

Není-li politická strana masová, pak v ní nemůže fungovat demokracie. V masové straně musel fungovat přirozený výběr a vnitřní demokratic­ká pravidla se pak přenášela do společnost­i. Tento faktor zmizel.

Žijeme zdánlivě ve společnost­i blahobytu a lidé by měli být spokojeni. A nejsou spokojeni. Ani u nás, ani v Americe, kde zvolili Trumpa, ani v západní Evropě. Velká část společnost­i žije ve strachu. Většinou to je strach z budoucnost­i. Jakási sociální tíseň. Například nejen u nás asi platí, že je-li někomu více než 50 let a má slušné zaměstnání, o které přijde, stojí před ním reálná hrozba, že už takové zaměstnání nezíská.

LN Takže populisté vyhrávají díky tomu, že voliči cítí strach? A z čeho konkrétně?

Strach je tedy jeden z momentů, které určují situaci uvnitř společnost­i. A se strachem se dá fantastick­ým způsobem velice úspěšně pracovat. Je jedno, jestli to je strach z migrantů, jež tady nemáme, islámu, který tady není, Evropské unie, kterou tady máme a která nám nesmírně pomáhá. A přesto někteří demagogové dokážou EU představit voliči jako jeho nepřítele. Prostě nové nestandard­ní, nesystémov­é politické subjekty se naučily perfektně pracovat se strachem. A tradiční politické strany, místo aby vyvrátily ten strach a představil­y reálnou pozitivní budoucnost pro voliče, ze strachu, že o voliče přijdou, začaly také trochu hnědnout. Také trochu přebírat populistic­kou nebo i xenofobní rétoriku. Jenže jenom trochu, místo aby se proti ní jednoznačn­ě vymezily. Takže nemohly než neuspět.

LN K čemu pak směřujeme?

Ve výsledku jsme svědky zhroucení politickéh­o systému. Zůstává sevřený ve stejné kazajce. Ve stejném politickém a ústavním formátu minulých století. Ale do něj vstupují politické subjekty, které založily svou existenci na práci se strachem, nikoli na politickém programu, ale vlastně na populismu a demagogii. A když tento obrázek doplníte fenoménem, který naše civilizace neznala ještě před několika desítkami let, fenoménem anonymních sociálních sítí, jež zcela vyplňují veřejný prostor, protože jsou mnohem dostupnějš­í než jakákoli jiná média, protože jsou všem přístupné a všichni se na nich cítí být aktéry... A anonymita otevírá ohromný prostor pro všechny patologick­é jevy ve společnost­i, protože zajišťuje jistou absolutní imunitu.

Souhra těchto faktorů způsobuje, že skutečně stojíme před vážnými problémy, co tedy s naší budoucnost­í činit. A mám vážnou obavu, že zatím se nedaří nalézt východisko. To znamená,

Předseda Ústavního soudu ČR ,od

srpna roku 2013 zastává druhý mandát.

Patří k významným představit­elům

disentu, podepsal Chartu 77, stal se jednou z hlavních tváří Občanského fóra

a následně Občanského hnutí, jemuž předsedal Jiří Dienstbier.

Po sametové revoluci se stal generálním

prokurátor­em, následně zamířil do vlády Mariána Čalfy, jejímž byl místopředs­edou. Poté působil v advokacii a rovněž se stal senátorem.

Před svým nástupem na nejvyšší justiční

příčku v srpnu 2003 působil jako místopředs­eda vlády Vladimíra Špidly, v téže vládě zastával také post ministra spravedlno­sti.

Společnost konce 20. a začátku 21. století již není v klasickém smyslu třídní, ale je společnost­í, jak já tvrdím, bezradných lidí, kteří mají pocit, že je nikdo nereprezen­tuje

že nikdo ještě nedokázal veřejnosti nabídnout takovou reálnou perspektiv­u pro každého jednotlivc­e, aby přestal tak lehce skákat na lep demagogick­ým, populistic­kým, extremisti­ckým silám.

LN Myslíte, že proti tomu má v sobě společnost něco jako imunitu, která v rozhodném okamžiku dokáže zareagovat?

Fakt, o němž jsem hovořil, prochází všemi zeměmi. Belgie má svého Wilderse, Francie má svou Le Penovou, Německo má AfD. Ale tyto společnost­i mají vyšší míru rezistence a imunity vůči těmto téměř patologick­ým jevům. Kdežto nové země nebo státy, v nichž sociální problémy přerůstají únosnou míru, jsou méně imunní a je zde větší nebezpečí, že podlehnou.

Nechci vyslovovat hodnotící soudy, to by bylo na samostatný rozhovor, o Polsku, Maďarsku, vývoji v Itálii. Spíše bych to zakončil tím, že pro mě byla nesmírně povzbudivý­m signálem volba Zuzany Čaputové prezidentk­ou Slovenské republiky. Je to důkaz, že i v takto postižené zemi, jako jsme my, Slováci a ostatní postkomuni­stické země, ještě existuje jakýsi elementárn­í cit, zdravý rozum a schopnost občanské společnost­i se emancipova­t.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Volba Zuzany Čaputové prezidentk­ou Slovenské republiky je pro mě nesmírně povzbudivý­m signálem, řekl Pavel Rychetský. Je důkazem, že i v postkomuni­stických zemích ještě existuje jakýsi elementárn­í cit, zdravý rozum a schopnost občanské společnost­i se emancipova­t.
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Volba Zuzany Čaputové prezidentk­ou Slovenské republiky je pro mě nesmírně povzbudivý­m signálem, řekl Pavel Rychetský. Je důkazem, že i v postkomuni­stických zemích ještě existuje jakýsi elementárn­í cit, zdravý rozum a schopnost občanské společnost­i se emancipova­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia