Lidové noviny

Kroupy štěstí pro Bernala

Tour de France

- TOMÁŠ MACEK VAL D’ISÉRE

Do dnešní klíčové etapy Tour de France vstoupí coby lídr závodu Kolumbijec Egan Bernal. Přestože ta včerejší svého vítěze nakonec vůbec nepoznala.

(od našeho zpravodaje) Tolik různých scénářů, jak by se mohla odehrávat 19. etapa Tour, se před jejím startem řešilo. Co se s ní nakonec stane, však nemohl nikdo odhadnout. Závod se ocitl v chaosu. A vše se změnilo. Trať zavalily kroupy a hlína. Organizáto­ři zastavili etapu při sjezdu z Iseranu a za její cíl dodatečně vyhlásili vrchol této hory.

Julian Alaphilipp­e byl vysvlečen ze žlutého trikotu, Egan Bernal se stal jeho novým majitelem.

Thibaut Pinot v slzách odstoupil z pátého místa, protože jeho koleno vypovědělo poslušnost.

Francouzsk­ý smutek z přervaných snů a nekonečné diskuse provázely druhý alpský den. Jako by Tour dostihl syndrom Gira, které se ve snaze zavést závod do závratných výšek mnohokrát muselo sklonit před přírodními živly, jež se postavily proti cyklistům.

Kdo by si přál tak zmatené vyznění dramatu? Ale neexistova­lo jiné řešení. Bouřka přinesla na silnici závěje ledových krup, navrch ji zavalil sesuv půdy.

Ředitel závodu Christian Prudhomme přijel ve svém voze k Eganu Bernalovi a Simonu Yatesovi, sjíždějící­m v čele závodu, a zabrzdil jejich úsilí. „Ne, nechci zastavit. Teď ne,“reagoval nejprve zmatený Bernal, horší angličtiná­ř. A za nimi zastavoval­i ostatní.

„Nikdy jsem nic podobného nezažil,“říkal Roman Kreuziger. „Jelo se bláznivé tempo. Když jsem dostal informaci, že na kopci vyhlásili konec, jel jsem úplné maximum, abych minimalizo­val ztrátu.“

Bernal se už ale usmíval, když si od sportovníh­o ředitele Nicolase Portala bral bundu. V ledovém chaosu právě vykročil za titulem z Tour. Útok, k němuž si zavelel 43 kilometrů před původně plánovaným cílem v Tignes a 5,5 kilometru pod vrcholem Iseranu, může být rozhodujíc­ím momentem závodu.

Tady ujížděl obhájci titulu Thomasovi i všem soupeřům ze skupiny favoritů. Přitahován magickou silou hory předstihl jezdce z úniku a ve 2770 metrech jako první proťal nejvyšší bod celé Tour.

Alaphilipp­e v tuto chvíli svoji Tour ztrácel. Na vrchol se vydrápal o dvě minuty za Bernalem a o minutu za skupinou Thomase, Kruijswijk­a, Buchmana, Landy a Urana. Vzápětí extrémně riskoval při sjezdu, ale to už nebylo podstatné.

Při ukončení etapy nejprve lamentoval, než pochopil sílu argumentů. „Nebyla jiná možnost,“ říkal mu Prudhomme. Ve žlutém dresu, jehož faktickým majitelem už nebyl, nasedl do auta Quick-Stepu. „Vydal jsem dnes ze sebe všechno. Porazili mě silnější jezdci,“svěřoval se. „Bylo neskutečné oblékat žlutý dres. Nosil jsem ho déle, než jsem si představov­al. Bojoval jsem na každém stoupání, v každém sjezdu, nadnášen euforií, že mám ten dres na sobě. Výsledek není až tak podstatný, když vím, že víc jsem ze sebe dostat nemohl.“

Taková slova mohl doprovázet jen upřímný potlesk.

Ještě ráno, po skvostných obranných pracích Alaphilipp­a při čtvrtečním sjezdu z Galibieru, titulek na první straně listu L’Equipe hlásal: „Zasažen, ale nesražen.“Tehdy ještě celá země věřila. „Tato Tour je francouzsk­ý sen,“zvěstoval list Dauphiné Libéré.

Desetitisí­ce fanoušků obsypaly závěrečné stoupání dne do Tignes, aniž by tušily, že jejich idoly sem už nevyšlapou.

Na jednom z transparen­tů bylo mezi jmény Julian a Thibaut nakresleno obrovské srdce.

Brzy mělo být rozervané.

Dva mladíci převlečení do kostýmů kněze a jeptišky na dálku žehnali francouzsk­ým hrdinům. Ani jejich přímluva nepomohla.

Bolest, s jakou už v předchozím dni bojoval Thibaut Pinot, pátý muž pořadí, byla dlouho pečlivě střeženým tajemstvím stáje

19. etapa: předčasně ukončena

po 89 km a nehodnocen­a.

Průběžné pořadí: 1. Bernal

(Kol.) 78:00:42, 2. Alaphilipp­e (Fr.) -48, 3. Thomas (Brit.) -1:16, 4. Kruijswijk (Niz.) -1:28, 5. Buchmann (Něm.) -1:55, 6. Landa (Šp.) -4:35, 7. Urán (Kol.) -5:14, 8. Quintana (Kol.) -5:17, 9. Valverde (Šp.) -6:25, 10. Porte (Austr.) -6:28, ...15. KREUZIGER -26:10.

Groupama-FDJ. Až dodatečně sportovní ředitel Philippe Mauduit prozradil: „Během etapy do Gapu se Thibaut vyhýbal pádu a levým kolenem se praštil do řídítek. Způsobil si tím svalové zranění v oblasti kolene a bolest se neustále stupňovala.“

A včera zvítězila. Po několikeré­m ošetření objal parťáka Ladagnouse a se slzami v očích definitivn­ě sesedl z kola a nasedl do týmového vozu.

Tolikrát v předchozíc­h týdnech útočil. Teď byl na dně.

Tak Tour požírala své hrdiny. Vezli ho do hotelu, zatímco Bernala dopravili autem až k pódiu v Tignes, kde přebral žlutý dres. Čekala tu na něj přítelkyně, políbila ho. Ve 22 letech se může stát historicky prvním kolumbijsk­ým vítězem Tour.

„Štěstí odměňuje odvážné, říkali jsme si dnes ráno,“připomněl Dave Brailsford, šéf Ineosu. „Plánovali jsme útok na Iseranu. A měli jsme pak i štěstí.“

Zbývá třetí alpská etapa a 33kilometr­ové stoupání do cíle ve Val Thorens. „Cokoliv se může stát,“zněla mnohokrát vyslovovan­á věta během posledních týdnů.

Alaphilipp­e, ztrácející 48 sekund, nezastírá, že k protiútoku už nenajde síly. Obhájce titulu Thomas, na 3. místě o 1:16 minuty zpět, na týmového kolegu Bernala útočit nebude. Pinot je mimo hru. A čtvrtý Kruijswijk zaostává o 1:28 minuty.

Přesto... Stále se může stát cokoliv.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Čas rekapitula­ce. Francouz Julian Alaphilipp­e už ví, že dnes ve žlutém nepojede. A tvrdí, že síly na návrat do prestižníh­o dresu nemá. Opravdu?
FOTO ČTK/AP Čas rekapitula­ce. Francouz Julian Alaphilipp­e už ví, že dnes ve žlutém nepojede. A tvrdí, že síly na návrat do prestižníh­o dresu nemá. Opravdu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia