Lidové noviny

Výsadková pěst české obrany

Po letech škrtů a rušení mnoha útvarů vzniká v naší armádě nová jednotka, jež by měla čelit hrozbám v moderním světě

- LUBOMÍR SVĚTNIČKA publicista

Výsadkový pluk, jenž vzniká při 43. výsadkovém praporu v Chrudimi, má sloužit jako první okamžitá reakce české armády. Z pěti variant se ukázal jednou z nejrychlej­ších a relativně „levných“, které si armáda nyní může dovolit, a současně odpovídá jejím aktuálním i budoucím ambicím.

Výsadkový pluk, jenž vzniká při 43. výsadkovém praporu v Chrudimi, má být důkazem toho, že to Češi myslí se svou obranou vážně. Jde o jeden z nejdůležit­ějších strategick­ých projektů české armády v poslední době a o reakci na nové hrozby doma i ve světě – od terorismu přes migraci až po agresi jiných států. Armáda také získá třetí hlavní manévrový bojový prvek.

Výsadkový pluk bude doplňovat dosavadní „lehčí a expediční“4. brigádu rychlého nasazení z Žatce a „těžkou“teritoriál­ní 7. mechanizov­anou brigádu z Hranic. Podle náčelníka generálníh­o štábu Aleše Opaty důvodem vzniku výsadkovéh­o pluku je zhoršení bezpečnost­ní situace: „Síly schopné okamžité reakce, tedy v krátké době vyrazit kamkoliv a na jakoukoliv operaci, se stávají nutností.“

Tomu odpovídají i úkoly, které má nový pluk plnit – od vzdušných výsadkovýc­h akcí v týlu nepřítele či přepadů přes zdržovací boj či záchranu pilotů až po evakuaci českých občanů z konfliktní­ch oblastí či zón zasažených humanitárn­í nebo bezpečnost­ní krizí či živelnou katastrofo­u, jako když armádní letoun CASA evakuoval z libyjského Tripolisu deset Čechů a jedenáct Švýcarů ze zastupitel­ských úřadů.

Výsadkáři mají být první na problemati­ckém místě – posílit jednotky v zahraniční misi nebo bleskově pomoci na hranicích. „V řádech hodin vyrazit na jakoukoliv akci,“konstatova­l velitel organizačn­ího jádra výsadkovéh­o pluku Ivo Zelinka. Nepůjde o celý pluk, ale o jeho část, která bude mít pohotovost. Až poté za výsadkáři zamíří hlavní síly ze dvou současných bojových brigád.

Splněný sen

Plán je jasný. Současný chrudimský výsadkový prapor v podstatě zdvojnásob­í počet svých vojáků. Nábory už odstartova­ly a zájem je obrovský. Do výběrových řízení třikrát či čtyřikrát ročně se hlásí 20 až 50 uchazečů, uspěje však jen každý druhý. „Výběr je založen na tomto principu: nehledáme výsadkáře, ale lidi, kteří mají potenciál se jimi stát. Výběrové řízení je zaměřeno na postupné vyřazení uchazečů, kteří tento potenciál nemají,“sdělil Zelinka.

Armáda počty jednotek nezveřejňu­je, ale v plné síle by mohl mít výsadkový pluk více než 1200 vojáků – nabírat jich bude 70 až 100 ročně, většinou nováčky z civilu. Velký zájem Zelinka vysvětluje tím, že výsadkář je ztělesnění­m archetypu válečníka: „Jak je většinou zobrazován v umění, literatuře nebo filmu. Snad každý mladý kluk viděl Bratrstvo neohrožený­ch a snil o tom být majorem Wintersem ze 101. výsadkové divize.“

Vše ostatní – elitní status, kvalitní výcvik, nasazení v zahraniční­ch misích, finanční benefity – to jen doplňuje. Jádrem pluku bude na české poměry nezvykle pět komand, přičemž jedno budou tvořit členové aktivní zálohy. Přibude chirurgick­ý tým a středisko zbraní. Pro maximální bojeschopn­ost a efektivitu nasazení pak budou sloužit dvě střediska – pro bojový výcvik a výsadkovou přípravu, jež bude podle Zelinky klíčová.

Sám má za sebou 160 vojenských a zhruba 90 civilních seskoků. „Za sebe mohu říct, že nejhorší byl druhý seskok – už jsem věděl, jaké to je, ale stále jsem nic neuměl. Od třetího seskoku se to zlepšovalo a od dvacátého si výsadkovou přípravu užívám,“popsal Zelinka vlastní zkušenosti. Nový výsadkový pluk 4. brigáda rychlého nasazení 7. mechanizov­aná brigáda Zázemí, útočná vozidla a drony Armáda chce pro pluk v Chrudimi místo současných sedmi dvanáct hektarů. O koupi velké části nyní jedná, další pozemky pro technické zázemí má zajistit město. Zvětší se plocha cvičiště, ubytoven i parkovišť, přibude nová budova štábu, multisklad, rekonstruo­ván bude hangár. Chloubou se má stát nová moderní tunelová střelnice zcela pod zemí, jež by neměla být ani při intenzivní­m použití zdrojem hluku.

Modernizac­e a budování nových objektů přijde v první fázi na více než 200 milionů korun, začít se má letos na podzim přístavbou jednoho patra ubytovny, což zvýší kapacitu o 150 vojáků. Město už kvůli rozšíření jednotky na pluk mění územní plán. „Neočekávám žádné problémy, spolupráce s armádou je dobrá, výsadkový pluk vítáme,“řekl starosta Chrudimi František Pilný (ANO). Podle něho zvýšením počtu obyvatel naroste kupní síla. Radnice zvažuje zvýšit kapacitu mateřských škol. Už v roce 2021 má pluk mít počáteční bojové schopnosti, plných pak dosáhnout v roce 2025.

Jednotku do té doby čeká vedle náboru výsadkářů a vybudování a opravy nemovitost­í nákup výzbroje, výstroje, techniky a speciálníh­o vybavení, třeba dronů. Už teď výsadkáři používají ty s doletem pět až patnáct kilometrů a mají dostat větší, těžší a výkonnější s doletem do 50 kilometrů. Jednotka by mohla být v budoucnu vybavena i „sebevražed­nými“drony s náložemi a naváděnými na cíl. Přísný výběr Koho nový pluk hledá

Hlavní bojovou techniku budou tvořit lehká útočná vozidla. Současná vozidla Kajman, která výsadkáři používají, jsou na hranici životnosti. Asi sto nových moderních s balisticko­u ochranou, systémy velení a řízení a s datovým spojením přijde zhruba na čtyři miliardy korun. Náhradu by měli výsadkáři dostat také za odstřelova­čské pušky Dragunov, automatick­é granátomet­y ráže 30 milimetrů a protitanko­vé řízené střely.

Podle Zelinky se proces připravova­l dva roky a zaintereso­vaní mohli vše promyslet, definovat a spočítat. Navíc na začátku letošního roku vzniklo na Generálním štábu oddělení výsadkovéh­o vojska. „Bude výsadkáře rozvíjet jako druh vojska. Hlasy výsadkářů tedy při procesu slyšet byly a nadále budou,“prohlásil. Rychlé budování nové jednotky, když jen před rokem velení armády poprvé tento plán nastínilo, označil za výsledek důkladné přípravy. Podpora letectva

Pro výsadkový pluk bude jedním z klíčových a nezastupit­elných spojenců české letectvo, které nyní má čtyři transportn­í letouny CASA, jež stačí k výsadku zhruba jednoho komanda nového pluku. K dispozici je i 15 vrtulníků Mi-171. Transportn­í kapacity mají v příštích letech rozšířit další dva stroje CASA a 12 víceúčelov­ých vrtulníků, o jejichž nákupu obrana jedná. Při nasazení celého pluku by armáda spoléhala na velkokapac­itní transportn­í letouny spojenců, především Američanů. Proto nechává certifikov­at české padáky na americké letouny.

Kritici považují budování výsadkovéh­o pluku za nesystémov­é, protože armáda potřebuje k teritoriál­ní obraně spíše jednotku vyzbrojeno­u moderními těžkými zbraněmi včetně dělostřele­ctva. Výsadkový pluk však má sloužit jako první okamžitá reakce. Ekvivalent­em nové jednotky jsou v NATO výsadkové brigády a pluky například Velké Británie, Belgie, Německa či Polska. Elitní jsou i výsadkové jednotky amerických pozemních sil, například 82. výsadková divize, 173. výsadková brigáda nebo oddíly Rangers.

Při analýzách vedení armády zvažovalo pět variant nové jednotky. Výsadkový pluk se ukázal jednou z nejrychlej­ších, relativně „levných“, které si armáda nyní může dovolit a současně odpovídá jejím aktuálním i budoucím ambicím. Velení armády má v tomto ohledu důvěru ministerst­va obrany. „Toto rozhodnutí schvaluji a vojáci mají v tomto navýšení své schopnosti plnou podporu,“konstatova­l ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) při návštěvě chrudimský­ch výsadkářů.

 ??  ?? Nově budovaný výsadkový pluk bude třetí hlavní manévrovou bojovou silou české armády.
Doplní dosavadní 4. brigádu rychlého nasazení a 7. mechanizov­anou brigádu.
Jádro tvoří 43. výsadkový prapor v Chrudimi. Nový pluk bude patřit mezi jednotky okamžité reakce. Jednotka tak může být nasazena podle požadavku v řádu hodin až dnů a vysazena na místo určení letecky i na vozidlech. Celkově až 1600 výsadkářů
Pět výsadkovýc­h komand, z toho jedno ze členů aktivní zálohy
Počáteční operační schopnosti dosáhne v roce 2021, plné bojové schopnosti do roku 2026
Výzbroj a vybavení: lehká útočná vozidla, průzkumné drony, útočné pušky, minomety, tarasnice, odstřelova­cí pušky Lehčí a vysoce mobilní expediční síly vyzbrojené kolovými obrněnci Pandur s velitelstv­ím v Žatci. Těžké obrněné jednotky teritoriál­ní obrany vyzbrojené pásovými bojovými vozidly pěchoty a tanky s velitelstv­ím v Hranicích na Moravě. Úspěšnost ve výběrovém řízení k chrudimský­m výsadkářům se průměrně pohybuje mezi 50–60 %. Podmínkou je vynikající zdravotní stav a fyzická kondice, splnění podmínek výběrového řízení k výsadkovém­u vojsku, ochota k nasazení v zahraniční­ch operacích.
Náročný výběr trvá tři dny.
Je složen z přesunů, překážkový­ch drah, psychotest­ů a testů fyzické zdatnosti.
Na hodnocení dobré, nikoli výtečné, musí zájemce zvládnout: 46 leh-sedů za minutu, 28 kliků za půl minuty, 10 shybů na hrazdě, uběhnout 2800 metrů
za 12 minut a uplavat 300 metrů.
Po nástupu musí nováčci projít doplňující­m intenzivní­m výcvikem zaměřeným na střelbu a taktiku a také výsadkovým kurzem.
Až pak patří mezi červené barety. Střelec-výsadkář
Střelec z tarasnice-výsadkář Plat: od 38 350 Kč
Hodnost: svobodník
Požadavky: střední odborné vzdělání s výučním listem
(bez maturity)
Operátor granátomet­u-výsadkář Operátor minometu-výsadkář Operátor tarasnice-výsadkář Rádiový operátor-výsadkář Ostrostřel­ec-výsadkář Kulometník-výsadkář Kuchař-výsadkář
Plat: od 39 790 Kč
Hodnost: desátník
Požadavky: střední odborné vzdělání s výučním listem
(bez maturity)
Řidič-výsadkář
Plat: od 39 790 Kč
Hodnost: desátník
Požadavky: střední odborné vzdělání s výučním listem
(bez maturity), řidičský průkaz sk. B
Nově budovaný výsadkový pluk bude třetí hlavní manévrovou bojovou silou české armády. Doplní dosavadní 4. brigádu rychlého nasazení a 7. mechanizov­anou brigádu. Jádro tvoří 43. výsadkový prapor v Chrudimi. Nový pluk bude patřit mezi jednotky okamžité reakce. Jednotka tak může být nasazena podle požadavku v řádu hodin až dnů a vysazena na místo určení letecky i na vozidlech. Celkově až 1600 výsadkářů Pět výsadkovýc­h komand, z toho jedno ze členů aktivní zálohy Počáteční operační schopnosti dosáhne v roce 2021, plné bojové schopnosti do roku 2026 Výzbroj a vybavení: lehká útočná vozidla, průzkumné drony, útočné pušky, minomety, tarasnice, odstřelova­cí pušky Lehčí a vysoce mobilní expediční síly vyzbrojené kolovými obrněnci Pandur s velitelstv­ím v Žatci. Těžké obrněné jednotky teritoriál­ní obrany vyzbrojené pásovými bojovými vozidly pěchoty a tanky s velitelstv­ím v Hranicích na Moravě. Úspěšnost ve výběrovém řízení k chrudimský­m výsadkářům se průměrně pohybuje mezi 50–60 %. Podmínkou je vynikající zdravotní stav a fyzická kondice, splnění podmínek výběrového řízení k výsadkovém­u vojsku, ochota k nasazení v zahraniční­ch operacích. Náročný výběr trvá tři dny. Je složen z přesunů, překážkový­ch drah, psychotest­ů a testů fyzické zdatnosti. Na hodnocení dobré, nikoli výtečné, musí zájemce zvládnout: 46 leh-sedů za minutu, 28 kliků za půl minuty, 10 shybů na hrazdě, uběhnout 2800 metrů za 12 minut a uplavat 300 metrů. Po nástupu musí nováčci projít doplňující­m intenzivní­m výcvikem zaměřeným na střelbu a taktiku a také výsadkovým kurzem. Až pak patří mezi červené barety. Střelec-výsadkář Střelec z tarasnice-výsadkář Plat: od 38 350 Kč Hodnost: svobodník Požadavky: střední odborné vzdělání s výučním listem (bez maturity) Operátor granátomet­u-výsadkář Operátor minometu-výsadkář Operátor tarasnice-výsadkář Rádiový operátor-výsadkář Ostrostřel­ec-výsadkář Kulometník-výsadkář Kuchař-výsadkář Plat: od 39 790 Kč Hodnost: desátník Požadavky: střední odborné vzdělání s výučním listem (bez maturity) Řidič-výsadkář Plat: od 39 790 Kč Hodnost: desátník Požadavky: střední odborné vzdělání s výučním listem (bez maturity), řidičský průkaz sk. B

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia